základní skupiny - skupina D, 4. kolo
04.11.2014 20:45 CET
3 : 3
(2:0)

Reportáž

Belgický zázrak - Anderlecht v Londýně smazal třígólovou ztrátu!

Ještě po hodině hry takřka nebylo pochyb o tom, že londýnský Arsenal suverénně potvrdí roli favorita. V tu chvíli totiž Kanonýři vedli nad Anderlechtem pohodlně 3:0 po brankách Artety, Alexise a Oxladea-Chamberlainea... Jenže bruselský klub se statečně nevzdal, využil soupeřova podcenění a heroicky srovnal na konečných 3:3.

Nutno dodat, že první gól Anderlechtu padl z postavení mimo hru, které rozhodčí naneštěstí pro domácí celek přehlédli. Snížení na 3:2 pak svým druhým gólem zápasu obstaral Vanden Borre z pokutového kopu, jehož odpískání bylo rovněž poněkud diskutabilní. Neuvěřitelný večer pak dokonal v nastaveném čase střídající Mitrović krásnou hlavičkou na přední tyč. Arsenal tak stále nemá jistý postup do jarní vyřazovací fáze a i když mu k němu příliš neschází, s největší pravděpodobností skončí opět (pošesté za posledních osm let) pouze na nevýhodném druhém místě.

Dost možná klíčovým momentem utkání bylo odstoupení kapitána Arsenalu Mikela Artety kvůli svalovým potížím. Příchozí Mathieu Flamini nedokázal svého kolegu patřičně nahradit v distribuci přihrávek a Anderlecht se rázem dostával častěji k míči, čehož nakonec obdivuhodně využil. Vše přitom pro domácí začalo tak dobře. Kanonýři zasypali belgickou branku sprškou střel, a když pak přestáli několik nebezpečných momentů, s nimiž si Wojciech Szczesny úspěšně poradil, šli brzy do vedení.

Ve dvaadvacáté minutě ještě Alexis po Chambersově centru nastřelil pouze brankovou konstrukci, ovšem tři minuty nato se již chilský útočník o úvodní gól zápasu dokázal přičinit. Jeho přihrávku na Welbecka do šestnáctky nedokázala obrana hostů zastavit jinak než za cenu faulu a Mikel Arteta z nařízeného pokutového kopu s přehledem jemným lobem vstřelil svůj první gól sezony. Jen chvíli nato se k radosti příznivců na Emirates Stadium skóre opět navýšilo a znovu u toho byl výtečný Alexis. Ten si nejprve sám vybojoval přímý kop, který po původním zablokovaném pokusu přetavil druhou střelou z voleje do dolního rohu branku.

Po změně stran se zpočátku nic nezměnilo a Arsenal nadále dominoval jak herně, tak gólově. V osmapadesáté minutě přidal třetí zásah Alex Oxlade-Chamberlain, jenž těžil Alexisova vybojovaného míče a po povedeném sólu do středu hřiště placírkou uklidil míč na zadní tyč. První potíž se objevila hned několik minut poté. Přízemní centr z levé strany do šestnáctky Arsenalu uklidil zblízka do sítě Anthony Vanden Borre a mohl slavit, přestože opakované záběry prokázaly jeho postavení mimo hru. Pak došlo na již zmíněnou ztrátu Mikela Artety a počátek arsenalského trápení v celém zbytku zápasu. Za domnělé stažení Mitroviće ve vlastním vápně totiž Nacho Monreal zajistil Anderlechtu výhodu pokutového kopu, kterou Vanden Borre s jistotou využil. Necelých dvacet minut před koncem tak rázem bylo znovu o co hrát a Arsenal se ne a ne znovu nastartovat k pohodové hře z úvodních šedesáti minut.

Třešničkou na zkaženém dortu mizérie Wengerovy družiny byla akce z devadesáté minuty, kdy se aktivní Mitrović skvěle prosadil ve vzdušném souboji a překonal Szczesného prudkou hlavičkou na přední tyč. Zápas tak skončil divokou přestřelkou a s výsledkem 3:3. Anderlecht může tento počin vnímat skoro jako vítězství a také jako určitou formu odvety za nezaslouženou prohru zpřed dvou týdnů na své vlastní půdě. Arsenal naopak promrhal šanci zajistit si přímý postup a do nedělního ligového zápasu na půdě Swansea bude mít hodně o čem přemýšlet.

Autor: Martin Kantor / news.arseblog.com

Komentáře (401)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele