osmifinále - odvety
10.03.2010 20:45 CET
1 : 1
(1:0)

Reportáž

Prokletí Realu na evropské scéně trvá. Už šest let

Ani pošesté nedokázali fotbalisté Realu Madrid proniknout branami osmifinále. Stopku jim tentokrát vystavil Olympique Lyon, který dokázal na stadionu Santiago Bernabéu remizovat 1:1. Na brzký gól Ronalda odpověděl ve druhé půli Pjanič a domácí už nestihli zareagovat.

Liga mistrů se stává pro její nejúspěšnější mužstvo v posledních letech prokletím. Jak jinak si můžeme vysvětlovat, že Real Madrid nedokázal ani pošesté v řadě postoupit přes první vyřazovací fázi.

V utkání proti Lyonu nastoupili domácí v očekávané sestavě, na lavičce zůstal Van der Vaart, do zálohy se podíval vedle Gutiho a Lasse odchovanec Granero. V dresu hostů nahradil Gonalonse budoucí hrdina Pjanič.

Real se pustil do Lyonu hned od začátku a vbrzku se dočkal odměny. V 6. minutě vysunul Guti přihrávkou Cristiana Ronalda, který přesprintoval Crise, nadělil Llorisovi jesličky a otevřel skóre. Bílý balet pokračoval v tlaku, Kaká obehrál dva protihráče, ale jeho střelu lapil Lloris.

Další dvě šance měl Ronaldo, který po rohu hlavičkoval přes břevno a následně Higuaín, jenž volejem napálil pokaženou akci Portugalce, ale jeho pokus skončil vedle branky Lyonu. První šanci Francouzů měl po rohu Toulalan, jehož falšovaná střela jen těsně minula Casillasovu svatyni. Následně Casillas včasným vyběhnutím zabránil v šanci Lisandra Lópeze.

Domácí měli i nadále převahu, kterou ve 28. minutě vyjádřil Higuaín. Argentinec převzal přihrávku, Llorise překonal, ovšem nastřelil jen tyčku. Další šanci měl Ronaldo, ale pálil jen nad branku Lyonu, vzápětí Higuaín po akci Kaká jen vyzkoušel dobře chytajícího Llorise.

I další minuty patřily Bílému baletu, přesto měl šanci Lyon, když centr Govoua netrefil dobře Makoun. Krátce před přestávkou nacentroval Granero a Higuaín hlavičkoval opět těsně nad. Do kabin šli s gólovým náskokem domácí.

Po přestávce trenér Lyonu Puel posunul Toulalana na stopera a do zálohy nastoupil Kallstrom a na hru Francouzů to mělo vliv. Ve 49. minutě hlavičkoval nad branku Realu Gonalons. O tři minuty později se zleva prohnal Kallstrom, ale Govou jeho přihrávku poslal nad. Další příležitostí byla rána Lisandra, kterou zneškodnil Casillas. Z protiútoku po přihrávce Ronalda střílel nad Kaká.

Hra se přenášela ze strany na stranu bez výraznější šance. V 66. minutě napálil Ronaldo míč z přímého kopu do zdi. O pět minut později nedosáhl na centr jen těsně Cris. Na druhé straně odpověděl střelou nad Van der Vaart. Pak předvedl efektní příhrávku Cristiano Ronaldo, ale Higuaín v pádu nezakončil.

Následující akce Lyonu ovšem zmrazila celý stadion. Centr do vápna sklepl Lisandro na Pjaniče, který propálil v 75. minutě Casillase. Real se vrhl do útoku, ale Lyon statečně odolával. V 83. minutě nedosáhl na načechraný centr Ronalda Ramos. Francouzi se úspěšně dále bránili, pak měl v 90. minutě učebnicovou gólovku Lisandro po vpádu do otevřené obrany, ale po pasu Cissokha ji zahodil.

Poslední šanci Realu měl Ronaldo, ale Lloris zachránil. Na druhé straně pohrdl šancí Delgado, to ovšem Francouzům vůbec nevadilo, protože o chvíli později zápas skončil a mohli tak oslavovat, zatímco Real Madrid, celý stadion i všichni jeho fanoušci se ponořili už pošesté za sebou do hlubokého smutku.

Autor: Jaroslav Smrž / www.marca.es

Komentáře (1229)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele