základní skupiny - skupina E, 5. kolo
24.11.2015 20:45 CET
6 : 1
(3:0)

Reportáž

Barcelona uštědřila Římu ostudný debakl

Barcelona rozdrtila římské AS na svém hřišti jednoznačným způsobem a pasivní Italové inkasovali šestkrát! Mezi střelce se zapsali Messi, Suárez, Piqué a Adriano. Oba týmy kopaly pokutové kopy, ale ani jeden svou šanci neproměnil.

AS přivítalo dobrou zprávu o výsledku z Borisova, ale teď muselo odehrát svůj part. A to part velmi těžký. Domácí Barcelona je ve formě, povzbuzená El Clásicem a má k dispozici opět to největší eso, Lionela Messiho. Kromě něj se představili také jeho útoční kolegové Neymar a Luis Suárez.

Což nebyla pro příznivce Vlků z Věčného města právě dobrá zpráva, protože obrana AS je v letošní sezoně tou největší slabinou. Trenér Rudi Garcia se rozhodl dát šanci obranné čtveřici ve složení Maicon, Manolas, Rüdiger a Digne, které měl vydatně pomáhat starý známý Seydou Keita. V útoku pak nastoupili Florenzi, Džeko a Falqué.

Od prvních minut se domácí usídlili na polovině Vlků, kteří dnes nastoupili bez několika velkých osobností. Kolmici na Neymara ještě vyřešil Manolas kopem na roh, další dlouhý pas na Messiho obrana AS stíhala s ještě většími potížemi. Kolotoč krátkých nahrávek skrze průchodnou obranu pokračoval a výsledkem byla krásná střela Messiho, kterou brankář Szczesny vyrážel jen s problémy.

AS působilo od prvních chvil poněkud ospalým dojmem a brzy na to doplatila. Už v sedmé minutě, když si Neymar s Messim zase dělali, co se jim zachtělo, Brazilcovu nahrávku umístil do sítě Messi. Jenže se pískal ofsajd. Další dlouhý pas na Messiho opět obrana Vlků zaznamenala až o pár metrů později, jenže argentinská modla culés pálila vedle!

Když už se míč dostal na polovinu Barcelony ve stejný moment, kdy tam byl i nějaký hostující hráč, z následného rohu nic nebylo. Džeko totiž po chybě obránců Barcelony mířil nad bránu! Pouhých 14 minut ale vydržela obrana AS neinkasovat. Neymar si všiml nabíhajícího Daniho Alvese, který předložil míč před bránu. Tam si naběhl nikým nehlídán Luis Suárez a pohodlně skóroval - 1:0.

Výuka v hodině fotbalu pokračovala další fotbalovou parádou. Stačilo pár dotyků, aby se k míči dostal navrátivší se Messi a přehodil brankáře Szczesného. Defenzíva Giallorossi opět nestíhala.

Pokud jde o útok AS, ten prakticky neexistoval. A několikrát jsme byli svědky situace, kdy Edin Džeko zpracovával dlouhý nákop, který následně musel ještě dobíhat. Nikdo z jeho spoluhráčů nebyl na svém místě. Po delší době se Vlci dostali k míči a Pjanić krásně našel Florenzi. Jeho volej ve vápně byl ale včas zablokován na rohový kop.

Na cestu do šaten - a hráči hostí by ji určitě rádi absolvovali mnohem dříve - nadělili domácí borci soupeři ještě jeden hořký dárek. Po Neymarově tanečku u čáry se centr dostal k Luisi Suárezovi, který bez přípravy z voleje míč uklidil krásnou ranou k tyči - 3:0.

Do druhé půle se v dresu domácích barev už nepodíval defenzivní štít Sergio Busquets, jehož místo zaujal Samper. Změna musela samozřejmě přijít také v dresu hostí, jenže asi ne taková, jakou kdekdo čekal. Stažen byl bojovník Radja Nainggolan, kterého nahradil Juan Iturbe.

Je pravda, že mladík Iturbe svou rychlostí několikrát dostal své barvy blízko bráně. Dokonce musel brankář tr Stegen vytáhnout parádní zákrok, aby jeho bombu vyrazil mimo! AS ale šanci neproměnilo a pykalo za to. Osamocený Messi se dostal ve vápně k míči a nahrál vedle sebe. Tam se objevil stoper Piqué, který v pohodě zasunul míč do sítě!

Z vyučování na vysoké škole fotbalové se stalo vraždění neviňátek. Po Messiho přenesení hry na Neymara se k míči dostal opět argentinský šutér, kterého si nikdo nevšímal. Nejprve Messi vystřelil a Szczesny jeho ránu kryl. Odrazil ji ale jen k nohám Messiho, u kterého stále nikdo nebyl - 5:0.

Na opačné straně předvedl skvělou akci "Malý Messi", jak v Argentině přezdívali Iturbemu. S ním se však vrátil "Velký Messi" a fauloval jej. Z následné standardní situace AS nic nevytěžilo. Naopak se na druhé straně skácel k zemi Neymar po faulu střídajícího Saliha Ucana a Barcelona kopala penaltu. Jediný hráč z hvězdného útoku Barcy, který ještě neskóroval, byl právě Neymar. Tomu dnes nebylo přáno a penaltu mu Szczesny chytil, ale z dorážky měl čas napálit míč Adriano a nemýlil se!

Penaltu jsme viděli také na druhé straně, když byl Vermaelenem sražen k zemi Edin Džeko. Jenže bosenský hráč jen podtrhl zmar a zoufalství AS, když míč napálil do ter Stegena! Více štěstí už měl Edin Džeko v nastaveném čase, kdy po krásné kombinaci AS zavěsil hlavičkou k tyči - kosmetická úprava na 6:1.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (676)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele