základní skupiny - skupina F, 4. kolo
05.11.2014 20:45 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Messi vyrovnal Raúlův rekord, Barcelona porazila Ajax

Lionel Messi je hlavní postavou dnešního večera. V souvislosti s ním se bude hodně psát ještě o Raúlovi a spojitost je jednoznačná - díky dnešním dvěma zásahům Lionel Messi vyrovnal střelecký rekord španělské legendy v Lize mistrů a Barcelona si díky němu poradila s holandským celkem poměrem 2:0.

Argentinský střelec dnes opět ukázal, že umí být hlavním tahounem svého celku i v době, kdy se mu třeba příliš nedaří. Ačkoli se Ajax nevzdával a především v první půli si připsal několik zajímavých akcí, Barcelona se opět mohla spolehnout na argentinskou hvězdu. Diváci si přišli na své, protože se hned od začátku dočkali ofenzivního tria v podání Lionel Messi, Luis Suárez a Neymar. Ajax sázel především na Sigthórssona s mladíkem Anwarem El-Ghazim.

Od prvních minut se Barcelona tlačila před brankáře Cillessena, který musel hlídat například spolupráci mezi Xavim a Messim. Na náběh argentinské hvězdy byl ale včas připraven. Pouhé čtyři minuty dokázala obranná linie nizozemského celku vzdorovat náporům barcelonských šiků. Neymar s úderem čtvrté minuty dokázal dostal míč do sítě, ale sudí Pedro Proença nakonec branku neuznal z důvodů těsného ofsajdu.

Povedenou útočnou akci Ajaxu zakončil Andersen střelou z levé strany a míč prolétl zhruba metr vedle branky Barcelony. Schøne se dostal ke střele z nějakých sedmadvaceti metrů, ale branku, kterou dnes večer hájil Marc-André ter Stegen, netrefil. V této fázi utkání Ajax převzal kontrolu nad míčem i tempem hry a málem se dočkal skórování. Klaassen se z levé strany dokázal prodrat do vápna a krásně vypálil, ale brankář ter Stegen byl včas na zemi a jeho pokus vyrazil mimo tři tyče.

Hodně pikantní souboj dnes čekal Luise Suáreze, který začínal právě v dresu Ajaxu Amsterdam. Přes Liverpool se dostal až do Barcelony, kde vytvořil na papíře smrtelně vypadající útok s Messim a Neymarem. Dnes večer se ale neprosadil. Byl to Lionel Messi, který se pokoušel vysunout Jordiho Albu. Ten si nabíhal za obránce z levé strany, dostal se do zakončení, ale trefil pouze nohu vyběhnuvšího Cillessena. Když Messimu nevyšlo nahrávání, stal se Messi střelcem.

Po volném přímém kopu se katalánský velkoklub zdržel v pokutovém území Ajaxu, brankář Cillessen neopatrně vyběhl do rohu pokutového území a tam jej obral o míč mladík Marc Bartra. Ten nesobecky posílal míč před prázdnou bránu, kde se zjevil Lionel Messi, který dostal míč do sítě - 1:0.

Pozice, kterou Luis Suárez v Barceloně hraje, není totožná s tou, na níž v Liverpoolu zářil. Křídelní prostory mu nedělaly příliš dobře a na kraji útoku se spíše trápil. Po hodině hry se Ajax dostal s míčem k vápnu Barcelony, ale Klaassen se nakonec nedokázal prosadit a pořádně vystřelit. Luis Suárez se pokoušel vytěžit maximum ze známého prostředí, když si nabíhal na pas do vápna a brankář Cillessen musel vytasit skvělý zákrok nohou. Poté se k míči dostal ještě Messi, ale ani jeho pokus nebyl úspěšný.

Spolupráce mezi Luisem Suárezem a Neymarem nevedla ke kýženému výsledku, protože včas zasáhla domácí defenzíva. Ajax měl i ve druhé půli šance na kosmetickou úpravu výsledku, když si polský útočník Milik naskakoval na centrovaný míč. Milik využil krátké nepozornosti barcelonské defenzívy, jenže hlavičkoval těsně mimo tři tyče. Ajax Amsterdam dnes večer nedohrál v plném počtu, protože za faul na pronikajícího Messiho dostal červenou kartu Jöel Veltman a byl vyloučen.

Přesilovou hru využila Barcelona vzápětí, když si Messi narazil míč s Pedrem, který mu vrací zpět z levé strany do vápna. Tam si fenomenální Lionel Messi naběhl, dostal se před obránce Ajaxu a ve skluzu vstřelil čtvrtý gól ve čtvrtém zápase - 2:0 pro hosty.

Hrát proti Barceloně v oslabení jednoho hráče v poli a prohrávat o dvě branky je situace, ze které není úniku. Ajax sice nesložil zbraně, ale těžko vstřelíte branku, když vám soupeř nepůjčí balon. A to byla přesně taktika, kterou trenér Luis Enrique zvolil na klidné dohrání zápasu. Messi mohl vstřelit ještě jednu branku, čímž by Raúlův rekord jednasedmdesáti branek překonal, ale další narážečka s Pedrem mu už nevyšla. Mrzet ho to ale nemusí, protože především jeho zásluhou se Barcelona dočkala tří bodů.

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, onlajny.cz

Komentáře (525)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele