osmifinále - 1. zápasy
16.02.2011 20:45 CET
2 : 3
(1:3)

Reportáž

Šachtar zaskočil AS Řím a do odvety půjde s výhrou 3:2

Osmifinále Ligy mistrů zatím italským celkům příliš nevychází. Po včerejší porážce AC Milán dnes nečekaně zaváhal před vlastními fanoušky také AS Řím, který podlehl Šachtaru Doněck 2:3.

Úvodní minuty se nesly v duchu nepříliš záživné podívané. Vlažné tempo obou celků bylo příčinou, že diváci dlouhou dobu neviděli žádnou pořádnou šanci. K menšímu ohrožení domácí brány došlo ve 13. minutě, kdy zahrával Srna přímý kop zhruba z 25 metrů. Jeho rána ale neměla příliš velkou razanci, a tak Doni míč vyrazil bez větších potíží na roh.

O něco málo aktivněji sice působil AS Řím, jenže jeho snaha se stejně s kloudným výsledkem nesetkala. Až po více než dvaceti minutách hry byli Italové blízko úvodní branky utkání. Na centr z rohového kopu si naskočil obránce Burdisso, ovšem v jasné gólovce mu chyběla přesnost a míč poslal vedle tyčky. O malou chvíli později chtěl Vučinič odvážně přelobovat gólmana Pjatova z velké dálky, ale k úspěchu byl poměrně daleko.

První branku vsítil Řím ve 27. minutě. Na centr Taddeiho si naskočil na zadní tyči nevysoký Perrotta a za pomoci odrazu od těla hostující obránce Rata propasíroval míč do sítě. Jenže vedení italskému celku vydrželo jen pár vteřin. Ihned po rozehrání se totiž Šachtar dostal před šestnáctku Říma, kde z větší vzdálenosti vypálil Jadson a míč skončil až za zády překvapeného Doniho. Trajektorii letu míče výrazně změnil tečí středopolař De Rossi.

V 35. minutě přišel pro Římany další šok. K pokutovému území si totiž popotáhl míč Douglas Costa a následně přesně mířenou střelou k tyčce rozvlnil podruhé v zápase síť svatyně AS. To však ještě ani zdaleka nebyl konec. Ještě před poločasem totiž Doněck přidal třetí branku. U levé lajny zcela nepochopitelně upadl obránce Riise, míče se tak zmocnil Jadson, předložil jej Luizi Adrianovi, jenž už věděl, jak Doniho překonat. Hráči Římu tak odcházeli do kabin za bouřlivého pískotu.

Po změně stran opět několik minut předváděná hra spíše nudila. Snaha svěřenců trenéra Ranieriho byla víceméně bezradná, a tak gólman Pjatov mohl zůstat v klidu. Šachtar se pochopitelně zaměřil především na bezchybnou defenzívu a tato taktika mu bez problémů vycházela až do 60. minuty. To po patičce Tottiho pálil z voleje Menez, jenže střela mu nesedla a letěla asi metr nad břevno.

Už o minutu později byl ovšem francouzský útočník o poznání úspěšnější. Od rozhodčího dostal výhodu a patřičně toho také využil. Na jeho nádhernou ránu z hranice vápna už Andrij Pjatov prostě neměl šanci dosáhnout. Jenže nechybělo zase tak moc a Řím mohl znovu velmi brzy inkasovat. Doni měl co dělat, aby zkrotil Mchitarjanovu skákavou dělovku z velké dálky. Perrotta pro změnu zabránil Luizi Adrianovi v následné dorážce.

Ke konfrontaci Brazilců Doniho a Luize Adriana došlo znovu v 70. minutě. Rychlonohý útočník dostal výbornou přihrávku za obranu, avšak na vyběhnuvšího domácího gólmana nevyzrál. V závěrečné desetiminutovce mohl naopak vyrovnat Totti, ke kterému se dostal míč uprostřed pokutového území, ten však poslal svou střelu přesně do míst, kde stál připravený Pjatov. Své vedení si i přes menší problémy už Šachtar pohlídal a před odvetou tak má vynikající výchozí pozici.

Autor: Tomáš Honajzer

Komentáře (568)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele