základní skupiny - skupina B, 6. kolo
09.12.2014 20:45 CET
1 : 1
(0:1)
Stadión:
Anfield, Liverpool

Reportáž

Liverpool zabral příliš pozdě a s Ligou mistrů se loučí

Zápas plný zvratů s hektickým závěrem a šťastným koncem pro hostující Basilej. Asi tak by ve zkratce šlo popsat utkání Liverpoolu s Basilejí, které skončilo 1:1, a znamená tak konec liverpoolského tažení letošním ročníkem Ligy mistrů.

Na úvod se sice střeleckými pokusy prezentovali Gerrard s Hendersonem, ovšem jinak se úvodní minuty nesly ve hře od šestnáctky po šestnáctku. Basilej se však postupem času začala čím dál více osmělovat a přebírat herní iniciativu. Gashi ještě se svou ranou zdálky neuspěl, ovšem pětadvacátá minuta již letargický Liverpool pořádnězabolela. Zatímco o pár minut dříve Sterling ve slibné pozici pouze přihrával do území nikoho, zachovali se hosté o poznání zkušeněji. Fabian Frei umně před liverpoolskou šestnáctkou zakombinoval se Zuffim a přesnou přízemní ranou nedal Mignoletovi šanci zasáhnout - 1:0 pro Basilej.

Úvodní gól jen posílil stávající trend zápasu - hosté dominovali čím dál více a nehodlali se zastavit jen u bránění jednobrankového vedení. Liverpoolští museli hned několikrát zasahovat na poslední chvíli ve vlastní šestnáctce a měli také štěstí, když Streller po půlhodině hry z dobrého centru na zadní tyč nevytěžil více. A i další šance připadla hostům. Nebezpečný centr Strellera odvrátila obrana Reds jen stěží na kopačku Schära, jenž okamžitou ranou vytloukl bloky padnuvších hráčů před sebou. Dvě minuty před odchodem do kabin pak sice Gashi z úniku skóroval, ale jeho gól byl správně neuznán kvůli postavení mimo hru.

První poločas tak oproti předpokladům skončil vedením švýcarského klubu, zatímco domácí favorit se nedostal ani k jednomu pořádnému ohrožení branky strážené Tomášem Vaclíkem. Hosté byli lepší takřka ve všech ohledech a manažer Reds Brendan Rodgers měl během přestávky pořádně o čem přemýšlet. Jeho pozice v klubu byla již před tímto zápasem značně nejistá a případný nepostup do osmifinále Ligy mistrů by Rodgersovi ještě více přitížil.

Hned v poločase tak domácí sáhli ke dvojitému střídání. Nerozehraného Enriqueho nahradil na levém kraji obrany jeho krajan Moreno a ofenzivu přišel na úkor Rickieho Lamberta oživit Lazar Marković. A nutno dodat, že snaha se hráčům v červených dresech upřít nedala. Přesto tomu i nadále scházela přesnost jak ve finální fázi, tak v kombinaci, která jí předcházela. Basilej svědomitě bránila v hlubokém bloku s vědomím, že bez Lamberta její soupeř ztrácí schopnost udeřit ze vzduchu a musí se proklestit hustou obrannou linií.

Navzdory platonické převaze domácích pálil nejnebezpečněji v úvodní čtvrthodině druhé půle pálil zpoza šestnáctky Xhaka. A záhy bylo pro Liverpool ještě hůře. Lazar Marković totiž musel opustit trávník sotva po čtvrthodině kvůli červené kartě za ohnání po Behrangovi Safarim, jehož podle opakovaných záběrů při sprintu jemně zasáhl konečky prstů do obličeje. Švédský bek ze situace vytěžil nejvíce, co jen svedl, a podnítil rozhodčího Kuiperse rovnou k vytažení červeného kartonku.

Otřesený Liverpool se i nadále pokoušel s mizerným vývojem utkání něco udělat, jenže švýcarský soupeř ze svého zodpovědného výkonu nemínil slevit ani o píď. O výjimečný vzruch na tribunách Anfield Road se postaral dalekonosnou střelou Martin Škrtel, avšak také tentokrát Tomáš Vaclík nemusel zasahovat. Ve dvaasedmdesáté minutě se domácí fanoušci marně dožadovali odpískání pokutového kopu za Vaclíkův zákrok na unikajícího Gerrarda, jenže nizozemský sudí správně postřehl, že gólman Basileje kapitánovi Liverpoolu dokázal vypíchnout míč v souladu s pravidly.

Čas se z pohledu domácích neúprosně chýlil ke konci, a tak Brendan Rodgers sáhl k poslednímu ofenzivnímu střídání, kdy Lucase nahradil Coutinho. Chvíli nato se pak liverpoolští fanoušci s radostí ozvali, když Sterlingův pád před soupeřovou šestnáctkou posoudil rozhodčí Kuipers jako důvod k odpískání přímého kopu. A co víc, Steven Gerrard parádní ranou přes zeď nedal Vaclíkovi šanci zasáhnout a vyrovnal na 1:1!

Tribuny na Anfield Road rázem pořádně ožily a posledních deset minut slibovalo mimořádnou podívanou. Basilej se i nadále nebála podnikat nebezpečné protiútoky, které musel jistými zákroky hasit Simon Mignolet, aby svému celku uchoval šanci předvést takřka zázračný obrat. V šestaosmdesáté minutě k tomu nebylo daleko, neboť Morenův centr zleva si málem srazila do sítě sama hostující obrana, nebýt Vaclíkova zákroku na brankové čáře.

Najednou to byl ten starý dobrý Liverpool plný agresivity, který se po hlavě tlačil do šestnáctky a vyvíjel na soupeře ohromný tlak vysokým presinkem. Přesto se již zdálo, že zlepšení přišlo příliš pozdě, zvláště když v samotném nastavení po dobrém průniku Sterlinga pálil z hloubi šestnáctky Škrtel nepřesně a Hendersonova prudká střela ztroskotala na pozorném Vaclíkovi. A když střelecký pokus nesedl ani Sterlingovi, skončil zápas remízou 1:1, a tedy postupem Basileje do osmifinále Ligy mistrů právě na úkor svého úterního soupeře.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1027)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele