čtvrtfinále - 1. zápasy
30.03.2010 20:45 CET
3 : 1
(2:1)

Reportáž

Bordeaux bude muset doma pořádně zabrat, z Lyonu si veze dvougólové manko

Lyon si na svém hřišti do odvety ukul skvělý dvoubrankový náskok. Bordeaux tedy nedávnou ligovou porážku vrátil i s úroky a teď je na řadě soupeř. Ten bude muset na vlastním stánku myslet především na defenzívu, na skvělého Llorise dnes totiž v jinak vyrovnaném duelu vyzrál pouze jedinkrát.

Na Stade de Gerland se začalo poněkud opatrně, žádné mužstvo nechtělo hned na úvod tohoto vypjatého dvojzápasu chybovat. A přesto se tomu Bordeaux ani Lyon nevyhnuly. Hned v deváté minutě jako by dávno zapadlé sluníčko oslnilo Cianiho, ten vysoký balon stěží odhlavičkoval jen doleva k Bodmerovi a jeho přízemní prudký centr pak zvládl do sítě ztečovat Lisandro. Pruhovaní tak v Lyonu nezačali tak, jak si to zrovna představovali, i tak ale mohli být co nevidět zase spokojeni. Také na druhé straně zahřmělo z pravé strany. Tady pro změnu Gourcuff před tím, než nádherně našel hlavu laxně stráženého Chamakha, "vymíchal" klouzajícího Toulalana. Tahle zdvořilostní výměna pozdravů posléze odstartovala učiněnou ofenzivní smršť. Žádné zdržování, obě mužstva dále vyznávala jen přímočarý fotbal a jak domácí obrana, tak ta hostující často nestíhala.

Zadákům Bordeaux dělaly největší problémy především dlouhé míče za obranu. Jeden takový nedokázal ze vzduchu včas stáhnout Sané, jeho váhání využil Bastos a takovou propagační střelou předznamenal příští ofenzivní koncert. Ten zahájil znovu Lyon, když ve 24. minutě prosvištěl nad hlavami Cianiho se Saném další lukrativní balon, pro něj si neváhal doběhnout Delgado a jen mrštná levačka Carrassa učinila tento nájezd nevyužitým. Netrvalo dlouho a Les Girodins odpověděli hned dvojím způsobem. Nejprve se prohnal po levé straně Tremoulinas, předal míč Wendelovi, který se při snaze střílet ukopl, ale tím pádem našel ještě lépe postaveného Gouffrana. Proti jeho pohotové reakci patičkou se už musel Lloris vytasit s prvotřídním zákrokem. Zanedlouho naopak reprezentační brankář zoufale vyběhl na centrovaný míč Tremoulinase, byl u něj později než Chamakh, a tak scházely jen decimetry k jednogólovému náskoku Bordeaux.

Místo toho se zase činili lyonští a na rozdíl od svého protivníka ve své šanci neváhali. Protože alfou omegou dnešního utkání byly individuální pochybení, také u třetího gólu hrála prim jedna taková hrubice. Tu vyrobil Tremoulinas, když trestuhodně podskočil Pjaničův centr (jemuž předcházela velice pohledná kombinace domácích) a dovolil Bastosovi zpoza vzdálenější tyče parádně vymést protější šibenici. Po tomto gólu se situace na hrací ploše přeci jen trošku uklidnila. Diváci přihlíželi už jen polovičním šancím, jako byla třeba Chamakhova přízemní rána doprostřed brány nebo Delgadův solidní dalekonosný pokus.

Druhé dějství už nebylo ani zdaleka tak divoké jako to první. Spíše se ustálilo na vlně mírného tlaku Bordeaux a trpělivé, pozorné hry Lyonu. I když pozorné - po hodině hry zadáci les Gones opomněli Chamakha a ten po centru Chalmého z velké blízkosti nechal vyniknout Llorise. Domácí golman dokázal zareagovat i na prudkou střelu do protipohybu a tak excelentním zákrokem si vynutil pochvalu i na samotném útočníkovi Bordeaux. Také na druhé straně byla v jednu chvíli defenzíva zaskočena centrem hloubi pole, který propadl až k Makounovi, jenž stál jen tak dva metry od Carrassa. Bohužel pro Lyon si míč nezpracoval úplně ideálně a pod sebou střílel jen hodně slabě. V těchto chvílích, kdy zbývalo zhruba 20 minut do konce utkání, se rázem opět začaly rojit velké gólové příležitosti. Tu největší hostující spálil Wendel, jemuž na hraně šestnáctky sklepl míč Gourcuff a francouzský křídelník ho tvrdě napálil pouze do břevna.

Tu největší domácí zužitkoval Lisandro - opět, jako v případě druhého gólu, se Lyon prosadil krátce poté, co byl nedaleko gólu soupeř. Tentokráte šlo o navýsost smolnou situaci. Cissokhovu ránu totiž nešťastně rukou ztečoval skluzující Chalmé a musela se pískat penalta. Tu s přehledem proměnil Lisandro a lyonskou pozici před odvetou tak ještě notně přikrášlil. Nehledě na to, že z pohledu Bordeaux to mohlo dopadnout ještě hůře, kdyby Makoun směřoval svou hlavičku o něco lépe a na brankové čáře nečíhal pozorný Tremoulinas.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (322)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele