základní skupiny - skupina D, 1. kolo
17.09.2013 20:45 CET
0 : 3
(0:0)

Reportáž

Plzeň nestačila, Manchester City odváží třígólovou výhru

Angličané využili ve Štruncových sadech svých dosavadních zkušeností a po vyrovnané první půli spustili deset minut trvající nápor. Plzeňský tým v tu chvíli nestíhal pokrýt všechny hráče a hosté si poradili. I vinou individuálních chyb inkasoval domácí celek tři zásahy.

Do Plzně se vrátily evropské poháry. První duel základních skupin milionářské Ligy mistrů svedl dohromady jediného českého zástupce a favorita z Premier League. Přízvisko ‚milionářský‘ si málokterý tým zaslouží víc, než jak je to v případě Manchesteru City, mohutně dotovaného financemi šejka Mansoura bin Zayeda. Podle serveru transfermarkt.co.uk má plzeňský tým aktuálně hodnotu něco málo přes 20 milionů eur, což v dresu Citizens odpovídá tržní ceně Álvara Negreda. Tedy opravdu, souboj Davida s Goliášem.

Zkušený italský arbitr Paolo Tagliavento spustil časoměr napjatě sledovaného zápasu a Pavel Horváth se pokoušel rychle centrovat na nabíhajícího Rajtorala. V úvodních minutách se míč pohyboval především na polovině Angličanů, kterým ale pomáhala zkušenost a dobře nacvičený ofsajd systém. Do šance se následně rychle dostával Sergio Agüero, po něm nebezpečně pálil Jesus Navas. Po přesném rohovém kopu se mohl prosadit Yaya Touré, ale jeho hlavička zamířila pár centimetrů nad břevno.

Plzeň se pokoušela využít standardní situace kolem vápna Joea Harta, jako tomu bylo v případě přímého volného kopu Pavla Horvátha. Hart ale s pomocí ofsajdu překonán nebyl. Stejně jako Matúš Kozáčik, který měl hodně co napravovat, aby zlikvidoval šanci Edina Džeka. Ten hlavičkoval po skvělém centru Kolarova, z gólu se ale neradoval. Citizens se chopili iniciativy a po ráně Sergia Agüera se dokonce ozvala tyč! Následnou dorážku likvidoval opět výtečný Kozáčik.

Svěřenci trenéra Pellegriniho potvrzovali slova svého nadřízeného, který prohlásil, že jeho tým zajímá pouze výhra. Nebýt Kozáčika a tyče, Angličané by své předsevzetí splnili již po pětadvaceti minutách. Místo toho se nejzajímavějším momentem do zbytku první půle stal střet Davida Limberského s nekompromisním stoperem Vincentem Kompanym. Ačkoli zaplněné tribuny žádaly napomenutí pro kapitána City, sudí Tagliavento žlutý kartónek ukázal českému obránci.

Diváci ve Štruncových sadech se po krátké přestávce opět sešli ke druhé půli, která slibovala neméně atraktivní fotbal. Už po třech minutách se dočkali, i když míč skončil v opačné síti. Kun Agüero si totiž s Hejdou dokázal v poklidu poradit a ještě naservírovat míč Edinu Džekovi. Ten prostředí Plzně díky působení v Teplicích dobře zná, což potvrdil chladnokrevným zakončením - 1:0 pro hosty.

Domácí tým chvíli hledal pádnou odpověď, Džeko se dostal ještě do dvou slibných šancí. Ani jednu z nich ale neproměnil a práci měl naopak Joe Hart. Po práci Rajtorala se k míči dostal Jan Kovařík, ale nastřelil prvního hráče před sebou. Nedáš - dostaneš, praví jedno staré přísloví. A platilo to i v případě Viktorie. Yaya Touré je sice původem defenzivní záložník, ale když se do míče opře, jako to udělal Matúši Kozáčikovi, nezbývá, než pogratulovat k přesně zatočené střele do rohu brány...

Ani dva zásahy v síti Matúše Kozáčika hráčům anglického týmu nestačily a tak se musel slovenský brankář vracet pro míč ještě jednou. Perfektní zrychlení prokázal argentinský zázrak Sergio ‚Kun‘ Agüero. Rána Maradonova zetě brankáře Kozáčika překvapila natolik, že nestihl včas reagovat - 3:0.

Desetiminutový výpadek stál plzeňské příliš mnoho, ale to je jedna z mnoha tváří fotbalu. Po víceméně vyrovnané první části zápasu v té druhé dominoval již jen jeden tým. Plzeň se dostávala spíše jen do náznaků šancí, pro příklad dobré uvolnění Michala Ďuriše. Domácí diváci se ani přes nepříznivý stav utkání nevzdávali a nadále povzbuzovali své miláčky. Citizens mohli přidat ještě jeden zásah, ale ránu Kuna Agüera zneškodnil brilantním zákrokem Matúš Kozáčik. Ač dělal, co mohl, nakonec to dnes nestačilo. Anglický celek probudil Viktorii ze snu o evropské slávě a odjíždí s prvními třemi body nového ročníku.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (857)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele