základní skupiny - skupina G, 5. kolo
25.11.2014 20:45 CET
0 : 5
(0:3)

Reportáž

Chelsea nemilosrdně smetla Schalke a postupuje

Totální fotbalová vražda. Chelsea přijela na Schalke s touhou definitivně stvrdit postup a první příčku v tabulce - a to se jí povedlo naprosto dokonale. V Gelsenkirchenu se blýskla pěti góly a potvrdila, že momentálně jen obtížně hledá konkurenci; nutno však podotknout, že defenzivní výkon soupeře jí to výrazně usnadnil. Postupně se trefili Terry, Willian, Drogba a Ramires, zbylý štulec si Kirchhoff uštědřil sám...

Manažer Chelsea José Mourinho nikoho nešetřil a na Schalke vlétl s nejsilnější možnou sestavou. Vlétl doslova, protože už ve druhé minutě Londýňané vedli 1:0. Po pasu Oscara ještě ve velké šanci selhal Costa, ale z následného rohu už favorit udeřil. Perfektní roh Fábregase dolétl až na hlavu Johna Terryho, který v souboji dvou kapitánů přeskočil Höwedese a otevřel skóre.

Záhy mohla Chelsea vést dokonce o dvě branky, po dalším rohu se míč odrazil k volnému Ivanovićovi, jenž ale z nějakých 12 metrů poslal kulatý nesmysl vysoko nad. Jiskřilo to ale na obou stranách, vždyť i Schalke bylo blízko vstřelené brance. Choupo-Moting vypálil zpoza vápna a Cahillova teč dostala balón až na břevno.

Góly ale dávala Chelsea. Ještě než uplynula půlhodina, vedli Blues 2:0 zásluhou ne úplně obvyklého střelce Williana. Brazilský křídelník atraktivně zakombinoval s Hazardem, přijal od něj na rohu šestnáctky míč a tvrdou ranou na bližší tyč nachytal Fährmanna v nedbalkách.

Od ještě horší výchozí pozice do druhého poločasu chránil Němce vlhký trávník a tentokrát pohotový Fährmann. Nejprve nevyužil minelu domácích Costa, jenž sice po šílené chybě Schalke při samostatném úniku obešel brankáře, ale posléze v důležitém okamžiku podklouzl - ve druhém případě se Oscar akrobaticky opřel do obloučku od Fábregase a skvěle zakročil právě gólman Schalke. Jenže z následného rohu jej nešťastně hlavou překonal spoluhráč Kirchhoff, a do kabin se tak přece šlo za prakticky rozhodnutého stavu 0:3.

Úvod druhého poločasu byl nejvíce ze všeho rozháraný. Obě mužstva se střídala v útočení, ale většina snažení byla neutěšená, selhávala buď ve finální fázi anebo v koncovce. Jedinou opravdu zajímavě vyhlížející situaci měl na kopačce Branislav Ivanović, jehož volej po centru Williana minul spojnici břevna a tyče asi o pět centimetrů.

Čtvrt hodiny před koncem se nicméně obrana Schalke naprosto složila a ve dvou minutách dovolila Chelsea dvakrát (!) skórovat. Nejprve geniální Fábregas našel na ofsajdové lajně Williana, jenž předložil před prázdnou branku míč střídajícímu Drogbovi, aby si pak roli asistenta vyzkoušel i africký forvard.

Několik desítek vteřin po rozehrávce už dostal 36letý fotbalista míč do šestnáctky a odcentroval na zadní tyč tak přesně, že i drobný Ramires pohodlně vyskočil a hlavou zvýšil na 5:0. V závěru utkání ještě sám před Fährmannem zakončoval Hazard, ale trefil dobře pozičně postaveného brankáře.

Chelsea tak postupuje jasně z prvního místa a v závěrečném utkání může nastoupit s náhradníky. Schalke naopak bude potřebovat kromě výhry v Mariboru i její pomoc - vítězství nad Sportingem.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (471)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele