čtvrtfinále - 1. zápasy
31.03.2010 20:45 CET
2 : 2
(0:0)

Reportáž

Zmrtvýchvstání Arsenalu slibuje ještě napínavou odvetu

Vypadalo to na debakl, a dlouho. Arsenal vstoupil strašidelně nejen do jednoho, ale rovnou do obou poločasů, a přesto nakonec Barceloně nepodlehl. Může za to poněkud vypuštěný závěr Katalánců, během něhož Kanonýři stihli vyrovnat. Do odvety mohou být rozhodující jak dvě venkovní trefy španělského mistra, tak absence vykartovaných stoperů Piquého a Puyola. Rozhodně tedy je na co se těšit.

Jak papír, jak velký cár papíru hořela obrana Arsenalu od samého počátku. Kanonýři bránili, jak kdyby se včera viděli poprvé, a to ještě v nějakém baru. Jen do úvodní pětiminutovky tak Barcelona zvládla vtěsnat hned tři stoprocentní šance. První z nich měl proměnit Busquets, když při rohu využil nacvičeného signálu a několika metrů volného prostoru. Almunia byl však se svou pravačkou na zemi tak akorát včas. V odčiňování své víkendové hrubky pak španělský golman mohl pokračovat i nadále. Nohou třeba perfektně vykryl přízemní bombu Messiho poté, co argentinský ďábel pronikl středem jako cirkulárka kusem dřeva. Almuniovo sebevědomí rostlo závratnou rychlostí. V krátkém časovém sledu pak přihlížel nepřesným ranám Messiho či Ibrahimoviče, přičemž na druhém jmenovaném si vzápětí pochutnal i při souboji jeden na jednoho. Úplně hektický pak byl průběh patnácté minuty. Během ní si nejprve Xavi vylámal na Almuniovi střelou ani ne z metru, aby po chvíli musel za svého brankáře zaskakovat Song.

Kanonýři se za půlku prvně pořádně podívali až ve 20. minutě. Do té doby za soupeřem zaostávali úplně ve všech směrech, z Katalánců jako by snad měli fóbii. Báli se přihrávek, protože takřka po každé neomylně hmatal jeden z borců ve žlutém. Počáteční nervozitu ze sebe domácí alespoň částečně setřásli až s Nasriho nadějnou střelou z 24. minuty, která se kroutila jen těsně vedle levé tyčky Valdésovy svatyně. Po půl hodině hry nicméně statistika držení míče stejně hlásila drtivých 70 procent na straně Barcelony. Almunia už ale aspoň nebyl v permanentní pohotovosti, klidně dýchat mohl i v tom případě, že střílel Ibrahimovic. Ten dnes totiž rozhodně neměl svůj den. Arsenal proto postupem času víceméně vyrovnal hru a ve 37. minutě se mohl dokonce radovat z gólu. Bendtner ale zblízka nejdřív napálil Valdése, z dorážky trefil tyčku a až teprve potom zaregistroval, že celou dobu neměl hrát kvůli mávanému ofsajdu.

S blížící se přestávkou se utkání zase vracelo do zajetých kolejí, alespoň co se dávky tragičnosti z pohledu Arsenalu týče. Tentokrát však nešlo čistě o herní stránku. Nejprve si totiž své kvapem doléčené zranění obnovil Gallas a musel být nahrazen Denílsonem, aby záhy Fabregas stáhl Busquetse a uviděl žlutou kartu, která ho příští týden nepustí na Camp Nou, kam se přitom tak těšil. Své zdrcení pak dal všem řádně najevo a další nepříjemné chvilky ho patrně čekaly také za okamžik v šatně, kde se fotbalisté Arsenalu sešli za vskutku milosrdného bezbrankového stavu.

Jenže hned po restartu Gunners zradila ofsajdová past a bylo vymalováno. Pro dlouhý míč si doběhl Ibrahimovič a vyběhnutého Almuniu chladnokrevně přeloboval. Sám si tak napravil reputaci a Barcu dostal do ohromné psychické pohody. Katalánci kombinovali s neskutečnou lehkostí, navíc si dávali pozor i na zadní vrátka. Jedinou šancí, kterou soupeři dovolili, byla ta Bendtnerova z 54. minuty. Dánský forvard ale Clichyho centr nezvládl pořádně usměrnit a nechal tak vyniknout Valdése. To na druhé straně se na brankáře žádné ohledy nebraly. Když tedy Ibrahimovič dostal kopec volného prostoru uvnitř pokutového území soupeře, s ničím se nepáral a na Almuniu vyslal takovou pumelici, že málem zpřetrhal síť za jeho zády. Už po hodině hry se tak pomalu chtělo říct, že Barcelona proměnila svůj matchball v celém tomto dvojzápase.

Jenže stačila jedna povedená akce domácích a zase bylo o co hrát. Bendtner zakombinoval s Nasrim, pěknou kolmicí uvolnil Walcotta, který hladce setřásl Maxwella a střelou při zemi nachytal na švestkách nejistého Valdése. Naproti tomu Almunia nechyboval ani po delší době nečinnosti, když se na něj z úhlu řítil Messi. A tak se na Emirates Stadium mohly začít dít věci! Na svou neohroženost Barcelona naplno dojela v 83. minutě, kdy Fabregase ve velké šance nenechal vystřelit Puyol a jeho blok rozhodčí ocenil pokutovým kopem a navrch i červenou kartou. Katalánci se tak doma budou muset obejít bez dvou svých elitních stoperů a navíc si tam nevezou žádný náskok. Poté, co Fabregas penaltu suverénně proměnil, budou moci těžit leda tak ze dvou vstřelených gólů na hřišti soupeře.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (1564)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele