základní skupiny - skupina E
13.11.2002 20:45 CET
2 : 3
(0:1)
Stadión:
De Kuip, Rotterdam

Reportáž

Feyenoord Rotterdam - Newcastle United 2:3

Ve velmi ofenzivním utkání, ve kterém oba soupeři potřebovali vyhrát, oslavil svůj comeback útočník Newcastlu Craig Bellamy. Dal dva góly a zařídil tak vítězství 3:2, které Newcastlu zajistilo postup do druhé fáze a Feyenoord odsoudilo k poslednímu místu ve skupině E.

Hned úvod zápasu napověděl, že se bude na co dívat. Oba soupeři hráli hodně otevřeně a šance se střídaly na obou stranách. Nejprve na Vianův pěkný centr nedosáhl Alan Shearer, pak Paul Bosvelt zamířil těsně nad Givenovu branku a ve 37. minutě Craig Bellamy neproměnil sólový nájezd, když si v rozhodujícím okamžiku dal míč daleko od nohy a nestihl už vybíhajícího gólmana Lodewijkse obstřelit. Poté měl na druhé straně dobrou příležitost Lurling, na Givena ale nevyzrál.

Až v nastaveném čase prvního poločasu se diváci dočkali gólu. Větší radost z něj určitě měli fanoušci Newcastlu, svůj návrat po třízápasovém trestu totiž gólem oslavil Craig Bellamy. Byla to typická akce hostů – dlouhý míč od gólmana Givena lehce přizvedl Shearer, Bellamy se vřítil do vápna a přesnou střelou nedal Lodewijksovi šanci – 0:1.

Hned po změně stran se podruhé radovali hosté. Ve 48. minutě po chybě obrany vybojoval na pravé straně vápna míč Kieron Dyer, přes celou šestnáctku našel v protějším rohu Portugalce Huga Vianu a ten nádhernou a přesnou střelou ke vzdálenější tyči zvýšil – 0:2.

Feyenoord bojoval a postupně si vypracoval tlak, který vyústil ve snížení. V 65. minutě vyslal Bonaventure Kalou přesnou přihrávkou do vápna střídajícího Mariana Bombardu a ten po zemi zamířil přesně – 1:2. Tlak domácích pokračoval a jeho druhý plod v podobě vyrovnání přinesl o šest minut později. Zpoza vápna z voleje napřáhl Anthony Lurling a krásnou ránou pod břevno nedal Givenovi nejmenší šanci – 2:2.

Za tohoto stavu se mohli radovat jen hráči Dynama Kyjev, pro oba soupeře tohoto zápasu byla remíza nepřijatelná. V dramatické koncovce nejprve dvě šance spálili domácí, jako první neuspěl Lurling a po něm ani střelou těsně vedle Bosvelt. Hrdinou závěrečných minut se stal opět Craig Bellamy. V 90. minutě pálil Dyer, jeho střelu ještě Lodewijks s vypětím všech sil vyrazil, na Bellamyho dorážku už ale nestačil – 2:3.

Ve vyrovnaném zápase měl nakonec více štěstí Newcastle a protože Dynamo Kyjev doma nedokázalo porazit Juventus, postupuje anglický tým do druhé fáze. Stal se prvním týmem v historii Ligy Mistrů, který prohrál své první tři zápasy a přesto ještě dokázal postoupit. Na Feyenoord, loňského vítěze poháru UEFA, zbylo jen poslední místo ve skupině a s letošní pohárovou Evropou se rozloučil.

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele