základní skupiny - skupina B, 1. kolo
16.09.2014 20:45 CET
5 : 1
(4:1)

Reportáž

Real Madrid pěti brankami deklasoval Basilej

Bílý balet deklasoval soupeře z Basileje jednoznačným skóre 5:1 a trenérovi Carlu Ancelottimu se může dýchat o trochu lépe. Basilej sice nepodala špatný výkon, ale Real tvrdě trestal každé její zaváhání.

Real Madrid potřeboval naskočit na úspěšnou vlnu po několika zaváháních v La Lize. A kde jinde by se mu to mělo podařit, než v soutěži, kterou před nedávnem vyhrál? Trenér Carlo Ancelotti si toho byl dobře vědom a domácí Bílý balet chtěl od prvních minut dominovat.

Jednou z hlavních otázek dne bylo nasazení Ikera Casillase. Na zkušeného španělského reprezentanta v posledním prohraném derby s Atléticem pískali dokonce vlastní fanoušci a to mu na sebevědomí rozhodně nepřidalo. Do základu se dostal také Nacho, který měl nahradit zraněného Carvajala. Ofenzivně laděný hráči Realu to ale měli dnes těžké. Vedle Marka Suchého se totiž objevil velezkušený stoper Walter Samuel, bývalý hráč merengues.

První zajímavou práci pro českého gólmana Tomáše Vaclíka připravilo duo Cristiano Ronaldo - Luka Modrić. Rána portugalského útočníka našla jen prvního bránícího hráče, chorvatský dirigent záložní formace pálil hodně nad. Po chvíli se do hry zapojil i Iker Casillas, na kterého se opět snesla vlna pískotu. Casillas ale zůstal ledově klidný a slabší obstřel ukryl do náruče.

Do zajímavé pozice se pokoušel dostat Nacho, ale tentokrát mu ještě obhození Safariho nevyšlo. O minutu později už se ale Nacho radovat mohl, protože po elegantní nahrávce od Jamese se k centru dostal Nacho a český stoper Marek Suchý si míč nešťastně srazil do vlastní brány - 1:0.

Real Madrid sice kombinoval, ale jeho rozvážné "mazlení" s míčem vedlo spíše k nárůstu procent v držení míče. Pár minut po delším pauze se k míči dostal Luka Modrić, který nebezpečně vypálil a brankář Vaclík měl hodně co dělat, aby tvrdou ránu do středu vyrazil nad břevno. Ani Vaclík si už ale neporadil s náběhem Garetha Balea, který uklidnil Bílý balet.

Balea našel brilantní nahrávkou Luka Modrić, jenž režíroval jednu skvělou akci za druhou. Po pasu za obranu jen sledoval, jak si někdejší hráč Tottenhamu obhodil Vaclíka a druhou nohou skóroval.

To ale nebylo vše - Bílý balet pokračoval v demolici. Opět skvostná nahrávka Modriće, který vybídl ke sprintu Balea. Toho sice stíhal Suchý, ale platné mu to nebylo. Selhali dva obránci před Vaclíkem, takže Cristiano Ronaldo už v pohodě zasunul míč do brány - 3:0.

Dnešní utkání rozhodně nenudilo, protože Real Madrid v ofenzívě zasazoval jednu ránu za druhou. Ronaldo přihrál na střed hřiště Benzemovi, jehož střelu smolně tečoval Samuel. Gólman Vaclík sice dobře zareagoval a míč vyrazil, ale poslal jej jen k nohám Jamese Rodrigueze. A ten už se z blízka nemýlil.

A to stále ještě nebylo vše. Dvacetiletý Paraguayec Derlis González sice hrál svůj první zápas v lize mistrů, ale z velkých jmen si dělal pramálo. Doběhl s míčem k začátku pokutového území a přesnou ranou poslal míč do sítě. A Real znovu inkasoval.

Druhá půle opět vycházela lépe hostujícím hráčům, kteří se pokoušeli nepouštět Real Madrid do hry. Někdy i za cenu faulů, což ukázal Elneny. Jeho prohřešek proti pravidlům mohl potrestat Cristiano Ronaldo, ale jeho projektil mezi tři tyče nezamířil. Podobně se vedlo také hráčům Basileje, kteří ale mohli žehrat na výtečného Ikera Casillase. O jeho situaci byla již řeč v úvodu, takže měl velkou motivaci zapůsobit. A povedlo se mu to skvěle, zejména proti ranám Gonzaleze.

Jak málo stačí k překonání obrany Realu Madrid, to ukázal Fabian Schär, který po lehké narážečce pálil do tyče. Pohár hořkosti museli hosté vypít až do dna, protože po sérii narážeček si míč zpracoval Karim Benzema a napálil jej pod břevno!

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (537)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele