semifinále - 1. zápasy
23.04.2008 20:45 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

Barca s Manchesterem bez branek

Barca doma remizovala s Manchesterem United 0:0, a odveta tak bude ještě velmi zajímavá. Domácí měli o něco více ze hry, hosté pro změnu již ve druhé minutě zahodili penaltu, což se na jejich výkonu jistým negativním způsobem projevilo.

Velkým otazníkem byly před zápasem sestavy obou celků. Frank Rijkaard nakonec trochu překvapivě vsadil v záloze vedle Xaviho na Deca, který se tak na trávníku objevil po dvou měsících, post falešného levého křídla navíc neobsadil ani Henry, ani Bojan, ale Andrés Iniesta, jehož doplnili Eto’o s Messim. Sir Alex Ferguson nechal na lavičce Andersona, před nímž dostal přednost zkušený Paul Scholes, v základu se neobjevil ani Nemanja Vidic, který měl den před utkáním zdravotní komplikace. Obrana hostů tedy začala ve složení Hargreaves, Brown, Ferdinand, Evra. Jen na lavičce zůstal zkušený Ryan Giggs, šanci místo něj dostal Korejec Park Ji-sung.

Úvod zápasu byl šokující, už ve druhé minutě zahrál po rohovém kopu Gabriel Milito v pokutovém území rukou a rozhodčí nekompromisně ukázal na značku pokutového kopu. K exekuci se postavil Cristiano Ronaldo, jenže poslal míč pouze vedle pravé tyče Valdésovy brány.

Barce chvilku trvalo, než se z úvodu zápasu vzpamatovala, nicméně se to podařilo a k dispozici měli domácí hned tři rohové kopy v krátkém časovém úseku, gól se z nich však nezrodil. Následně dobře vysunul Messi Iniestu, ten přihrával pod sebe před bránu, ale Deco už byl příliš vepředu.

Další šance přišla po chybě Van der Sara, který špatně odkopl míč a Katalánci se následně dostali do brejku, jenž však opět skončil jen nepřesnou přihrávkou. Z lehkého tlaku vznikla následně i velmi nadějná pozice pro přímý volný kop, ovšem Márquez trefil pouze zeď. Podobně dopadla i standardka Cristiana Ronalda na druhé straně, z té nakonec vzešel alespoň roh.

Oba celky se poměrně složitě dostávaly před bránu soupeře, a tak největší míru nebezpečí představovaly právě přímé či rohové kopy. Nacvičený signál mezi Xavim a Márquezem nevyšel jen tak tak, Van der Sar si netečovaný balón bez problémů pohlídal.

Blaugranas si každopádně dokázali vytvořit převahu a Manchester byl zatlačen, ovšem čas od času se dokázal dostat do velmi nadějného brejku, napříkald po hrubé chybě Iniesty, kdy však Cristiano Ronaldo zbytečně zkoušel získat upadnutím penaltu a pro míč si došel Valdés. Svěřenci Franka Rijkaarda měli při rozehrávce značné problémy kvůli aktivnímu napadání hostů. Na druhé straně se po přihrávce Messiho dostal do dobré pozice Eto’o, na hranici vápna napřáhl, ale rána nakonec byla zblokována. Další přímý volný kop si vzal na starosti Deco, ale bylo to z příliš velké dálky a příliš pomalu na to, aby měl Van der Sar nějaké problémy.

To Cristiano Ronaldo, jak jinak než ze standardky, měl k dispozici mnohem lepší pozici, avšak mířil kousek vedle, čímž zakončil první poločas, více se už totiž nestihlo.

Druhá půle hry začala zblokovanou střelou Messiho a pokusem Zambrotty, který nad břevno vyrazil Van der Sar. Obrovské dvě šance pak neproměnil Eto’o, dvakrát u toho byl Messi, který šance připravil, ale kamerunský útočník selhal v koncovce. Manchester kontroval šancí Michaela Carricka, který se po rohovém kopu dobře uvolnil na levé straně velkého vápna, ale míč poslal jen do boční sítě.

V šedesáté minutě střílel Xavi a skákavý míč nadělal gólmanovi hostů hodně velké problémy, i když nakonec jej Van der Sar zkrotil. I další dvě střely na hostujcí bránu vyslal kapitán Xavi, měl však značně vychýlenou mušku. Z trávníku zhruba v šedesáté minutě odešel Messi, který ještě není úplně fit, šanci dostal Bojan Krkic.

Domácí měli 65% držení míče, ale obrana Manchesteru byla až na výjimky spolehlivá, to se naopak nedá říci o Barce, Abidalův zákrok na Ronalda byl velmi sporný a možná se dala kopat penalta. Lehké oživení přišlo se střídaním, Ferguson poslal Naniho za Rooneyho, Rijkaard zase Henryho namísto Deca. Francouzský kanonýr se hned uvedl nebezpečnou ranou, kterou Van der Sar pouze vyboxoval.

Nizozemský veterán zlikvidoval i střelu Iniesty, jež však mezi tyče s největší pravděpodobností stejně neletěla. To Henryho přímý volný kop ano, Van der Sar byl připraven i tentokráte.

Dále už se nic nestalo. Manchester se dopředu vůbec nehnal, po většinu zápasu hrál s devíti až desíti hráči na vlastní polovině, s čímž Barca měla v útoku velké problémy. Šancí pár bylo na obou stranách, z žádné ovšem nezapršelo, a tak je před odvetou na Old Trafford vše otřevřené...

Autor: Petr Kilian

Komentáře (583)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele