finále
06.06.2015 20:45 CET
1 : 3
(0:1)

Reportáž

Barcelona se po výhře nad Juventusem raduje z druhého treblu

Vítězem Ligy mistrů 2014/2015 je FC Barcelona! Blaugranas dle předpokladů ve finále porazili Juventus Turín a počtvrté během posledních deseti let tak mohou pozvednout nad hlavu ušatý pohár. Katalánci se brzy zásluhou Rakitiće ujali vedení, po změně stran sice vyrovnal Morata, Barca si však díky Suárezovi znovu vypracovala těsný náskok a vítězství potvrdil v samém závěru Neymar.

Po slavnostním zahájení, jehož vrcholem byla živě zazpívaná znělka Ligy mistrů, se obě mužstva pustili velmi aktivně do zápasu. Kdo by čekal nějakou opatrnou partii, musel se divit. První šanci nabídl Juventusu Mascherano, jenž v úvodu působil hodně nejistě, Tévez ale svoji střelu uspěchal a mířil hodně vedle.

Brzký gól tak přišel na druhé straně hřiště. Barcelona doslova vyšachovala defenzivu Bianconeri, po Neymarově posunutí se ocitl sám před Buffonem Iniesta, který ještě celou akci vyšperkoval přihrávkou na Ivana Rakitiće a ten neměl problém trefit poloprázdnou branku. O rychlou odpověď se snažil Vidal, jenomže po pěkné individuální akci Moraty pálil mimo tři tyče.

Hrálo se ve vysokém tempu, hra se přelívala z jedné strany na druhou. Další velkou příležitost španělského týmu zlikvidoval fantastickým zákrokem Buffonem, když po Suárezově zpětné přihrávce tvrdě střílel Dani Alves. Svěřenci Massimiliana Allegriho zahrozili znovu ve 25. minutě, Marchisiova dělovka zpoza vápna prosvištěla jen kousek nad břevnem.

Druhý gól mohla nebezpečnější Barcelona přidat pět minut před přestávkou, přízemní střele Suáreze scházely centimetry. Enriqueho ekipa vstoupila aktivně i do druhého dějství, přičemž skórovat mohl jak Suárez, tak i Messi. Uruguayský forward ovšem ztroskotal na Buffonovi, argentinský šikula pak mířil vedle.

A tak se gólu dočkali fotbalisté Staré dámy. Claudio Marchisio geniální patičkou vysunul Lichsteinera, švýcarský obránce přihrál pod sebe na Téveze, jehož ránu ještě dokázal Ter Stegen zlikvidovat, míč se však odrazil pouze k nohám připraveného Moraty, který bez problému vyrovnal. Álvaro Morata se tak dokázal prosadit ve třetím utkání Ligy mistrů v řadě.

Vstřelená branka vlila Juventusu krev do žil a bíločerní na chvíli převzali iniciativu. Jenomže z dalších gólů už se radovala jenom Barcelona. V 68. minutě se dokázal skvěle uvolnit Messi, tvrdě vypálil, Buffon jeho projektil vyrazil pouze k nohám Luíse Suáreze a i třetí branka tohoto zápasu tak padla do odkryté svatyně.

Tři minuty nato se zdálo být hotovo. Na centr z levé strany si naskočil zcela osamocený Neymar, míč ale netrefil úplně ideálně a po hlavičce ještě balón tečoval rukou, což zaregistroval brankový rozhodčí a Cüneyt Çakır na jeho pokyn tento gól neuznal. Bianconeri díky tomu ještě stále cítili šanci na vyrovnávací trefu.

Vítězové Serii A se ovšem k žádnému výraznému tlaku nedostali, nejzajímavěji se jevil dalekonosný pokus Marchisia, Ter Stegen byl ale na zemi u levé tyčevčas. Německý brankář pak ještě dvakrát zabrnkal na nervy fanouškům Blaugranas, když ne zcela ideálně reagoval na centry od rohového praporku a mohl být rád, že neinkasoval.

Definitivní tečku za finále udělal v sedmé minutě nastaveného času Neymar, jenž společně s Pedrem vlítl do otevřené obrany a brazilský křídelník už zcela regulérním způsobem levačkou na zadní tyč pokořil Buffona a odšpuntoval bouřlivé oslavy. Obě dvě nejprestižnější evropské soutěže tak ovládli španělské kluby.

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (2372)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele