osmifinále - odvety
12.03.2013 20:45 CET
4 : 0
(2:0)

Reportáž

Barcelona to dokázala! Vyřadila Milán čtyřmi góly

Barcelona zareagovala na prohru v prvním osmifinále čtyřmi góly a vyprovodila AC Milán z tohoto ročníku Ligy mistrů. Dvakrát se trefil Lionel Messi, famózní výkon Katalánců podtrhli rozhodující trefou David Villa a definitivní pojistkou Jordi Alba. AC se nezmohlo na odpor, ačkoliv Niang mohl dát zápasu úplně jiný směr a změnit katalánskou pohádku na pořádné drama.

Burácející Camp Nou se již od prvých minut kochal znovunalezeným nasazením a přímočarostí Barçy, která milánský autobus na dvacet minut uzamkla na jeho polovině a nedarovala soupeři ani píď prostoru. V mimořádném tempu a frekvenci hrající Culés přitom již po pěti minutách přižhavili své naděje na obrat, když Lionel Messi po úchvatném ťukesu s Xavim a přesným obstřelem donutil Christiana Abbiatiho k nevěřícímu pohledu a vytáhnutí prvního nechtěného úlovku z branky.

Pětatřicetiletý brankář z Lombardie se v následujících minutách stal klíčovou ikonou svého týmu. Nejprve jeho mrštnost i doskok vyzkoušel z šestnáctky nádherným volejem Andrés Iniesta, jehož rána se s pomocí Abbiatiho rukavic odrazila od břevna a dorážející Lionel Messi balón do sítě hlavičkou z růžku malého čtverce neumístil.

O čtyři minuty později napřáhl z dvaceti metrů Xavi a jeho táhlá, přízemní rána nártem vyzvala Abbiatiho k další robinsonádě, při níž konečky prstů odvrátil nebezpečí a ve své podstatě orámoval úchvatnou dvacetiminutovku Barcelony.

Následující čtvrthodinku se katalánský nápor do značné míry zmenšil, ovšem milánské AC nedokázalo klidovou fázi využít k většímu ohrožení Váldesovy svatyně, pakliže nepočítáme testovací a chabé střely El Shaarawyho. Zmiňovanou pasáž krom nedostatku příležitostí charakterizuje i přitvrzení a zvýšení četnosti ostřejších soubojů, s nimiž si pozorný maďarský arbitr Viktor Kassai v celém utkání poradil s grácií.

V osmatřicáté minutě přišel dost možná klíčový moment odvetného zápasu - Macherano na půlícím kruhu hrubě podcenil nákop z milánské půlky a míče se ujal rozběhnutý mladíček M’Baye Niang. Francouzský útočník se řítil na osamoceného Víctora Váldese, kterého sice překonal, ale jeho přízemní střela narazila na brankovou konstrukci. Hra se kvapem přelila na druhou stranu, chybujícího a po jednom ze soubojů ofačovaného Ambrosiniho obral o balón Andrés Iniesta a ve mžiku jej předal Messimu. Chvilinku nehlídaná argentinská legenda na šestnáctce neváhala a po rychlém zpracování napálila míč pod padajícím Zapatou a mimo dosah Abbiatiho do sítě.

Blaugranas do konce poločasu nezaváhali a drželi si Rossoneri daleko od branky, přičemž i po obrátce svěřenci Massimiliana Allegriho dlouhé minuty marně dobývali soupeřovo území. A co hůř, po klidné prvotní pasáži inkasovali třetí branku.

AC zdánlivě odvrátilo další z mnoha útočných výpadů Barcelony, ovšem mičuda se dostala k couvajícímu Xavimu, který okamžitou přízemní kolmicí, na níž ve skluzu jen o několik centimetrů nedosáhl Constant, nalezl Davida Villu, jenž svým "béčkem" poslal míč neomylně k protější tyči.

Allegri neotálel a poslal do arény Robinha a Sulley Muntariho, ofenzíva ovšem nadále nedokázala nalézt ten pravý recept na překonání obraného valu Barcelony, kterou brzy vyztužil katalánský srdcař Carles Puyol. Hra, rozmělněná několika střídáními, se omezila na bitvu začínající a končící na šestnáctkách obou soupeřů.

AC Milán sice vyrazil do protiútoku, vysunul pressing a za každou cenu se pokoušel proniknout do šestnáctky, což se mu podařilo až s Bojanem Krkičem, který výbornou přihrávkou na malý čtverec nalezl Robinha, jehož tutovku zhatil obětavým skluzem Jordi Alba. Milánští poté nadále pokračovali v mírném náporu, Barcelona se snažila v co největší míře držet balón a podnikat útočné výpady. Zatímco Rossoneri se nedařilo pranic, Blaugranas v nastaveném čase přidali definitivu, když v zápase neprostupný Jordi Alba okořenil svůj dobrý výkon zaslouženou pojistkou, kterou mu výtečnou přihrávkou do běhu připravil střídající Alexis a španělský levý bek neměl před Abbiatim jakýkoliv problém zakončit.

Barcelona předvedla skutečně špičkový výkon, na nějž milánští fotbalisté marně hledali jakoukoliv odpověď. Oproti prvnímu duelu na San Siru hře Barçy nechybělo prakticky nic z tradičního Tiki-Taka, které bylo přiživeno nevídaným nasazením a odhodlaností. Vše mohlo přitom být jinak, kdyby Niang proměnil obrovskou příležitost a netrefil levou tyč, která ve skutečnosti zhatila veškeré naděje na postup AC do čtvrtfinále soutěže.

Autor: Jiří Lapáček

Komentáře (2060)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele