základní skupiny - skupina D, 2. kolo
01.10.2014 20:45 CET
4 : 1
(3:0)

Reportáž

Arsenal díky Welbeckově hattricku s přehledem rozdrtil Galatasaray

Jubilejních osmnáct let na lavičce Arsenalu oslavil Arsène Wenger přesvědčivou domácí výhrou nad Galatasarayem 4:1. Jedinou kaňkou na jinak perfektním výkonu celého mužstva v čele s autorem hattricku Dannym Welbeckem tak bylo vyloučení Wojciecha Szczesného.

Arsenal do zápasu vstoupil aktivně a od počátku přitlačil Galatasaray k pokutovému území. Finální fáze však Kanonýrům navzdory dominantnímu držení míče zprvu nevycházela, stejně jako tomu bylo v posledním ligovém zápase s Tottenhamem. Z úvodní čtvrthodiny tak stál za zmínku jen nebojácný průnik Welbecka rovnou z poloviny hřiště, který skončil rohovým kopem. Bleskurychlý útočník Arsenalu ovšem hned ze startu ukázal, že bude pro pomalou obranu Galatasaraye velkým oříškem.

Dvaadvacátá minutě už ovšem byla naprosto jiná písnička. Díky perfektní práci Alexise se osamocen v soupeřově šestnáctce ocitl za obranou Turků Danny Welbeck a špičkou kopačky stihl míč posunout mezi nohama brankáře Muslery. Úvodní gól uvolnil jak domácí hráče, tak i publikum na Emirates Stadium a Arsenal se tak mohl pustit do sebevědomého kontrolování hry se snahou navýšit vedení ještě do přestávky. Trvalo to nakonec pouze sedm minut...

Mizérii Galatasaraye totiž těsně před uplynutím půlhodiny hry podtrhl Danny Welbeck svým druhým zásahem večera. Tentokrát anglický reprezentant využil špatné zpětné hlavičky ze středu hřiště, na kterou vystartoval rychleji než Felipe Melo, a tváří v tvář Muslerovi nezaváhal ani napodruhé. Teprve pak se poprvé do nadějné šance dostali i hosté, jenže Pandevova střela postrádala potřebnou razanci i přesnost a byla pro Szczesného snadnou kořistí.

V třiatřicáté minutě doposud poklidný průběh utkání výrazně narušil Felipe Melo, jenž si neodpustil svůj občasný zkrat a ostrým skluzem oběma nohama napřed srazil bez míče Alexise Sáncheze. K údivu a nechuti domácích příznivců ale brazilský defenzivní středopolař uviděl jen žlutou kartu. Pak se dostali ke slovu i turečtí fanoušci, kteří dokázali na stadion pronést řadu světlic, které se jali házet na trávník. Rozhodčí Gianluca Rocchi tak dokonce musel na chvíli utkání přerušit.

Ani tyto nešvary však Arsenal nerozhodily, ba naopak. Jednačtyřicátá minuta totiž přinesla něco, co si fanoušci Kanonýrů přáli již od začátku sezony - gólovou kombinaci mezi Mesutem Özilem a Alexisem Sánchezem. Přesně podle vysněného plánu německý kouzelník vyslal svého hvězdného spoluhráče kolmicí do úniku, který Alexis po umné zasekávačce zakončil technickou ranou na zadní tyč. Čilský útočník pak musel strpět ještě jeden ostrý faul, o který se tentokrát postaral Džemaili, a i záložník hostí uviděl žlutou kartu. Ať už Cesare Prandelli vstupoval do utkání s jakýmkoli taktickým plánem, ten v poločase za stavu 3:0 musel letět definitivně z okna.

I po změně stran byl Arsenal prvním, kdo si vytvořil brankovou příležitost. Rychlý brejk po levé straně ještě Oxlade-Chamberlain nepřetavil v gól, ovšem jen pár minut nato se sám postaral o krásnou kolmici ke kopačkám Dannyho Welbecka. Nový miláček tribun na Emirates Stadium decentním dloubnutím přes ležícího Musleru završil svůj první hattrick v profesionální kariéře a mohl se plně oddat gólové oslavě spolu s šedesáti tisíci diváky na stadionu.

Nebyl by to ale Arsenal, aby ještě i za takto jednoznačného stavu nepřišly komplikace. Galatasaray se ojediněle dostal do velké šance, kterou sice Wojciech Szczesny zastavil, ovšem pouze za cenu faulu. Vzhledem k tomu, že následovala nejen odpískaná penalta, ale také červená karta pro polského brankáře, možná bylo moudřejší jednoduše inkasovat. Alexis Sánchez musel uvolnit místo na hřišti pro náhradního gólmana Ospinu, jenž se následně okamžitým hrdinou nestal. Burak Yilmaz totiž zkušeně poslal svou ránu do Kolumbijcova protipohybu a snížil na 4:1.

Obraz hry se od změny počtu hráčů na hřišti výrazně změnil. Arsenal přepustil iniciativu soupeři a spoléhal se povětšinou na ojedinělé průniky vpřed. Po jednom takovém se znovu do zakončení dostal Danny Welbeck, ovšem z krkolomné pozice hlavou branku tentokrát netrefil. Na druhé straně pak nebezpečnou ranou zpoza šestnáctky zahrozil Wesley Sneijder, ale minul Ospinovu pravou tyč asi o metr.

Deset minut před koncem se Burak Yilmaz užuž radoval ze svého druhého gólu v zápase, když z dobré pozice hlavičkoval do odkryté brány, ovšem Ospina se dokázal přemístit včas a ránu vytáhl mimo tři tyče. Dvě minuty nato musel někdejší gólman francouzského Nice zasahovat i při prudké ráně Altintopa - rozhodně si po svém nečekaném nástupu na hřiště nemohl stěžovat na nudu. Galatasaray ve snaze zdramatizovat zápas v posledních minutách utkání vrhal čím dál více těl vpřed a při dalších dvou střelách Sneijdera se mu to málem vyplatilo.

Samotný závěr utkání si již Arsenal s přehledem pohlídal a ještě v nastaveném čase mohl přidat svůj pátý gól večera. Cazorlovo zakončení sice stačilo na překonání vyběhnuvšího Muslery, ovšem nemělo dostatečnou rychlost, aby ještě míč nestihl odkopnout dobíhající obránce Galatasaraye. Arsenal to však mrzet nemusí, výhra 4:1 je dostatečně dobrým výsledkem, který se bude Gunners hodit i do příštího ligového kola na půdě Chelsea.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (324)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele