osmifinále - odvety
12.03.2014 20:45 CET
2 : 1
(0:0)

Reportáž

Barcelona porazila City i doma a posedmé v řadě je ve čtvrtfinále

Úkol splněn, postup mezi nejlepších osm týmů Evropy v kapse. Barcelona si osud dvojzápasu s Manchesterem City pohlídala a i přes hektický závěr zvítězila na Nou Campu 2:1. Góly zařídili Lionel Messi a Dani Alves, za anglický celek se trefil jen kapitán Vincent Kompany. City navíc dohrávali v deseti bez hloupě vyloučeného Zabalety.

Úvod zápasu (a vlastně jeho celý osud) se nesl v duchu souboje Lionela Messiho s Joleonem Lescottem, který vyzněl jednoznačně pro Argentince. Nejprve stoper Citizens svého soka žlutě fauloval, ale kartu nedostal. Záhy atakoval Messiho i ve vápně, ale rozhodčí Lannoy opět zůstal milosrdný.

Nezastavitelný Leo měl na svědomí i největší šanci prvních minut, když prošel přes Tourého a opět Lescotta, a jeho tažení zastavil až nadvakrát Joe Hart. Anglický gólman si poradil i s šancí Xaviho, jemuž do vápna předložil míč zas a znovu Messi. Jen dvakrát byl Hart překonán, gól Neymara však neplatil kvůli ofsajdu, a když mladý Brazilec ve vápně obešel strážce svatyně znovu, zaskočil za něj na čáře pohotový Fernandinho.

Svěřenci Manuela Pellegriniho, jenž musel celé utkání protrpět na tribuně, se do šancí dostávali jen sporadicky. Milner střílel po centru z levé strany vedle, Silva velkou šanci vyřešil ranou nad a vůbec nejkrásnější situaci prvního dějství zazdil Nasri. Předcházel tomu lahodný lobánek Tourého a patička Silvy, k dokonalé poezii scházelo jen přesnější zakončení.

Do druhého poločasu však nastoupil Manchester City i s Edinem Džekem, který nahradil neviditelného Sergia Agüera. A hned po minutě na hrací ploše se Bosňan dostal k odraženému míči a donutil Valdése k zákroku. Za pět minut měl Džeko gól pro změnu na hlavě, ale po centru Kolarova mu fantastickým skokem sebral radost opět gólman Barcy.

V tu chvíli už ovšem mohli hosté po chybě stopera Lescotta prohrávat. Angličan při rozehrávce namazal přímo na nohu soupeře, a pak marně stíhal technicky bezchybného Messiho. Ten jej ve vápně ošálil a střelou na zadní tyč překonal i Harta - naštěstí pro Man City ale trefil zadní tyč.

Na Nou Campu se zkrátka děly věci, jelikož ještě před šedesátou minutou se mohlo skóre měnit znovu. Zabaleta ale obrovskou šanci zahodil a mohl hořce litovat. Fabregas totiž poté protlačil přes neohrabaného Lescotta přihrávku až k Messimu a ten se trefil do černého i v jeho pátém zápase v letošním ročníku Ligy mistrů.

Gól Barcy vrátil hru do rukou domácích a ti měli náhle chuť na další góly. Po přiťuknutí Messiho pálil nebezpečně Xavi, jenž se chvíli poté postavil i k přímému kopu. Trefil však jen zeď.

Definitivní rozhodnutí paradoxně neměli na svědomí katalánští šikulové, ale manchesterský trouba. Nějakých deset minut před koncem základní hrací doby totiž Pique fauloval ve vápně Džeka, což sudí Lannoy ignoroval. Zabaleta si to ovšem nenechal líbit a jal se sudímu vysvětlit, že chyboval. Zapomněl však, že už má na kontě žlutou kartu, a poté, co Francouzovi vyčinil, dostal další a zmizel v kabinách.

Citizens ale vyloučení nepoložilo a paradoxně měli v ofenzivě více prostoru než předtím. Ze své snahy ovšem nic velkého nevyprodukovali, naopak museli čelit protiútokům hráčů Barcelony. Po jednom z nich se míče chopil geniální Messi, jenž tentokrát oslovil Fabregase, kterému gólovou tečku za výkonem zhatil dobrým zákrokem Joe Hart.

V samotném závěru už kdekdo čekal jen dohrávání, ale gólů viděli fanoušci více než v celém zápase. Vyrovnání obstaral po rohovém kopu a hlavičce Džeka kapitán Vincent Kompany. Vítězství však v nastaveném čase zajistil pro Barcelonu Andrés Iniesta. Záložník Barcy pronikl do šestnáctky, obehrál i Harta a zpětnou přihrávkou věnoval gól dobíhajícímu Danimu Alvésovi.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (1206)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele