osmifinále - 1. zápasy
20.02.2013 20:45 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Překvapení v Miláně, Barcelona odjíždí s dvougólovou prohrou

Podceňované AC dnes prožilo skvělý večer, fanoušci nejspíš ještě dlouhou noc. Jejich miláčci totiž nečekaně poráží favorizovanou Barcelonu a navíc neinkasují. O první gól se postaral Kevin-Prince Boateng, druhý si připsal Muntari. Hosté se sice snažili, ale přes pevnou milánskou obranu se prosadit nedokázali.

V Miláně nás čekal souboj dvou slavných týmů, jejichž vitríny jsou odshora dolů napěchovány trofejemi. Zatímco AC ale spoléhá převážně na nedávnou minulost, Barcelona kraluje současnému fotbalu s železnou stálostí. Toto dvojutkání ale pomůže rozšířit cenné sbírky jen jednomu celku. A blíže k tomu má domácí AC.

AC Milán se v posledních týdnech hodně spoléhá na dravý útok ve složení El Shaarawy - Balotelli - Niang, dnes se ale od první minuty představil jen první jmenovaný. Zastavit Messiho - to byl jeden z úkolů Guinejce Kevina Constanta, povětšinou záložník nastupuje v Allegriho systému v roli obránce. Barcelona nastoupila v celkem obvyklém složení, hlavní útočná zbraň v podobě Messiho nastoupila v plné síle.

Úvodní kombinace Blaugranas skončila hned v zárodku a Rossoneri se včas osvobodili. O něco málo zajímavější byla útočná fáze domácího týmu, ale na dlouhý pas neměl Kevin-Prince Boateng nárok. Jeho následné gesto ale nepotřebovalo další vysvětlení, AC chtělo přebrat aktivitu a začít roztáčet ofenzivní kolotoč. Nejčastějším terčem jakýchkoli nápadů záložní řady milánského týmu se stávala mladá italsko-egyptská ikona se jménem El Shaarawy, Barcelona ale o jeho kvalitách moc dobře ví.

Po Pedrově akci se musel do míče položit francouzský stoper Méxes a udělal to výborně. Tlak hostí ale neúprosně narůstal - ke střele se chystal Lionel Messi, po centru od rohového kopu se marně prosazoval Gérard Piqué. Veškeré fanoušky domácích asi vystrašila další akce Barcy, tentokrát ale Pedro málem zasahoval z ofsajdu.

Na první pohled nebezpečně vypadající akci zkazil El Shaarawy, který postupoval na Valdése z úhlu, míč si ale v nejnevhodnější moment předkopl. Z následného rohového kopu mohl zakončit Boateng, míč se mu ale svezl po noze a zamířil mimo Valdésovy tyče. Od té chvíle začala Barcelona střádat nahrávky a procenta v držení míče, nicméně Rossoneri velmi pozorně bránili. K bezbrankovému stavu přispíval mimo jiné i Stephan El Shaarawy, který se kromě útočných výletů poctivě zapojoval do Messiho stíhání.

Kombinace se hostům dařila, ale její snaha byla spíše statická. V obraně AC ne a ne najít skulinu. Naopak se mohlo jiskřit na druhé straně - po centru Boatenga se po míči vší silou natahoval El Shaarawy, ale pár centimetrů mu přece jen chybělo. A tak zatímco hra Barcelony působila uvolněným dojmem, italský celek vystavil svému soupeři pevný a těžko prostupný blok. Projev Rossoneri možná vypadal takticky svázán, ale tento systém se pro první poločas ukázal jako více než účinný recept na technické představení hostí.

Do druhé půle nastoupily obě jedenáctky v totožné sestavě, ani jeden z trenérů zřejmě nechtěl měnit zaběhnutý styl hry. Škoda, milánskému týmu by více ofenzivní síly vůbec neškodilo. Na druhou stranu, když chcete proti Barceloně uspět, nedá se předpokládat žádná otevřená partie. Takže čekala nás ve druhém poločase ofenzivnější podívaná?

Dle mého názoru ano a to velmi překvapivým průběhem. Sotva totiž časomíra odkrojila z druhé půle deset minut, milánské tribuny mohly slavit. Po faulu na El Shaarawyho se v nebezpečné vzdálenosti rozeběhl Montolivo, vypálil a jeho střela se od Zapatovy ruky odrazil k volnému Princi Boatengovi. Ten si s ničím hlavu nelámal a tvrdou ranou poslal míč za Valdésova záda! Z Prince králem. Pravděpodobně se bude ještě dlouho spekulovat o možné ruce obránce Zapaty, nicméně sudí Thomson byl celé akci blízko a nechal domácí tifosi slavit.

Na místo nevýrazného Fábregase přišel rychlík Alexis Sánchez, jenž zná prostředí Itálie více než dobře. Hbitý Chilan se proslavil především v dresu Udinese. Atraktivitě utkání ale příliš nepomáhal, veškerá pozornost se rozprostřela mezi ošetřované hráče obou barikád a jejich realizační týmy.

Útok, jehož kontury jsem nastínil v úvodu, zažil zajímavou obměnu - hrotového zakončovatele Pazziniho vystřídal mladík Niang, kterému je předpovídána velká budoucnost. Tak proč na sebe neupoutat v utkání s Barcelonou?

A že se mu to povedlo ve velkém stylu! Právě po jeho snaze a přehození obránce se k míči na hraně pokutového území dostal Stephan El Shaarawy. Hráč s extravagantním účesem se neunáhlil, počkal si na náběh spoluhráče z druhé vlny a přiťukl mu míč přesně na nohu. Tím nabíhajícím byl do té doby ne příliš výrazný Sulley Muntari, který neztrácel čas zpracováváním a technicky umístěnou střelou poslal domácí tifosi do euforie - 2:0!

Od té chvíle AC pochopilo, že i Barcelona je soupeř hratelný a do každého souboje vložilo sto procent zbylých sil. Hosté se sice stále snažili, ale o to větší pozornost jim podceňovaný soupeř věnoval. Katalánskému celku nepomohlo ani pět nastavených minut, milánská defenzíva zkrátka dnes nepadla. Do Španělska tedy pojedou Rossoneri s velmi nadějnou pozicí.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (2051)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele