osmifinále - 1. zápasy
23.02.2016 20:45 CET
2 : 2
(0:1)

Reportáž

Juventus se vzepřel Bayernu a uhrál alespoň remízu

Po hodině hry už leckdo nad Juventusem lámal hůl, Stará dáma však vstala z mrtvých a na domácí půdě uhrála s Bayernem alespoň remízu 2:2. Do odvety v Mnichově každopádně vstoupí lépe svěřenci Pepa Guardioly, jimž doma stačí bezgólový stav. Postarali se o to Müller s Robbenem, kteří dali Bavorům dvougólové vedení. V druhé půli však Bianconeri zabrali a prostřednictvím Dybaly a Sturara vykřesali naději na postup.

V prvním poločase hrál prakticky jenom jeden tým, v dresu domácích zahrozil v první čtvrthodině jen dvakrát Mandžukić, načež se chopil taktovky Bayern. Jedna propagační střela, jedna nadějnější - avšak vedle - a Juventus na dlouhé minuty absolutně zmizel z hrací plochy. Mnichovští drželi míč do přestávky téměř tři čtvrtiny času a legendární Gianluigi Buffon musel poprvé vážněji zasahovat už po třech minutách, kdy pálil Arturo Vidal.

První obrovskou šanci měli hosté v minutě číslo třináct. Lahm dostal míč do vápna, Lewandowski jej posunul Müllerovi, který byl před bránou úplně sám, ale míč fatálně nedokázal zpracovat. Na další příležitosti si museli hluční fanoušci Bayernu počkat vždy zhruba deset minut - Robben pálil těsně nad, avšak Bernat taktéž z hranice vápna už způsobil Buffonovi skákavou střelou potíže.

Největší nápor Guardiolova celku nastal v závěru první půle. Poté, co Lewandowski posunul fantastický centr Thiaga Alcantary jen do Buffona, už italský brankář kapituloval. Dvě minuty před přestávkou přetáhl Robben centr z pravé strany na Douglase Costu, jeho vracečku odpravil Barzagli jen k Thomasu Müllerovi a ten už měl snadnou práci. Placírou umístil balón do poloprázdné branky a Němci mohli slavit vedení.

Po změně stran to vypadalo, že se herní obraz příliš nezmění. Juventus se stále nemohl dostat do tempa a Bayern záhy získal poměrně snadné dvougólové vedení. V pětapadesáté minutě se po ose Thiago Alcantara - Robert Lewandowski dostal až k Arjenu Robbenovi, no a ten se na pravé straně chová zcela nemilosrdně. Použil tisíckrát opakovanou - leč nebránitelnou - kličku do středu vápna, načež silnější levačkou zatloukl balón nechytatelně na zadní tyč.

Jenže druhý gól hostující tým paradoxně spíš ukolébal. Tím momentem se totiž Juventus zázračně probudil a začal zlobit. Bayern může remízový výsledek mrzet o to víc, že klíčový moment byl de facto velkou chybou stopera Kimmicha. Ten si při defenzivní práci počínal mimořádně těžkopádně, pročež agilní Paulo Dybala s díky jeho výzvu přijal.

Přijal ji respektive Mario Mandžukić, jenž obratem odražený balón poslal svému kolegovi z útoku do samostatného úniku; a Dybala se v podobných situacích nemýlí. Podél Neuera snížil na rozdíl jediné branky a Juventus se do konce zápasu změnil v divokou a po krvi lačnící zebru. Mandžukić krátce po brance opět málem asistoval u dalšího gólu, jenže Cuadradovi tentýž instinkt zabijáka schází a Manuel Neuer tentokrát zasáhl perfektně.

Krátce na to těsně minul šibenici Pogba. Juventus se dočkal kýženého vyrovnání až čtvrt hodiny před koncem; a to především díky dokonalému střídání Massimiliana Allegriho. V pětasedmdesáté minutě ještě Álvaro Morata poslal Neuerovi slabou navštívenku, ale hned za minutu už se postaral o explozi na Juventus Stadium. To když jej Mandžukić uvolnil v šestnáctce a Morata hlavou naservíroval gólovou asistenci dalšímu žolíkovi Stefanu Sturarovi. Skvěle načasovaný skluz, 2:2 a naděje Bianconeri na čtvrtfinále stále žije.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (717)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele