osmifinále - 1. zápasy
14.02.2012 20:45 CET
1 : 3
(0:1)

Reportáž

Barcelona nakročila do čtvrtfinále, v Leverkusenu vyhrála 3:1

Barcelona splnila předzápasový cíl a z Leverkusenu si veze do odvety více než slibný náskok, jenž už jí v podstatě zajišťuje postup do dalšího kola. Utkání bylo rozděleno do dvou poločasových sekvencí, na diváky se tak po změně stran dostalo i s ohledem na poločas první.

Domácí kouč Robin Dutt udělal oproti předpokladům v základní sestavě podstatnou změnu, na místo Stefana Kießlinga se postavil do základu čerstvě uzdravený Renato Augusto. To pak znamenalo i další přesuny, na hrot se postavil André Schürrle, kterého měl nejvíce doplňovat právě šikovný Brazilec. A hned od prvních minut byl k vidění očekávaný průběh: Barcelona kombinovala na půdě Bayeru, který se soustředil výhradně na defenzivu a ve dvou řadách čekal nastoupený před šestnáctkou. Nutno ale dodat, že se mu tento úkol dařilo plnit na jedničku a dlouho katalánský celek k ničemu nepustil, až na nepřesnou standardku Alvese a neméně přesné zakončení Adriana.

Po půlhodině hry, když už hostující tlak z větší části odpadl, nastal čas i pro ofenzivní výlet Werkself, srdnatým průnikem se prezentoval Lars Bender, na poslední chvíli mu ovšem balón ukopl Puyol. Ani tato akce však s dirigentskou taktovkou nepohnula, tu stále pevně dřímala FCB: Messi však odevzdal jen Lenovi, následnou standardku odvrátil Ćorluka. Když už se zdálo, že do poločasu branka nepadne, tak z ničeho nic udeřilo. Vše začalo u Friedricha, jenž nepřesvědčivě odvrátil míč, ten se pak dostal až k Messimu, jež ho parádním lobem poslal do běhu Sánchezovi, pro kterého už nebyl problém Lena překonat - 0:1.

Farmaceutický celek měl před startem druhé půle o motivaci postaráno, nahrával mu i více než deset let starý obrat nad Barcelonou, tehdy se ještě oba týmy utkaly v základní skupině, z níž následně také shodně postoupily. Netrvalo dlouho a předpověď mohla být naplňována. Bezchybný Ćorluka centrem našel na zadní tyči svého kolegu z obrany Kadlece, ten přetlačil Sáncheze a hlavou nedal Váldesovi ani tu nejmenší šanci zasáhnout - 1:1.

Netrvalo ovšem dlouho a skóre se opět měnilo. Fàbregas vymyslel parádní uličku pro Sácheze, ten využil špatného postavení Friedricha a kolem Lena poslal míč do sítě - 1:2. Hrálo se nahoru dolu. A hned z protiútoku mohl i s kusem štěstí srovnat Augusto, jeho ránu z úhlu ale Váldes nadvakrát kryl, to už nedokázal o chvíli později, ovšem Castro napálil křižnou střelou jen pravou tyč hostující brány. Branková konstrukce pak zvonila i na druhé straně po akci Messiho. Přece jenom srovnat krok mohl střídající Kießling, jeho hlavičku ale lapil strážce barcelonské svatyně. I díky tomu pak mohl dát dvě minuty před koncem po akci Alvese utkání definitivní podobu Messi - 1:3.

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (789)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele