čtvrtfinále - odvety
03.04.2012 20:45 CET
3 : 1
(2:1)

Reportáž

Barcelona zvládla test a postupuje

San Siro vítěze nevidělo, poštěstilo se to až Nou Campu, domácímu stánku Barcelony. Tým trenéra Guardioly nakonec těžké utkání zvládl a zaslouženě postupuje do další fáze. V první půli opět řádil téměř nezastavitelný Leo Messi.

Argentinský fenomén dnes večer pokořil další rekord, když do své již tak obsáhlé galerie gólů přidal další dva přesné zásahy. Tím se v počtu branek v jedné sezóně Ligy mistrů dostal na číslo čtrnáct a předstihl bývalého hráče Manchesteru United nebo Realu Madrid, Ruuda Van Nistelrooye. Messiho branky navíc znamenaly výhru Barcelony, díky které katalánský obr postupuje přes milánské AC a sen o dalším triumfu v Lize mistrů tak nabývá reálnějších obrysů.

Jaromír Bosák, komentátor dnešního klání, v průběhu zápasu prohlásil, že "Messiho umění je až nefér vůči všem, kteří se snaží živit se fotbalem." Také touto větou bychom mohli dnešní zápas shrnout. Argentinský nástupce Diega Maradony dnes zastínil všechny ostatní hráče, když bez větší námahy stále znovu pronikal do milánské obrany, která dnes obzvláště postrádala svůj pilíř, zraněného Thiaga Silvu.

Hlavními faktory neúspěchu AC ale nebyla genialita Messiho, či jiného hráče skvěle fungujícího orchestru dirigenta Guardioly. Byly to především chyby obranné linie milánského velkoklubu, těžko tolerované i na mnohem nižších úrovních. Utkání v podstatě rozhodly dvě penalty po školáckých chybách Antoniniho s Nestou, příliš jistý si nebyl ani Philipe Mexés. To však neubírá nic na ukázkové souhře Blaugranas. Jediný nádech dramatu vnesl do utkání gól Antonia Nocerina.

V prvním duelu na San Siru bylo od začátku jasné, že AC chce hrát s Barcelonou vyrovnanou hru, troufám si říct, že v úvodu domácí hosty jasně přehrávali. Dnes tomu tak nebylo. Pep Guardiola nejspíš pečlivě hráče poučil, co je přesně čeká a co přesně od nich žádá. Překvapivým tahem mohlo být nasazení mladého křídelního útočníka Isaaca Cuency. Do základní sestavy AC se vrátil Abate, na lavičku si po měsíci sedl také Alexandre Pato.

Messi nejprve obranu AC gentlemansky varoval, než udeřil. Jeho první dvě šance vyšly na prázdno, poté už přišel trest. Nešťastný zákrok před zraky hlavního rozhodčího vytáhl Luca Antonini, obdržel za něj žluté ocenění a Messi se postavil k penaltě. Tu proměnil ve svůj třináctý gól a poslal Barcelonu do vedení.

Hráčům Rossoneri scházel nápad i rychlost, Boatengovu nahrávku nezpracoval Zlatan Ibrahimovič. Tomu se ale o chvíli později podařilo vykřesat naději na postup, když na hranici pokutového území našel skvělou přihrávkou nabíhajícího Antonia Nocerina a ten už míč bezpečně poslal za Valdesova záda. V tuto chvíli postupovali hosté.

Jejich nadšení ale trvalo pouze do konce prvního poločasu. Tři minuty před odchodem do šaten se totiž opět projevily mezery v obraně AC, za které italský celek pykal. Při rohovém kopu stáhl Nesta za dres Sergia a sudí Björn Kuipers neměl jinou možnost, než dát Messimu šanci na druhý gól v zápase. A Argentinec ho vyslyšel do detailu, poslal totiž Abbiatiho na druhý konec brány a vykouzlil na tvářích domácích příznivců znovu úsměv.

AC se nevzdávalo a snažilo se i po změně stran skórovat a jeho aktivní pojetí se chvíli vyplácelo, nikoli však gólově. Naopak znovu udeřila Barcelona, do střely zpoza vápna se sice vložil Méxes, ale naneštěstí pro AC srazil balón přímo k Iniestovi, který si se zakončením tváří v tvář brankáři chladnokrevně poradil - 3:1.

Hosté z Milána si museli zvyknout na fakt, že se jim sen o postupu do semifinále rozplývá, což jim chvíli trvalo. A domácí tohoto stavu pochopitelně využívali nejlépe jak mohli. Jejich typická hra, založená na množství přihrávek, dělala AC velké starosti, což deklaroval například střídající Thiago Alcantará. Toho našel skvělou přihrávku rekordman Messi, mladičký záložník ale svou střelou těsně minul požadovaný cíl.

Ani to ale Barcelonu mrzet nemuselo, neboť si výhru vzít nenechala. Smolný návrat dnes zažil Brazilec Pato, který si po několika minutách na hřišti obnovil své zranění a musel být nahrazen Maxim, bývalým hráčem Barcelony. Na druhé straně se zranil Pique, což by mohla být pro vítěze Ligy mistrů větší komplikace. Dnes jej ale zranění mrzet nemusí, jeho tým totiž postoupil přes hosty z Milána a celé Katalánsko tak může začít slavit.

Autor: Ondřej Pražák / soccernet.com, goal.com

Komentáře (1979)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele