finále
28.05.2011 20:45 CET
3 : 1
(1:1)

Reportáž

Barcelona přehrála Manchester a vládne evropskému fotbalu

Fotbalisté Barcelony po dvou letech znovu ovládli Ligu mistrů, když dnes ve finále v londýnském Wembley porazili Manchester United 3:1. Hráči Manchesteru United marně doufali, že se jim povede odplata za dva roky starou finálovou prohru v Římě. Na úvodní gól Pedra sice ještě dokázal zareagovat Rooney, ve druhé půli ale Barca rozjela svůj útočný kolotoč a naprosto zaslouženě si po brankách Messiho a Villy dokráčela k vítězství.

V prvním dějství ještě United dokázali svému soupeři alespoň občas zahrozit rychlým protiútokem, to druhé pak už jednoznačně patřilo Kataláncům, kteří si se svěřenci Alexe Fergusona hráli jako kočka s myší a když to bylo potřeba, dvakrát udeřili. Nejlepším hráčem utkání byl vyhlášen Lionel Messi, který má za sebou další světový výkon okořeněný rozhodující brankou. Ta byla pro Messiho již dvanáctá v letošním ročníku Ligy mistrů, čímž vyrovnal rekord Ruuda Van Nistelrooye právě v dresu Manchesteru, zároveň se jednalo o neuvěřitelný třiapadesátý Messiho zásah ve všech soutěžích letošního roku.

V první čtvrthodině to přitom na tak jednoznačný průběh zápasu nevypadalo, United sice hráli ze zatažené obrany, ta jim však vycházela fantasticky a Barca se musela potýkat s nebezpečnými rychlými brejky. Jeden takový se snažil ve čtvrté minutě zakončit Javier Hernandez, Piqué však byl ve správný čas na správném místě a ránu zblokoval. Hned z protiútoku našel Iniesta Villu, který se obtočil kolem Fabia, na jeho zpětnou přihrávku však Messi nedosáhl.

Barca měla územní převahu, jenže hosté zůstávali zalezlí hluboko na vlastní polovině a nepouštěli Blaugranas do blízkosti pokutového území. Když už se to podařilo Messimu, zasáhl fantasticky, a hlavně čistě, Nemanja Vidič a odkopl míč argentinskému šikulovi od kopaček. V šestnácté minutě se do slušné střelecké pozice dostal Pedro, jeho prudká rána ale Van der Sarovu branku minula, a tak nizozemský brankář protentokrát mohl zůstat relativně v klidu. Stejně tak po dvaceti minutách hry, kdy na jeho branku vystřelil pro změnu David Villa, ten však jen potvrdil své střelecké trápení z poslední doby.

Ve dvacáté první minutě byla ve Wembley k vidění první velká šance zápasu, na Xaviho ideální přihrávku si počkal Villa, jeho ránu na zadní tyč ale Van der Sar s obtížemi zkrotil. V osmadvacáté minutě vymyslel barcelonský režisér další dokonalou přihrávku a tentokrát už jí dokázali domácí využít k otevírací brance zápasu. Xavi poslal luxusní pas na pravou stranu Pedrovi a ten překvapivou střelou na bližší tyč otevřel finálové skóre utkání. Z gólu se radoval i díky chybě brankáře Van der Sara, jenž se těsně před Pedrovou střelou hnul ke své pravé tyči, a tak tu bližší nechal úplně odkrytou.

Po obdržené brance United vysunuli hru o něco výše a z toho plynula zajímavá partie na obou stranách, Iniestovu střelu ze zákrytu ale zblokoval Ferdinand. Ve třicáté minutě našel dalším geniálním pasem za obranu Xavi nabíhajícího Daniho Alvese, ten ale z úhlu trefil jen boční síť. Barca hrála ve velké pohodě, z té jí ale alespoň na chvilku vykolejil vyrovnávací gól z kopačky Wayna Rooneyho. Celé gólové akci přitom předcházelo autové vhazování Barcelony, po něm se ale k míči dostal Rooney, narazil si s Valenciou, o pár vteřin později také s Giggsem a pohotovou střelou z hranice šestnáctky vyrovnal, Valdés se po balónu letícím pod břevno natahoval marně.

Domácí se z obdržené branky oklepali rychle a ihned znovu rozjeli svou ofenzivní hru. O čtyřicet sekund později mohla Barca dokonce znovu vést, Xaviho rána z dobrých pětadvaceti metrů ovšem letěla nad branku. Uplynulo jen sto dvacet vteřin a byla tu další nebezpečná akce Blaugranas, tentokrát byl na jejím konci Andrés Iniesta, tentokrát byl ale Van der Sar na místě. Víc už se toho v první půli nestalo, ve finále Ligy mistrů tak o poločasové pauze svítilo na světelné tabuli skóre 1:1.

Ve druhé pětačtyřicetiminutovce už ale Barcelona plně převzala iniciativu a zaslouženě se dočkala dvou krásných branek, o tom ale později. Začalo se totiž další Iniestovou ranou, končící brankář v dresu Manchesteru United míč raději vyrazil, aby se vyvaroval nepříjemné chybě. United skvěle bránili, po vzoru hokeje se obětavě vrhali do střel soupeře, a tak se k Van der Sarovi vůbec nedostaly pokusy Iniesty, Xaviho a Messiho.

V padesáté šesté minutě už ale hostující obrana nezapracovala ideálně a Barcelona se dostala do vedení 2:1. Iniesta ve středu pole zakombinoval s Messim, ten si hodil míč na levačku a prudkou ranou k levé tyči nedal Van der Sarovi žádnou šanci. Pro Messiho to byl vůbec první gól v kariéře, který se mu podařilo vstřelit v Anglii. Druhá branka zřejmě United definitivně zlomila, Barca si naopak v pohodě kráčela za dalšími šancemi, jednu takovou měl znovu Messi, když se prokličkoval mezi dvěma obránci, tentokrát mu ale nebylo přáno.

V sedmdesáté první minutě bylo o osudu utkání definitivně rozhodnuto, na pravé straně se znovu dokonale proháčkoval kolem tří bránících hráčů soupeře Messi, míč se dostal k dvacet metrů od branky stojícímu Villovi, který si ho zpracoval a druhým dotykem poslal technickou střelou do šibenice do sítě. Vymalováno, 3:1.

Manchester na vyrovnání či dokonce obrat dnes rozhodně neměl, Barca s přehledem kontrolovala hru a závěr utkání si vychutnávala s míčem kolujícím mezi všemi hráči, hosté působili dost bezradným dojmem. V poslední minutě ještě mohl demolici MU dokončit střídající Afellay, to by už ale zřejmě bylo příliš kruté.

Barcelona tak naprosto jednoznačně porazila Manchester United 3:1 a mohla tak znovu po dvou letech zvednout nad hlavu trofej pro vítěze Ligy mistrů, v Evropě není v současnosti lepší mužstvo. Svou genialitu opět ukázal Lionel Messi, spolu s Xavim hlavní hrdina utkání. "Prohráli jsme s nejlepším týmem světa," uznal po skončení duelu Sir Alex Ferguson, manažer poraženého celku. Symbolicky probíhala ceremonie, kapitánskou pásku na sebe navlékl Eric Abidal, který tak dnes vyhrál svůj druhý nejdůležitější zápas v sezoně, běžní kapitáni Puyol s Xavim ho tak nechali převzít pohár. Ten pak až do kabiny odnesla největší hvězda současného fotbalu, Lionel Messi.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (2172)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele