čtvrtfinále - odvety
13.04.2016 20:45 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Atlético zásluhou Griezmanna porazilo Barcelonu a postupuje

Ani Barcelona se navzdory předpokladům nestane prvním týmem, který dokáže obhájit vítězství v Lize mistrů. Katalánský velkoklub končí již ve čtvrtfinále, když nestačil na Atlético Madrid. Hrdinou dnešního utkání se stal Antoine Griezmann, jenž vsítil dva góly a dopomohl tak k vítězství 2:0.

Zaplněné ochozy na stařičkém stadionu Vicenteho Calderóna vytvořily elektrizující atmosféru, jež hnala domácí do útoku. Aktivní Los Colchoneros si první zajímavou příležitost vytvořili již po třech minutách hry, kdy po akci z pravého křídla a následném odraženém balónu střílel Gabi z hranice šestnáctky nad.

Navzdory tomu, že družina Luíse Enriqueho dle očekávání většinu času držela míč na svých kopačkách, Atlético bylo mnohem nebezpečnější a v 36. minutě šlo zaslouženě do vedení. Saúl Ňiguez parádním centrem vnějším nártem našel v šestnáctce Antoina Griezmanna a vycházející superstar francouzského fotbalu zcela osamocena deset metrů od brány nechytatelnou hlavičkou překonala Marc-André ter Stegena.

Obrázek hry se příliš nezměnil ani po přestávce a Madridští mohli navýšit skóre v 54. minutě. Tehdy sice defenziva Barcelony dokázala odvrátit rohový kop Gabiho, balón zpět do ohně však vrátil Augusto Fernández a Saúl v těžké pozici hlavou přeloboval ter Stegena, gólu ale zabránilo břevno.

Postupně se více k ohrožení Jana Oblaka dostávali i hosté. Dvojnásobný střelec z minulého týdne z Nou Campu Luís Suárez byl dnes skvěle střežen, dýchat ho nenechal především výborně hrající Diego Godín. V 67. minutě vyšel ze souboje dvou uruguayských reprezentantů výjimečně vítězně někdejší kanonýr Liverpoolu, jeho pokus ovšem bezpečně zlikvidoval Oblak. Slovinskému brankáři předtím ještě výrazně pomohl kapitán Gabi, nebýt jeho zákroku, zakončoval by Gerard Piqué po centru Jordiho Albi do prázdné branky.

Poslední hřebíček do barcelonské rakve byl zatlučen tři minuty před koncem základní hrací doby. Filipe Luís před vlastní šestnáctkou obral o míč Sergia Roberta, následně se vydal na sedmdesáti metrový sprint, během něhož si narazil s Kokem, následně nasadil jesličky Javieru Mascheranovi a přihrávku na Griezmanna, který by se rázem ocitl v tisíciprocentní šanci, zastavil úmyslně rukou Andrés Iniesta. Ačkoliv mu hlavní rozhodčí Nicola Rizzoli k nelibosti domácích neukázal červenou kartu, penalta se kopala a Antoine Griezmann ji s trochou štěstí proměnil.

Emoce vzbudila i podobná situace na opačné straně. V nastaveném čase shodou okolností právě Iniestův pas zasáhl rukou Gabi - nohama stál sice mimo velké vápno, ruce měl však již v šestnáctce a zřejmě se tak i při této situaci měl zahrávat pokutový kop. Jenomže italský sudí nařídil pouze kop přímý, z něhož dnes takřka neviditelný Lionel Messi pálil vedle. Španělské derby tak stejně jako před dvěma lety ovládlo Atlético a nutno říct, že vzhledem k výkonům v obou zápasech si postup naprosto zasloužilo.

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (2252)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele