základní skupiny - skupina D, 1. kolo
16.09.2014 20:45 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Dortmund přehrál Arsenal a slaví zaslouženou výhru

Arsenal prošel hned na úvod nového ročníku Ligy mistrů žlutým ohněm a ošklivě se popálil. Domácí Borussia Dortmund totiž zaslouženě zvítězila 2:0 a nutno dodat, že konečné skóre ještě Kanonýrům vzhledem k jejich výkonu značně lichotí. O branky, jež padly na přelomech obou poločasů, se postarali útočníci Immobile s Aubameyangem.

Kvůli ztrátě dua pravých beků Debuchy - Chambers musel Arsenal sáhnout do svého širšího kádru pro Héctora Bellerína, jenž si na Westfalenstadionu odbyl ostrý debut. Zraněného Monreala na opačném kraji obrany nahradil Gibbs, jinak zůstala sestava nezměněna oproti poslednímu ligovému zápasu s Manchesterem City. Dortmund nastoupil v poněkud poslepované sestavě (s levým bekem Durmem na pravém kraji obrany), oslabený o celou řadu hvězd, přesto to na jejich výkonu nebylo vůbec znát.

Od úvodního hvizdu se hráči BVB slétávali na rozehrávku Arsenalu jako vosy a nedali jim ani centimetr prostoru zadarmo. Brzy si také vybojovali několik rohů a marně se dožadovali pokutového kopu po souboji Mchitarjana s Artetou. Portugalský rozhodčí však místo toho ukázal arménskému hráči žlutou kartu. V třinácté minutě měl blízko k první brance Sokratis, když zblízka hlavou jen těsně minul.

Ani po půlhodině hry tlak domácích neustával, ba naopak. Brankář Szczesny se musel pořádně ohánět, aby držel remízový stav. Nejprve polského gólmana otestoval z bezprostřední blízkosti Aubameyang a poté jen úlevně přihlížel, jak Jack Wilshere na poslední chvíli rozhodil Mchitarjana v další gólovce. Následovala další nebezpečná střela Aubameyanga a prudká pumelice Immobileho. Szczesny stále bravurně odolával.

Pět minut před odchodem do kabin měl Arsenal jedinečnou příležitost udeřit proti proudu hry. Danny Welbeck se po kolmici Ramseyho ocitl sám před brankářem Weidenfellerem, ovšem jeho krkolomné zakončení se odkutálelo jen vedle levé tyče. A za pár minut vstoupilo v platnost otřepané rčení "nedáš, dostaneš". Ciro Immobile si vzal míč do své správy na polovině hřiště, frnknul opařené obraně Arsenalu a přízemní ranou na vzdálenější tyč nedal šanci ani Szczesnému.

Kdo v tu chvíli čekal zlepšený výkon hostů v honbě za vyrovnáním, musel být trpce zklamán. Namísto dobývání německé branky totiž Dortmund udeřil podruhé, hned dvě minuty po přestávce. Kevin Großkreutz poslal do úniku Aubameyanga, ten i trochu se štěstím obešel vyběhnutého Szczesného a zakončil do prázdné branky navzdory Koscielného snaze vykopnout míč z brankové čáry.

A mohlo být ještě hůř. V padesáté minutě málem Mchitarjan navýšil na 3:0, nebýt dalšího skvělého zákroku polského reprezentanta ve službách Arsenalu. Pět minut nato rovněž na brankáři soupeře vyhořel i Sokratis a Aubameyang svou skrytou střelu otřel o břevno. Arsenal vůbec nevěděl, kde mu hlava stojí. Vylepšit dojem z mizerného výkonu mohl znovu Welbeck, jenže opět po Ramseyho přihrávce nedokázal usměrnit míč správným směrem.

Po hodině hry již Dortmund přece jen poněkud uvolnil zběsilé tempo hry a jal se vítězný stav profesionálně kontrolovat. Na každé straně ještě diváci viděli další šance, když Mchitarjan i Welbeck místo techniky vsadili na razanci a ze skvělých pozic přestřelili. Poté ještě mohl skórovat střídající Podolski, jenže po oběhnutí Weidenfellera nedokázal udržet míč pod kontrolou, jako dříve Aubameyang, a tak skóre zůstalo na stavu 2:0. Zatímco Dortmund slaví skvělý vstup do skupiny D, Arsenal by měl pomalu vyhlížet domácí střetnutí s Galatasarayem, které po úterní noci nabylo pořádně na důležitosti.

Autor: Martin Kantor / news.arseblog.com

Komentáře (802)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele