osmifinále - 1. zápasy
16.02.2010 20:45 CET
2 : 3
(1:1)

Reportáž

Milán dostal od Manchesteru lekci z produktivity

Fotbal dokáže být hodně krutý. O tom se dnes přesvědčil AC Milán, kterého vyučil z produktivity Manchester United a ze San Sira si odváží historické vítězství. Kdyby však vyhráli Rossoneri, nikdo by nemohl říct ani slovo. Nestranný fanoušek si však musel zápas užívat.

AC Milán do zápasu vlétl jako uragán, už po třech minutách rozjásal zaplněné tribuny San Sira Ronaldinho. Ještě než se ale podíváme na zakončení brazilského kouzelníka, přenesme se časem trochu nazpět. Celá akce totiž začala u Davida Beckhama a jak jinak než tím, co umí snad nejlépe, trestným kopem. Jeho centr se sice snažil akrobaticky odvrátit Patrice Evra, ale dokázal to pouze k Ronaldinhovi, který zpoza vápna okamžitě vystřelil a s pomocí teče Carricka překonal bezmocného Van der Sara.

Rychlá inkasovaná branka ale Fergusonovy ovečky nijak neprobrala. Hráči v červeném předváděli špatný výkon, v útoku byli bezzubí, obranu neměli dobře zorganizovanou a domácí měli v útočných kreacích velkou volnost. Nikdo by se tak nemohl divit, kdyby United do poločasu prohrávali třeba o tři branky. Jenže skutečnost byla jiná.

Útoky Rossoneri vedl v první půli zejména jediný hráč - Ronaldinho. Dvakrát donutil Van der Sara k dobrému zákroku. Nejistým dojmem působila stoperská dvojice Evans, Ferdinand, která nechala dvakrát do zakončení proniknout Klaase-Jana Huntelaara. Nizozemský forvard si ale s přesnou muškou nepotykal. Sir Alex Ferguson se mohl u lajny vztekat jak chtěl, ale nebylo to nic platné.

Menší úsměv na tváři mu vykouzlila až 36. minuta a kuriózní gól Paula Scholese. Zkušený veterán si naběhl na Fletcherův centr a chtěl z voleje pravačkou zakončit, jenže míč netrefil. Štěstěna se ale přiklonila na jeho stranu, protože míč se mu odrazil od stojné levé nohy a zapadl do jediného místa branky, kam Dida neměl nárok dosáhnout.

A že to byla náhodná a ojedinělá šance Rudých Ďáblů se potvrdilo vzápětí, kdy taktovku duelu okamžitě převzal Milán. Nejinak tomu bylo i v úvodu druhého poločasu. Pato jen tak tak nedosáhl na Favalliho centr a Andrea Pirlo parádní ranou z 35 metrů prověřil schopnosti Edwina van der Sara. Rossoneri nadále tlačili, ale další šance nepřicházely, milánští jen obléhali pokutové území. Zlom v zápase přišel mezi 66. a 74. minutou. A že byl překvapivý.

Hrdinou okamžiku se stal Wayne Rooney. Nejprve mu míč na hlavičku přesně posadil Antonio Valencia, který tak na sebe upozornil jen po dvou minutách na hřišti. Hostujícímu útočnému tahounovi už poté nedělalo problém odpoutat se od obránce a přesně zakončit. A aby toho nebylo pro AC málo, o pár minut později Rooney udeřil podruhé. Tentokrát vykouzlil skvělý načechraný pas za obranu Fletcher a Rooney opět hlavičkou udeřil. Manchester rázem vedl 3:1, což asi nemohl po dosavadním průběhu nikdo čekat.

Zápas ale ještě zdaleka nekončil. Domácí se nadechli k poslednímu velkému závěrečnému náporu a naději pět minut před koncem vykřesala dvojice Ronaldinho, Seedorf. Brazilský záložník pronikl do vápna, prostrčil míč na Seedorfa a střídající borec patičkou snížil na 2:3. Vzápětí se ve slibné pozici ocitl veterán Fillippo Inzaghi, ale branku netrefil. V posledních vteřinách ještě obdržel červenou kartu Michael Carrick, ale to již nic nezměnilo na tom, že si United vezou z Itálie jednogólový náskok do odvety a postup mají ve svých rukou.

Autor: Ondřej Holzman

Komentáře (1057)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele