osmifinále - odvety
16.03.2016 20:45 CET
4 : 2
po prodloužení
(0:2, 2:2)

Reportáž

Bayern smazal dvougólovou ztrátu a v prodloužení Juve dorazil

V Juventusu Stará dáma v závěru vstala z mrtvých, v odvetě na půdě Bayernu však naopak v posledních minutách regulérně zemřela. Poločasovou ztrátu 0:2 domácí ve druhém dějství smazali a v prodloužení dalšími dvěma góly italský celek definitivně popravili. Zápas byl strhující, nabitý emocemi i góly; nakonec však skončil očekávaným postupem mnichovského Bayernu.

Nálada v Allianz Areně po prvních pěti minutách by přitom mohla být horší snad jen při zjištění, že v říjnu v Bavorsku nebudou čepovat pivo. Dvě největší defenzivní jistoty Bayernu totiž naráz zazmatkovaly a Bianconerri toho nekompromisně využili. Khedirův dlouhý balón na Lichsteinera se po chybě Alaby s Neuerem odrazil k volnému Paulu Pogbovi, jenž z hranice vápna vděčně pinknul míč do odkryté sítě.

Stará dáma se poté naprosto vzorně a dle taktických tradic stáhla do nesmírně tuhého bloku, který dokonce ani svěřenci Pepa Guardioly dlouho nemohli prolomit. Uchylovali se proto ke střelám zpoza vápna, jež však nekončily úspěchem - a při pohledu na nestárnoucí legendu mezi třemi tyčemi Juve to byl vskutku bláhový nápad. Ribéry i Douglas Costa na každý pád pálili nad.

Hororový scénář pro domácí favority plynul i nadále a není divu, že drtivá většina fanoušků v ochozech seděla opařená a ticho jako pěna. Už ve třiadvacáté minutě po další minele Neuera zachránil Bayern od Moratova gólu jen těsný ofsajd - jenže Bavořané si prostě nedali říct a ještě před třicátou minutou přišel druhý trest.

Zase u toho byl David Alaba, jenž tentokrát u vápna Juventusu ztratil míč a de facto zahájil fenomenální brejk Álvara Moraty. "Z nouze ctnost" za Dybalu při svém šedesátimetrovém sprintu setřásl právě Alabu, vykoupal Benatiu i Kimmicha a v ideálním momentu předal míč Juanu Cuadradovi. Ten se nenechal zahanbit, nechal proklouzat Lahma a k bližší tyči Neuera zvýšil už na 2:0.

I na samotných hráčích Bayernu bylo vidět, jak jsou z nečekaného vývoje utkání v šoku. Do konce prvního poločasu se dokázali dostat do jedné jediné šance, kterou však Gianluigi Buffon spolu s Patricem Evrou zdárně zažehnali. Müllerovu střelu totiž Gigi vyrazil a odpadnutý balón jeho kolega přes Lewandowskiho dostal do zámezí.

Allegriho parta bylo o poznání efektivnější a z necelých 30 procent držení míče dokázala vytěžit naprosté maximum. Koncentrovaný a dokonale týmový výkon Juventudi mohl třetím gólem do přestávky korunovat opět Cuadrado. Pogba si na levé straně povodil zoufalého Benatiu a přes malé vápno naservíroval Kolumbijci stoprocentní šanci, jíž tentokrát už Neuer brilantně lapil.

Někdejší stoper AS Řím zůstal o přestávce v kabině, zatímco jiný nešťastník Alaba měl už deset minut po obrátce na triku další šanci Juventusu. Nepovedeným skluzem poslal do úprku Moratu; tomu ale nevyšla střela z hranice šestnáctky. Španělský útočník byl však nezastavitelný a za další dvě minutky měl po ladném sólu přes trojici hráčů (včetně Alaby) ve vápně na noze třetí gól - jenže těsně přestřelil.

S odbytím hodiny od úvodního hvizdu však hostům začaly docházet síly, což se jim krutě vymstilo. Bayern volnějšího prostoru dokonale využil a dvacet minut před koncem po centru Douglase Costy hlavou snížil Robert Lewandowski. Krátce nato vznikl před Buffonem další závar, ale z něj červení kýžené vyrovnání nevytěžili.

Pasivní hra ale Juventusu ovoce nepřinesla a v první minutě nastaveného času se mohl Gianluigi Buffon uvztekat - nebylo mu to nic platné. Druhého gólu německý tým docílil takřka totožně jako prvního; s tou výjimkou, že centroval střídající Coman a hlavičkou dostal Allianz Arénu do stavu euforie Thomas Müller.

Prodloužení už pak jen odrazilo směr, jakým se utkání ubíralo v závěru základní hrací doby. Juventus se jen v začátku zmohl na jednu střelu Lichsteinera, ale to bylo všechno. Ve druhé patnáctiminutovce Bayern rozhodl díky dvěma střídajícím hráčům. Vítěznou trefu měl na starosti ve 108. minutě po Müllerově sklepnutí Thiago Alcantara, aby o sto vteřin později srazil Starou dámu k zemi již definitivně Kingsley Coman.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (1511)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele