základní skupiny - skupina G, 1. kolo
19.09.2012 20:45 CET
3 : 2
(1:1)

Reportáž

Lionel Messi vytáhl Barcelonu z problémů, dvěma brankami sestřelil vzdorující Spartak

Barcelona se proti Spartaku pěkně natrápila, po Alvésově vlastenci a Romulově brance dokonce prohrávala, ale díky zlepšenému výkonu a neustálé aktivitě přeci dokázala svého soupeře udolat. A obrat inscenoval kdo jiný, než Lionel Messi...

Spartak nakročil do utkání bez bázně a hany, červenobílé trikoty se v úvodních deseti minutách objevovali v šestnáctce Barçy, která ovšem nechala soupeře - lidově řečeno - vyblbnout a pustila se do protiofenzívy. Blaugranas se do zataženého obraného bloku pustili pomalu, loudali se kolem šestnáctky a jako lvi vyčkávali, až se kořist rozpohybuje.

Ústřední postavou úvodu klání byl katalánský objev Cristian Tello, jenž sice na Andrije Dikana nevyzrál a po fantastické Messiho kolmici zamířil jeho obstřel vedle, ale ve čtrnácté minutě potěšil přívržence Blaugranas vynikajícím, rychle klesajícím obstřelem, jenž tentokráte nalezl cílovou destinaci. Tito Vilanova se krátce před tímto interesantním momentem dostal do nechoulostivé situace, neboť při zranění Carlese Puyola v krátkém intervalu přišel i o druhého stopera, neboť si Gérard Piqué poranil pří útočném výpadu kotník a byl vystřídán Alexem Songem.

Svěřenci někdejšího hlavního Netopýra Unaie Emeryho se vedení katalánského celku nezalekli, plynule pokračovali v dobrém plnění stanovených defenzivních úkolů a znenáhla udeřili i na druhé straně, i když s notným přispěním brazilského beka Daniho Alvése, jenž si nešikovně sklepl pas Emmanuela Emenikeho a dostal katalánskou enklávu mezi evropskou smetánkou do potíží.

Do konce prvního dějství Barça zaznamenala ještě dvě příležitosti - Lionel Messi zpoza šestnáctky napálil míč pouze do boční sítě, na což ve čtyřicáté minutě navázal Cesc Fábregas povedenou hlavičkou, kterou Dikan vynikajícím zákrokem vytáhl na rohový kop.

Po obrátce byl k vidění totožný obrázek - Barcelona tvořila hru, zatímco zatažený Spartak vyrážel k nebezpečným brejkům, přičemž zaznamenal vůbec první šanci druhého dějství, kdy Allan McGeady jen těsně minul Valdésovu spojnici. Emeryho barcelonskou taktiku mazali jak guma, a třebaže měl velkou šanci Lionel Messi, kterého výborně vychytal moskevský hrdina Dikan, dokázali se v podstatě po zásluze ujmout vedení, když dosavadní výborní výkon mužstva korunoval vedoucí brankou po chybě defenzívy a výborné příhře agilního McGeadyho Romulo.

Nepřízeň donutila Tita Vilanovu k brzkému střídání, když poslal na hřiště namísto nešťastníka Daniho Alvése Alexise, jenž protentokráte překvapivě dostal přednost před Davidem Villou. Oživená Barcelona se přímočaře vrhla do útoku, obléhala hostující šestnáctku a v jednasedmdesáté minutě se dočkala vyrovnání. Blaugranas hodně změnili přístup k zápasu, uvědomili si, že Spartak nepřijel předem odevzdán a hodlá na Camp Nou uspět.

Z převelkého náporu domácích vyplynula i vyrovnávací trefa, kterou po vynikající práci Cristiana Tella v šestnáctce zaznamenal Lionel Messi. Tito Vilanova posléze tohoto dnes fantasticky hrajícího mladíčka vystřídal, na hřiště se dostal nejlepší španělský střele David Villa, jenž byl v šestasedmdesáté minutě blízko vedoucí brance, ale jeho pokus do prázdné branky stihl zablokovat Marek Suchý.

Obrovitánský nápor pokračoval, a jako již poněkolikáté v tomto ročníku Barcelonu spasil argentinský všeuměl Lionel Messi, jenž se prosadil mezi minimálně o hlavu vyššími stopery Spartaku a hlavičkou ze dvou metrů po Alexisově krásném centru poslal domácí do vedení. Barcelona opět potvrdila, že když potřebuje, dokáže zabrat a rozjet svou mašinérii na plné obrátky.

Circa do šedesáté minuty, Romulovy branky, mančaft vyčkával, kroužil okolo šestnáctky jako sup a věřil, že remízový stav převrátí ke svému prospěchu. Po inkasované brance se však ofenzíva probudila, Vilanova výbornými střídáními oživil hru a ze všeho vyplynul zasloužený obrat. Ačkoliv se v Emeryho mužích rázem probudily ofenzivní choutky, začali napadat a snažili se alespoň vyrovnat, Barcelona díky nepřetržitému držení balónu nepřipustila žádné další drama.

Autor: Jiří Lapáček

Komentáře (421)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele