čtvrtfinále - 1. zápasy
01.04.2014 20:45 CET
1 : 1
(0:0)

Reportáž

Atlético v Barceloně vedlo, Neymar srovnal

V Barceloně dnes večer radost mít nemohou, protože od domácích Blaugranas se jistě čekalo víc. Zvláště poté, co byla zraněna největší ofenzivní hrozba hostí. Jenže skóroval jeho náhradník, Diego Ribas. Přesto se domácí rozešli s Atléticem remízou, neboť Neymar prolomil kouzlo brankáře Courtoise.

Španělsko bylo svědkem napínavého utkání mezi domácí Barcelonou a Atléticem Madrid. Na trase mezi katalánskou metropolí a hlavním městem se samozřejmě odehrává ještě jedno poněkud klasičtější utkání, ale i ten dnešní střet byl plný emocí, zajímavých ambicí a především fotbalu na té nejvyšší úrovni.

Atlético po dlouhé době ve Španělsku narušilo starodávnou hegemonii Barcelony s Realem Madrid a v současné chvíli je prvním týmem La Ligy. S Barcelonou se tým trenéra Diega Simeoneho pravidelně utkává a jejich poslední dva duely skončily bez branek. V Lize mistrů jde ale především o prestiž, bez níž se neobejde ani jeden ambiciózní klub. Jednalo se především o souboj dvou elitních střelců, protože se střetli Lionel Messi a hostující bomber Diego Costa.

Barcelona sice měla výhodu podpory domácího prostředí, ale byl to Simeoneho tým, který se jako první dostal do velké šance. Victor Valdés se zranil, takže do brány musel Pinto. A ten vyrobil první velkou chybu už ve čtvrté minutě, když nepřesně odkopl a nahrál soupeři. Následně se míč dostal k Davidu Villovi, který mohl utišit známé prostředí. Proti svým bývalým spoluhráčům se ale po chybě defenzívy neprosadil a mířil mimo tři tyče.

Blaugranas si utkání od prvních minut užívali a jejich fanoušci určitě taktéž. Přesné pasy Messiho či jemné nuance dotyků s míčem v podání dua Iniesta - Xavi byly lahodícími momenty pro oko každého příznivce fotbalu. Barcelona ale musela řešit vážnější problémy, protože po těžkém pádu musel ze hřiště zkušený stoper Gerard Piqué. Odpovědnost strážit Diega Costu připadla mladíčkovi Bartrovi. Nutno říct, že Costa mu příliš mnoho problémů zpočátku nepůsobil.

Atlético se zatahovalo až příliš často a do osamocených akcí se nepouštělo. Snad jen náběh Diega Costy vypadal slibně, ale Bartra si poradil. Stejně tak brankář Courtois na druhé straně při likvidaci Neymarovy hlavičky. Pomalu se emoce na hřišti začaly měnit ve žlutá napomenutí, když v závěru první půle mohl míč za Pintova záda dostat David Villa. Někdejší hvězda Valencie však narazila na skvělý zákrok barcelonského brankáře.

Druhou půli začali domácí mnohem lépe a jejich tempo Colchoneros jen těžko stíhali. Často byl u míče především Neymar s Iniestou, ale naráželi na pozornou obranu či brankáře Courtoise. Atlético sice přišlo o svou největší hvězdu, když se zranil Diego Costa a nahradil jej zkušený záložník Diego, ale přesto se dočkalo branky jako první.

Téměř posvátnou půdu Camp Nou narušil Diego Ribas, který byl nejprve faulován Iniestou. Ze šoku se však sebral až podivuhodně rychle, což dokázal, když si naběhl na nahrávku a nikým příliš nehlídán se rozhodl k zakončení. V tu dobu se sice pohyboval asi pět metrů za šestnáctkou, ale přesto Pinta překvapil a zakroutil svou ránu k bližší tyči!

Barcelona se ale nevzdala a bojovala o každý míč. Po dalším z nich se Andrés Iniesta rozhlédl, viděl nabíhajícího Neymara a přesnou nahrávkou jej vybídl. Brazilská hvězda byla u míče o moment dřív než obránce a obstřelil brankáře Courtoise přesně k tyči! Camp Nou se dočkal trefy v síti belgického brankáře a zdramatizoval vývoj utkání - 1:1.

Na hrací ploše se objevil také chilský křídelník Alexis Sánchez, který měl ještě zvýšit již taky vysoký tlak domácích. Někdejší hráč Udinese si často vynucoval fauly na svou osobu a k jeho cti slouží i schopnost a ochota vypomáhat svým spoluhráčům v defenzivní složce. Snahy Barcelony se však upínaly k opačné straně hřiště, protože remíza s Atléticem a především inkasovaná branka není z pohledu postupové matematiky příliš dobré znamení. Lepší náladu se pokoušel vykouzlit Lionel Messi, ale ani on na skvělého brankáře Courtoise dnes nevyzrál. Odvetné utkání tedy slibuje opravdu luxusní zápletku.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (724)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele