osmifinále - odvety
17.03.2015 20:45 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Arsenal vyhrál 2:0, přesto postupuje Monaco

Katastrofický a možná i snadno předvídatelný scénář utkání Arsenalu v Monaku se vyplnil stoprocentně. Londýňané opět (pokolikáté už?) skončili v osmifinále těsně za branami. Domácí porážku 1:3 stáhnout nedokázali a i přes výhru 2:0 na knížecí půdě se s Ligou mistrů loučí.

V první zhruba čtvrthodinové pasáži Monaco zápas kontrolovalo, dokonce si připravilo první šanci utkání. Po ose Martial - Berbatov - Moutinho skončil míč kousek vedle šibenice. Ve čtrnácté minutě zahrozil nebezpečný Olivier Giroud, jenž po centru Bellerín hlavičkou těsně minul bránu - a tímto momentem Arsenal přezval otěže duelu.

Po dvaceti minutách by možná gólově pálil Santi Cazorla, jehož volej po centru Alexise skvěle zblokoval Kurzawa. Ještě usilovněji se vzápětí za hlavu držel Koscielny; ten po přímém kopu trefil břevno. Jeho akci nesprávně zastavil rozhodčí, ofsajd se totiž kvůli teči Abdennoura pískat neměl. Gól byl každopádně stále blíže, ale defenziva Monaka v čele s Abdem byla nekompromisně důrazná.

Po půlhodině hry už ale Subašić kapituloval. Welbeck skvěle vyslal do šestnáctky Oliviera Girouda, jenž sice napoprvé napálil míč do chorvatského gólmana, ale balón se k němu šťastně odrazil zpět. Napodruhé už Giroud míč napálil přesně pod břevno a dal utkání zcela nový náboj.

Pro Monako to byl vůbec první inkasovaný gól v Lize mistrů na vlastní půdě a nevypadalo to, že bude poslední. Jestliže Arsenal už předtím soupeře přehrával, poté to byl malou chvíli opravdový tlak. Krátce po první brance mohl zvýšit vedení Welbeck, jenže Abdennour tentokrát vleže ztečoval míč těsně vedle své svatyně.

V nastaveném čase opět zaúřadovala dvojice Welbeck - Giroud. První jmenovaný si ve vápně poradil s obráncem a stříleným centrem vybídl Girouda ke skórování - Subašić však stál přesně tam, kde měl. Stejně tak záhy, když Danny Welbeck z úhlu chorvatského brankáře prověřil prudkou ranou.

Monaku přestávka prospěla, do druhého dějství nastoupila obě mužstva v uvolněnějším tempu a největší šanci prvních minut si připsal Mesut Özil z přímého kopu, jenž zpoza břevna vyškrábl skvělý Subašić. Německý záložník byl vidět i po hodině hry, jeho volej mířila těsně vedle.

Arsenal byl nadále aktivnější, jenže potřebná efektivita jim v ofenzivě oproti prvnímu dějství zoufale scházela. 11 minut před koncem základní hrací doby však Londýňanům daroval gól Kurzawa. Walcott trefil tyčku a levý obránce Monaka míč vysloveně přihrál Aaronovi Ramseymu - a ten krásnou křížnou ranou vstříknul fanouškům Gunners do žil naději.

Závěr zápasu se nesl v jasném duchu. Třetí kýžený gól však nepadl, největší šanci spálili Giroud s Alexisem, jež z úhlu polapil fantastickým zákrokem Subašić. Monaco tak i přes porážku 0:2 postupuje do čtvrtfinále Ligy mistrů.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (1429)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele