osmifinále - 1. zápasy
18.02.2014 20:45 CET
0 : 2
(0:0)

Reportáž

Barcelona si odváží z Manchesteru dvougólový náskok

Ani výhoda domácího prostředí Manchesteru City nijak výrazně nepomohla, domácí borci totiž dvakrát inkasovali. Srdnatý vývoj Pellegriniho celku nestačil, neboť Citizens museli dohrávat bez vyloučeného Demichelise. Barcelona po gólech Messiho a Alvese slaví, k postupu má blíže právě katalánský gigant.

Souboj gigantů evropského fotbalu, ale podle mnohých také souboj neomezených financí a slavné historie. Tak či tak, dnešní večer dlouho před začátkem utkání sliboval napínavý souboj. A to také proto, že se utkaly dva nejofenzivněji zaměřené kluby. V tom hostujícím dresu nechyběl Argentinec Lionel Messi, jeho reprezentační kolega Kun Agüero ale nastoupit nemohl. Šéfem záložní řady Citizens se opět stal Yaya Touré, který před nějakým časem oblékal barvy katalánského giganta.

Před Fernandinhem dnes večer stála téměř nemožná mise - defenzivní štít dostal za úkol zastavit fenomenálního Messiho. Právě tento duel byl k vidění po prvních několika kombinacích Blaugranas. Domácí tým spoléhal především na svou fyzickou a výškovou převahu, což zpočátku zápasu Barceloně nečinilo žádné větší problémy. Katalánský obr v poklidu kombinoval kolem půlící čáry a napadán byl snad jen dvojicí Negredo - Silva.

Martinovi svěřenci si kulatý smysl přivlastnili již od úvodních minut a nedávali najevo sebemenší potřebu půjčit jej soupeři. Nutno dodat, že také záložní řada Citizens působila poměrně hluboko ve hřiště a tvořila spíše prodlouženou ruku vlastní defenzívy. Negredo se Silvou se museli cítit odříznuti na půlící čáře, neboť hráči anglického celku v kombinační hře příliš nevynikali. Čišel z nich příliš velký respekt k soupeři, což se projevovalo také malým počtem napadajících hráčů.

Když už se ale Citizens dostali do útoku, Barcelona měla plné nohy práce. Skvělé vysunutí od Davida Silvy sice zakončoval Álvaro Negredo, ale jeho oblouček z úhlu nakonec do brány nesměřoval. S přibývajícími minutami sbíral Manchester City také odvahu a pomalu se stával pro soupeře nebezpečným. Ambiciózní celek sice nepatří ke zkušeným týmům v rámci evropských pohárů, ale postupně nutil svého soka k faulům. I když se Barcelona poté ujala zpátky iniciativy, její centry vždy dorazily pouze ke skále jménem Vincent Kompany.

Opravdu velmi těžkou práci dnes měl Mascherano, který musel výškový deficit proti Negredovi dohánět pílí a zkušenostmi. Přesto si ale s jeho osobností poradil. A ještě víc ošemetných situací musel řešit zkraje druhé půle, protože do ní Citizens vběhli nebojácně. Zásadní problém vznikl ale na druhé straně. Stíhat Lionela Messiho je téměř nadlidský úkol, který Martin Demichelis nezvládl čistým způsobem a za faul na hranici pokutového území byl vyloučen. První gól Messiho na Ostrovech tedy rozjásal hostující culés.

O tomto okamžiku se zřejmě ještě dlouho budou vést spory. Jednak proto, že krátce před touto situací Jesús Navas reklamoval faul na svoji osobu, jednak proto, že zákrok Martina Demichelise zcela průkazně nebyl v pokutovém území. Oslabený Manchester se sice nevzdával, ale složitost situace si uvědomovali i jeho fanoušci. Negredo spolu se střídajícím Nasrim sice srdnatě bojovali, ale byla to Barca, kdo měl na kopačce další branku. Střela Daniho Alvese ale těsně minula Hartovu tyč.

A opět zdlouhavá až házenkářská podívaná, která prohlubovala frustraci domácích a nadvládu hostí. Žádná ofenzivní smršť se nekonala; také proto se na hřiště dostali Neymar a poté také Edin Džeko. Právě ten se mohl málem radovat, když jeho spoluhráč Silva po krásné diagonále vyzkoušel Victora Valdése, ten se však překonat nenechal. Navýšit vedení Blaugranas se pokoušel Neymar, ale Kompany dnes na hřišti zkrátka kraloval. Eleganci a tvrdost umí podobně skloubit jen málokdo.

Přesto se do zakončení dostali právě domácí. Dlouhý pas na Edina Džeka totiž musel reflexivním zákrokem "hasit" až Valdés. Ofsajd spasil také domácí, protože branka Piquého nebyla uznána. Závěrečné minuty už Barcelona díky štěstí a Valdésovi ubránila, Citizens ani srdnatý výkon v oslabení na body nestačil. A to především proto, že Joe Hart inkasoval ještě jednou! Do pokutového území se totiž prodral Dani Alves a překonal anglického brankáře. Katalánsko slaví, Barca důrazně nakročila k postupu.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (1473)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele