osmifinále - odvety
11.03.2014 20:45 CET
1 : 1
(0:0)

Reportáž

Arsenal vybojoval na Bayernu remízu, která domácím stačí

Londýnský Arsenal nedokázal nemožné a přes Bayern Mnichov do čtvrtfinále Ligy mistrů nepostupuje. V Allianz Areně sice uhrál jindy cennou remízu, ta však dnes na postup mezi nejlepších osm nestačila. Větev si Kanonýři podřízli už v domácím utkání, kde zvučnému soupeři podlehli 0:2.

Karty utkání byly rozdány jasně. Arsenal musel útočit a pokusit se dát co nejdříve gól, aby vykřesal jiskřičku naděje na postup. Jenže Bayern naopak stačilo hlídat si zadní vrátka. A proto zdlouhavě držel míč, hojně přihrával, až jeho hra připomínala Guardiolovu Barcelonu.

Do šancí se Bavořané dostávali sporadicky. Už v úvodu to z dálky zkoušel tvrdou střelou Schweinsteiger, který vyprášil rukavice Lukasze Fabianskiho. Ten do branky musel nastoupit poté, co byl před třemi týdny na Emirates Stadium vyloučen jeho sok a krajan Wojciech Szczesny.

Štěstí měl polský brankář ve dvacáté minutě, když pohledná akce po ose Alaba - Ribéry - Robben skončila střelou posledně jmenovaného nad. Ještě větší přízeň paní štěstěny si pak Gunners vybrali za pár minut. Thiagův přímý kop totiž do sítě neomylně uklidil Javi Martinéz, jenž se ovšem v době rozehrávky nacházel v postavení mimo hru.

Arsenal poprvé zahrozil až půl hodiny po úvodním hvizdu, kdy si na Özilův rohový kop naskočil Oliver Giroud. Jeho hlavička sice mířila přesně k tyči, střele však chyběla razance, a tak si Manuel Neuer pro míč efektně dolétl a stav zůstal bezgólový.

Ten trval i po pětačtyřiceti minutách, jelikož Alaba pálil vedle, Robbenova střela byla zblokována a Mandžukić hlavou pro změnu mířil nad. Bayern soupeře přehrával, ale přes zaparkovaný autobus ve vápně se ne a ne dostat. Jedinou gólovku měl na noze Mario Götze, k němuž se od Koscielnyho odrazil míč a německý záložník mohl pohotově zakončit. Dobrým zákrokem však zasáhl Fabianski.

Do druhého poločasu nastoupil Arsenal už i s Tomášem Rosickým, který o přestávce vystřídal neviditelného Mesuta Özila. Hosté i díky němu působili v úvodu dějství aktivněji, ale postupem času se opět do tlaku dostávali hráči Bayernu. Nemístnou vložku připravil Arjen Robben, který bez jakéhokoli kontaktu upadl ve vápně dožadujíc se odpískání penalty.

Na gól ale domácí fans dlouho čekat nemuseli. Ve čtyřiapadesáté minutě se na levé lajně zbavil Ribéry Sagny, našel před brankou Bastiena Schweinsteigera a ten se snad ani nemohl mýlit. Jenže vedení Bayernu nevydrželo ani dvě minuty. Pak si Podolski narazil s Giroudem a z úhlu nekompromisně propálil Neuera. Vyrovnání nicméně předcházel faul na Lahma a gól tak patrně platit neměl.

Stav se ovšem měnil a Arsenalu narostla křídla. Otevřeli hru a dopředu vyráželi s větším počtem hráčů - s tím ale souvisela i chatrnější zadní vrátka. Hosté proto byli nebezpečnější než v první půli, ale přesto byl lepším týmem Bayern. Jen lepší zpracování dělilo od gólu Mandžukiće, jemuž nakonec sebral šanci Fabianski.

Ten si napsal hlavní roli i pro poslední minuty. Už v nastaveném čase tak dlouho okopával Koscielny ve vápně Robbena, až rozhodčí musel odpískat penaltu. Fabianski Müllerovi jeho ránu s velkým štěstím chytil, Bayern to však trápit nemuselo. Po remíze 1:1 postupuje mezi nejlepších osm týmů Evropy.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (1043)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele