čtvrtfinále - odvety
07.04.2010 20:45 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Lyon se klepal strachy, ale i navzdory porážce jde dál

Lyon splnil úlohu papírového favorita a postoupil do semifinále, ale přesto o svých skutečných kvalitách nedokázal naplno přesvědčit. Bordeaux věhlasnější krajany potrápilo možná víc, než bylo zdrávo, v domácím zápase teď dokonce nebylo daleko od druhého, postupového gólu. Rozpačití les Gones si tedy jsou určitě moc dobře vědomi, že takové výkony už v dalším kole stačit nebudou.

Jestli Bordeaux chtělo před zápasem ještě zabojovat o postup, v jeho plánech určitě nefiguroval takový start, jaký nakonec doprovázela realita. Hosté totiž v úvodních minutách působili daleko sebevědoměji, jistěji. Nicméně i tak Bordeaux zvládlo na Gomisovu nebezpečnou hlavičku z rohu odpovědět hned po chvíli takřka ve stejné rovině. V tomto případě se k centru Wendela ze standardní situace dostal nikým nehlídaný Gourcuff a zblízka hlavičkoval, stejně jako jeho protějšek, až příliš vysoko.

Postupem času si ale Girodins vypracovali pomalu až soustavný tlak, obraz hry se z ničeho nic opravdu diametrálně změnil. A nutno dodat, že takový vydržel být až do přestávky. Navíc optickou převahu za tu dobu ještě domácí zvládli zúročit. O gólový nádech si říkala už Diarrova odvážná bomba z uctivé vzdálenosti, která jen otřásla břevnem. Tehdy to ještě nevyšlo, ale neuplynuly ani dvě minuty a Bordeaux se důležitého gólu takříkajíc do šatny přeci jen dočkalo. Mohla za něj Chamakhova skvělá orientace ve vápně, díky níž marocký forvard mohl úspěšně navázat na předešlou pohlednou akci tria Jussie-Tremoulinas-Diarra.

Po kratším oddechu se očekávalo lyonské povstání. Co si budeme povídat, probrat se les Gones opravdu potřebovali. A vědět o sobě zase dali hned ve 47. minutě, kdy málem mohl po zaváhání Carrassa skórovat Gomis. Ovšem Ciani u něj byl včas, aby mu stihl skočit do rány. Každopádně brzy se lyonští zase stáhli, tentokráte spíš už nedobrovolně a chvílemi soupeři vzdorovali pomalu v házenkářském bloku. Přesto se Bordeaux v druhé půli dočkalo pořádné šance až v 80. minutě, navíc po standardní situaci.

Při bránění rohu hosté úplně opomněli Saného, který však svůj pokus zpoza zadní tyče do brány trestuhodně nenasměroval. To Wendel byl krátce před koncem úspěšnější, ale pro změnu si vylámal zuby na spolehlivém Llorisovi. Ten jeho prudkou hlavičku vytěsnil pomocí dalšího zázračného zákroku a de facto tak pro své spoluhráče "vychytal" historické semifinále nejprestižnější klubové soutěže.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (320)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele