čtvrtfinále - 1. zápasy
15.04.2015 20:45 CET
3 : 1
(2:1)

Reportáž

Porto zaskočilo Bayern a do odvety si poveze výhru 3:1

Nemalé překvapení bylo k vidění na hřišti Porta, které favorita z Mnichova dokonale zaskočilo a nakonec slaví zaslouženou výhru 3:1. Pod tu se hned dvěma brankami během úvodních deseti minut podepsal Ricardo Quaresma. Bayern potřebuje doma minimálně dvakrát skórovat...

Oba trenéři, bývalí barcelonští spoluhráči Julen Lopetegui a Pep Guardiola, si sice před výkopem vyměňovali komplimenty, papírové předpoklady však mluvily jasně - suverénní Bayern ještě v Portugalsku nikdy neprohrál (v 11 zápasech) a čekalo se, že tuto sérii prodlouží i dnes a položí základy k postupu do čtvrtého semifinále v řadě. Jenže zatímco hosté se museli obejít bez Ribéryho s Robbenem, domácí svého talismana na křídle měli - Quaresma opět potvrdil stoupající formu a zejména díky němu mohou portugalští fanoušci doufat ve zopakování slavné jízdy z roku 2004.

Lopetegui na tiskové konferenci před zápasem mluvil o hrdosti a ambicích, nejspíš ale on ani nepředpokládal, že jeho svěřenci půjdou do vedení tak rychle. Bavoři sice v první půli jasně dominovali na míči, jejich převaha ale byla pouze optická; jakmile šlo do tuhého, ukázalo se, že efektivita stojí spíše na straně Porta. Domácí nasadili od začátku agresivní vysunutý pressing a jako první mu podlehl Xabi Alonso, kterému sebral míč Martínez; kolumbijský útočník, který se na hřišti objevil poprvé po více než dvou měsících, si následně vykoledoval faul na Manuelu Neuerovi, a Quaresma nařízenou penaltu proměnil. Uběhly sotva dvě minuty.

V první gólovce Bayernu hlavičkoval Robert Lewandowski nad břevno, jinak ale patřil úvod domácímu týmu. Byl to opět Quaresma, kdo poslal Draky do dvoubrankového vedení - zkušený křídelník se zbavil pozornosti bránícího Danteho, uvolnil se do volného prostoru a prostrčil míč za Neuerova záda. Je ironií, že kdyby byl zdravý Cristian Tello, možná by portugalský reprezentant zůstal pouze na lavičce..

Až ve 28. minutě se otřesený Bayern dostal opět do hry - Jerome Boateng poslal z pravé strany přízemní pas, který na zadní tyči zpracoval Thiago Alcantara a vstřelil svůj první gól v Lize mistrů. Porto, jako by chtělo dokázat, že není ve vedení náhodou, ještě v první půli nastřelilo břevno prostřednictvím Alexe Sandra a Casemiro pro změnu hlavičkoval těsně nad.

Kdo by čekal, že po změně stran zapne Guardiolův kolos vyšší rychlost a drzého soka patřičně ztrestá, se zlou se potázal. Místo aby Neuer sledoval snažení svých ofenzivních kolegů na druhé straně hřiště, musel nečekaně zasahovat proti Boatengově (málem) vlastnímu gólu. Smolař Boateng se však přesto pod výsledek nakonec podepsal, i když nepřímo - to po jeho chybě se k míči dostal Martínez, který obelstil německého reprezentačního gólmana a brankou na konečných 3:1 připravil Bayernu do odvety pořádný "bolehlav".

Autor: Dominik Zezula / uefa.com

Komentáře (622)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele