osmifinále - odvety
06.03.2012 20:45 CET
3 : 0
(3:0)

Reportáž

Arsenal smetl AC Milán třemi góly, postup si ale nevybojoval

Milán jel na Emirates Stadium v pohodlné situaci zajištěné čtyřgólovým vítězstvím z prvního zápasu, v první půli o ní ale přišel a nakonec se o postup musel klepat až do posledních minut. Arsenal už v prvním poločase vstřelil tři branky, kýžený čtvrtý gól znamenající prodloužení ale nakonec nepřišel...

Rossoneri čekalo na Emirates Stadium hájení vysokého, čtyřbrankového náskoku z domácího utkání, ovšem italský celek se musel mít na pozoru: totiž, není to tak dávno, přesněji osm let, kdy měl Milán po prvním utkání nad La Coruñou tříbrankový náskok, odvetu ale červenočerní nezvládli, inkasovali čtyři góly a postup do semifinále se tím stal v nedohlednu... Něčeho podobného se chtěli hosté určitě vyvarovat. Ale už ostrý van Bommelův zákrok na Rosického, po němž si bývalý středopolař Bayernu prohlédl od sudího Skominy žluté napomenutí, dával tušit, že AC nečeká snadných devadesát minut.

To se potvrdilo hned záhy: Arsenal rozehrával druhý rohový kop v krátkém časovém sledu, veškerou pozornost na sebe ve vápně strhl Gervinho, mezitím se však právě van Bommelovi na zadní tyči utrhl Koscielny, jenž následně přesnou hlavičkou z malého vápna oživil naděje Gunners - 1:0. Domácí měli utkání plně ve své režii, vysokým napadáním dostávali soupeře pod tlak, poté se drželi na soupeřově polovině a vytvářeli si jednu příležitost za druhou. Rovnou dvě měl během pár minut van Persie, jenž nejprve pálil z mírného úhlu, a pak se snažil na dlouhou nohu zasáhnout Rosického nabídku, pokaždé však byl proti skvělý Abbiati.

Domácí tahoun měl šanci i do třetice - tentokráte mu balón nachystal Gervinho, holandský šutér ale na strážce hostující svatyně ani protentokrát nevyzrál. To už ale neplatilo o chvíli později. Walcott si udělal dobrý den z Mesbaha, van Persie se k balónu sice nedostal, Thiago Silva ho ale odvrátil jenom k Rosickému, jehož pohotové zakončení skončilo až v síti - 2:0. Milánští se nedostávali vůbec do hry, když už se potom do nadějné akce rozbíhal Robinho, tak ho zakřižoval vyhlášený spurtér Koscielny a z celé situace pak nic nevykvetlo.

Aby toho pro hosty nebylo málo, tak těsně před odchodem do kabin se do pokutového území prodral Oxlade-Chamberlain, duo Mesbah - Nocerino neudělalo nic jiného než nedovolený zákrok a problém tak byl pro svěřence Massimiliana Allegriho na světě. Pokutový kop si vzal na starost Robin van Persie a nekompromisní ranou zvýšil již na 3:0. Ještě o chvíli nato pak celé Emirates ve vteřině ztichlo: agilní Robinho oslovil El Shaarawyho, ten ale pro změnu vůbec nedokázal svůj pokus nasměrovat do branky a držel tak svůj tým přes pauzu v nezáviděníhodné pozici.

Po změně stran se hrálo v podobném duchu, avšak s tím rozdílem, že Walcott nedokázal své nadějně vyhlížející situace dotáhnout do úspěšného konce, a tak mohlo zahřmět na druhé straně. Byl to hned Ibrahimović, kdo se hnal do šance, včasné vyběhnutí Szczesnyho však záměry švédského útočníka tím nejlepším možným způsobem utnulo. Na drama potom mohlo být definitivně zaděláno v 59. minutě: Rosický rozdal so strany na Gervinha, jeho tečovanou ránu Abbiati se štěstím zastavil, dorážku od van Persieho z bezprostřední blízkosti pak milánský brankář fantastickým reflexem taktéž podržel. Činit se musel i Szczesny, ale střela Mesbaha mu starosti nepřidělala.

Sám strážce domácí branky pak fanouškům zadělal na kardiovaskulární problémy hned vzápětí, když jeho špatnou rozehrávku vystihl Ibrahimović, vytáhlý útočník už ale poté nedokázal v tísni správně a hlavně přesně seřídit mířidla, jeho rána se tak do ohraničeného prostoru nevešla. Hrálo se v obrovské intenzitě nahoru dolu, Gunners chtěli za každou cenu srovnat, a tak už pomalu rezignovali na obranu, čehož málem využil Nocerino, jeho tutovku ale parádně zneškodnil Szczesny! Ještě předtím vyzkoušel polského brankáře El Shaarawy, ale ani jemu nebylo přáno. Závěrečné minuty už se nesly ve znamení místy až zoufalého tlaku Arsenalu, který již přes veškerou snahu na kýženou branku nedosáhl.

Autor: Jiří Vojík

Komentáře (1835)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele