čtvrtfinále - odvety
09.04.2014 20:45 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Atlético píše historii. Porazilo Barcelonu a je v semifinále

Barcelona bude poprvé od roku 2007 chybět v semifinále Ligy mistrů. V odvetě čtvrtfinále prohrála 0:1 na hřišti Atlética Madrid a po remíze 1:1 z prvního duelu vypadla. Jedinou branku zápasu zaznamenal už v páté minutě Koke, který zužitkoval velký úvodní tlak domácích.

Atlético tak dosáhlo svého nejlepšího výsledku od roku 1974, kdy bylo ve finále Poháru mistrů evropských zemí, předchůdce Champions League. V Lize mistrů bylo nejlépe ve čtvrtfinále v roce 1997.

Souboj gigantů. Další duel mezi Madridem a Barcelonou. A především souboj týmů s velice ofenzivním stylem hry. To vše a mnohem víc sliboval zápas mezi domácím Atléticem a hosty z Barcelony. Atléticu chyběly dvě osobnosti z ofenzívy, protože hrát nemohli zranění Diego Costa a turecký reprezentant Arda Turan. Absence Barcelony však byly ještě vážnější - týkaly se totiž obranné fáze. Chyběly hvězdy jako Victor Valdés a Gerard Piqué. Přesto byly obě základní jedenáctky doslova nabity hvězdnými jmény. Dostalo se na Messiho či Neymara, v dresu domácích se do útočení pustili David Villa s Adrianem.

Žádné zdvořilostní fráze, žádné zdlouhavé kombinace - do úvodních minut Atlético doslova vlétlo. Po čtyřech minutách nachytal obranu Barcelony v nedbalkách Adrián López, který ve skvělé šanci napálil míč do tyče! Barcelona se dlouho nemohla dostat do tempa a domácí toho využívali. Agresivnější napadání, rychlejší start na míč, celkově jednodušší a dynamičtější kombinace. To byly hlavní faktory, které vedly k míči do vápna. Tam se k němu dostal David Villa a nakonec odcentroval. Na zadní tyči si pro míč vyskočil Adrian López, hlavičkoval jej k volnému Kokemu a dobíhající záložník se prosadil!

Pokud by měla Barcelona někomu děkovat, tak je to jednoznačně branková konstrukce. Tu totiž trefil David Villa, který pálil do tyče a stejný hráč orazítkoval také břevno. Pinto se nestačil divit, co že to Barcelona dnes předvádí. Atlético Madrid uzamklo svého soka do pokutového území a nedovolovalo mu z něj ven. Míč si Barcelona vzala až pět minut poté, ale rovnou z toho mohla být velmi zajímavá akce. Od vyrovnávacího gólu oddělilo hlavičku Lionela Messiho sotva třicet centimetrů.

Těžko popsat, co se asi odehrávalo v myslích proslavených culés, protože jejich miláčci dnes žalostně nestačili. Colchoneros si zřejmě špatně postavili bránu, protože právě její konstrukce je už třikrát odmítla pustit do sítě. Jedna věc se ale Barceloně musí uznat. Kredit získává především za svou proslulou kombinaci. S ní je to jako se slavnou kličkou Robbena do středu hřiště - vždycky víte, co udělá, ale nikdy mu v tom nezabráníte. Stejně tak hra Barcelony dnes byla trochu mrtvolná a čitelná, ale přesto se Blaugranas alespoň snažili něco vymyslet.

Vysoké tempo samozřejmě po chvíli opadlo, takže se diváci dočkali spíše jen série faulů. Přísný metr anglického sudího Howarda Webba se nelíbil Atléticu poté, co v pokutovém území upadl Adrian López, ale následně nepotěšil ani Barcelonu, protože Fábregas s písknutím počítal. A nepotěšil ji ani nástup do druhého poločasu, protože po nahrávce Xaviho se sice Neymar hnal na brankáře Courtoise, ale belgický brankář míč od jeho nohou sebral a zneškodnil také následnou akci Xaviho!

K překvapení mnohých Barca produkovala až přílišný počet zmařených či nepřesných přihrávek, tedy zaostávala v disciplíně, která po dlouhou dobu utvářela její herní styl. Trenér Gerardo Martino se rozhodl střídat a nasadil do hry Alexise Sáncheze. Soupeř kontroval Diegem, který se téměř ihned dostal k zakončení. O něco podobného se dvacet minut před koncem pokusil kapitán Gabi, který obral o míč nevýrazné obránce Barcelony, a z úhlu postupoval na brankáře Pinta, ale jeho střela nemířila přesně.

Trenér Diego Simeone se musel hodně hlasitě rozčilovat, protože po náběhu Davida Villy se k míči dral Javier Mascherano a přistrčil zkušeného Španěla v pokutovém území. Villa se coby bývalý hráč Barcelony pokoušel zatlouct poslední hřebíček do pomyslné rakve Katalánců a dnes odvedl neskutečné penzum práce. Ani on se ale neprosadil. Atlético pomalu přestávalo hrát a Neymarova hlavička měla být varováním.

Očekávaný tlak Barcy se nekonal, na hře Blaugranas byla vidět spíše křečovitá snaha o udržení míče. A toho mohl využít střídající Cristian Rodriguez, který si naběhl k blízkosti pokutového území, přesprintoval svého strážce a tvrdě vypálil. Pinto ale výborným reflexem udržel akcie Barcelony alespoň zčásti nepotopené. Historický okamžik pro Atlético ale neoddálil.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (1284)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele