osmifinále - 1. zápasy
23.02.2016 20:45 CET
0 : 2
(0:0)

Reportáž

Barcelona vyplenila Londýn a míří za postupem

Po sedmdesát minut nabídlo střetnutí Arsenalu s Barcelonou vyrovnanou podívanou, kdy se z průlomu skóre mohly radovat obě strany. Pak ovšem zaúřadoval Lionel Messi, jenž hned dvakrát potrestal zaváhání v domácí obraně a vystřelil Barceloně výtečnou výchozí pozici do odvety v podobě výhry 2:0.

Arsenal přitom do zápasu vstoupil lépe než jeho favorizovaný soupeř a vypracoval si také první slibnou příležitost. Aaron Ramsey však dostal po pohledné kombinaci Özilovu zpětnou přihrávku příliš za sebe a nedokázal pořádně vystřelit. To Barcelona za celou úvodní dvacetiminutovku nic kloudného nevymyslela, byť měla podle očekávání sedmdesátiprocentní držení míče.

Ve dvaadvacáté minutě si domácí vytvořili ještě lepší šanci než v prvním případě, jenže se stejným výsledkem. Aktivní Oxlade-Chamberlain totiž v pokutovém území nezvládl dostat odražený míč zpod nohou, aby předvedl lepší zakončení než jen poslat míč po zemi do náruče brankáře Stegena. Přesto šlo pro barcelonské již o druhé varování, že si musí před vlastní brankou dávat setsakramentský pozor...

Až po půlhodině hry se hostům podařilo proniknout do šestnáctky Arsenalu, jenže Messiho hlavička byla výrazně nepřesná a Suárezův náběh si zase pohlídal pozorný Petr Čech. Až v pětačtyřicáté minutě spustil Aaron Ramsey nepodařenou přihrávkou první opravdu nebezpečnou akci hostí, kterou však Messi se Suárezem nepřetavili v patřičné zakončení. I tak se ovšem katalánský gigant mohl ujmout vedení ještě do přestávky, kdyby Alvésovo sklepnutí skvostného Busquetsova pasu zakončil hlavičkující Suárez o pár desítek centimetrů přesněji. Do šaten se tak v poločase odcházelo za bezbrankového stavu a ani jeden z týmů nemohl být tak zcela spokojen. Arsenal proto, že neproměnil své dvě nadějné šance, Barcelona zase za celkově matný výkon bez jediné přesné střely na bránu, který napravovala až ve zmíněné poslední minutě první půle.

Po změně stran však hosté navázali tam, kde na konci první půle skončili a Neymar se hned v osmačtyřicáté minutě řítil po výtečné Iniestově kolmici sám na Petra Čecha. Český brankář však stihnul zavčasu vyběhnout a perfektně zvládl vykrýt nebezpečný prostor, kam rána brazilského útočníka letěla. Od té chvíle měli hosté navrch a několikrát měli k prolomení hlubokého bloku Arsenalu velmi blízko.

Na přelomu hodiny hry se však Arsenalu podařilo vymanit z tlaku Barcelony a zase pořádně zahrozil. Nejprve slibnou akci Özila stihla zastavit barcelonská obrana na poslední chvíli a nedlouho poté musel Marc-André ter Stegen vytáhnout výtečný zákrok na brankové čáře po hlavičce Oliviera Girouda. Pak si na obou stranách připsali bránící hráči kvalitní bloky při ranách Alexise Sáncheze i Messiho a bezbrankový stav stále přetrvával.

A právě v době, kdy se Arsenal začal odvážně pouštět ve vyšším počtu hráčů kupředu, Barcelona rázně udeřila. Dvacet minut před koncem hosté podnikli perfektní protiútok, jehož finální fáze připadla přihrávajícímu Neymarovi a zakončujícímu Messimu, jenž s ledovým klidem překonal Petra Čecha vůbec poprvé v kariéře a poslal Barcelonu do veledůležitého vedení. Arsenalu v tu chvíli teklo do bot a Arsene Wenger zareagoval na nepříznivý stav výměnou Oliviera Girouda za Dannyho Welbecka. Čím dál větších okének v domácí obraně však barcelonští dokázali mistrně využívat a sedm minut po Messiho brance měli vést 2:0, jenže Luis Suárez ve stoprocentní šanci napálil pouze Čechovu levou tyč. Hned vzápětí mohl zařídit vyrovnání Aaron Ramsey, ale po přiťuknutí Welbecka mu k zakončení před Stegenem chybělo pár centimetrů.

Jen minutu po svém nástupu na hřiště si pak Mathieu Flamini strhl ostudu, když po zbytečné přihrávce Pera Mertesackera fauloval Lionela Messiho a sám postižený nařízený pokutový kop s přehledem proměnil. Tribuny ztichly a hráči Arsenalu se v závěru marně pokoušeli alespoň snížit bezútěšný stav. Další gólová šance však přesto připadla Barceloně a Petr Čech musel předvést další kvalitní zákrok při hlavičce Neymara.

Ani tříminutové nastavení Arsenalu žádnou radost nepřineslo - londýnský klub se poroučí s krutou prohrou 0:2 a jeho šance na postup do čtvrtfinále jsou u bodu mrazu.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (2421)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele