základní skupiny - skupina G
23.11.2010 20:45 CET
0 : 4
(0:2)

Reportáž

Real rozdrtil venku Ajax a zajistil si první místo ve skupině

Duel dvou tradičních evropských týmů skončilo suverénním vítězstvím Realu na půdě Ajaxu Amsterdam. Bílý balet vyhrál v poměru 4:0, když se prosadil dvěma góly Cristiano Ronaldo a rovněž Benzema a Arbeloa. Španělský celek si tak zajistil triumf ve skupině, holandský tým bude bojovat s Auxerre o Evropskou ligu.

Real dosáhl svého cíle a do osmifinále půjde s nadějí na papírově snazšího soupeře a na prolomení kletby překonání druhého kola. Ajax propásl šanci na přiblížení se k AC Milán a případnému postupu z druhého místa.

Domácí nastoupili s dvěma změnami, místo Ooijera na stoperu si zahrál Vertonghen, a ve středu zálohy se místo De Zeeuwa objevil Sulejmani. V bílém dresu Realu nahradil Pepeho na stoperu Ramos, jehož místo zaujal Arbeloa. Ve středu zálohy Xabiho doprovázel Lass Diarra a na pravém křídle vyběhl místo Di Maríi Pedro León.

Real od začátku převzal taktovku zápasu, střelu Pedra Leóna zblokovala obrana Ajaxu a pokus Benzemy lapil Stekelenburg. Domácí se posléze osmělili rovněž, ale bez větších šancí. Naopak hosté hrozili znovu, Ronaldo křižnou střelou minul, ránu Benzemy z ostrého úhlu zneškodnil Stekelenburg.

V 19. minutě se dožadovali hráči Realu penalty poté, co Van der Wiel zastavil ve vápně Ronalda, ale píšťalka sudího Thomsona zůstala němá. V dalších minutách tempo hry opadlo, více náznaků měl opět Bílý balet, ale střelecky aktivní Ronaldo a Benzema se gólově neuplatnili.

Real se dočkal svého prvního gólu až ve 36. minutě, když Xabi našel ve vápně Ozila, ten z první sklepl patičkou na Benzemu, který trefil šibenici. Hosté po brance nepolevili a tlačili se znovu do útoku. Ve 43. se jejich snaha dočkala odměny. Ronaldova rána z přímého kopu se od zdi odrazila k Arbeloovi, který střelou zdálky překonal Stekelenburga podruhé.

Druhou půli začal aktivněji opět Real, obrovskou šanci spálil Cristiano Ronaldo, jehož střelu vyrazil Stekelenburg zápěstím na břevno. Chvíli nato pálil Benzema nad. Poté opět tempo kleslo, jakoby domácí rezignovali. První velkou šanci měl v 68. minutě za domácí Vertonghen, jehož dobře mířený přímý kop zneškodnil Casillas.

Bílý balet zvýšil své vedení v 70. minutě po chybě defenzívy Ajaxu, které využil vystřídavší Di María, jehož přihrávku zužitkoval Cristiano Ronaldo ve třetí gól hostí. Krásný moment viděli diváci v 78. minutě, když Ozilův přímý kop efektně vyrazil Stekelenburg.

Skóre uzavřel Real v 81. minutě penaltou po faulu na Ozila, kterou proměnil Cristiano Ronaldo. V závěru se ještě po dvou žlutých nechali vyloučit Xabi Alonso a Sergio Ramos, aby nastoupili "čistší", lépe řečeno pouze s jednou žlutou, do prvního zápasu osmifinále.

Autor: Jaroslav Smrž / www.marca.es

Komentáře (539)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele