12. kolo
21.11.2015 18:15 CET
0 : 4
(0:2)

Reportáž

Debakl v Madridu: Barcelona uštědřila Realu porážku 4:0

Takto si Rafael Benítez své první El Clásico nepředstavoval. Španělský manažer musel z lavičky Realu Madrid přihlížet, jak si Barcelona dělá z jeho týmu dobrý den a neustále zvyšuje svůj náskok až na ostudných 4:0. Jako obvykle se do střelecké listiny zapsalo duo Neymar - Suárez, které ještě doplnil krásnou ranou Andrés Iniesta.

Rafael Benítez tentokrát nezvolil svůj dosavadní opatrný přístup k poskládání základní sestavy a opominul tak třeba poprvé v sezoně defenzivního záložníka Casemira. Na hrotu útoku se po dlouhé pauze usadil znovu Karim Benzema a od počátku nastoupil také James Rodríguez či Marcelo s Ramosem, kteří museli během reprezentační pauzy překonat zdravotní potíže. Na straně hostí naopak navrátilec Lionel Messi zůstal pouze na lavičce a s Neymarem a Suárezem tak naskočil do útoku Barcelony Sergi Roberto.

Real vstoupil do utkání pozitivně, ovšem první slibnou příležitost si pohlednou kombinací vypracovali hosté. Neymar však závěr akce nevyšperkoval přesným zakončením a vysoko přestřelil. Bílý balet záhy kontroval rychlým protiútokem, s nímž si však brankář Bravo zvládl poradit, když vyrazil Ronaldův střílený centr do bezpečí.

Od té chvíle uběhlo sotva pár minut a Barcelonští předvedli další fantastickou kombinaci, kdy dravý průnik Sergiho Roberta poslal do samostatného úniku Luise Suáreze. Uruguayský kanonýr tváři v tvář Keyloru Navasovi se zakončením neotálel a perfektní ranou "šajtlí" poslal hosty do brzkého vedení. Barcelona tak rekordně skórovala již ve dvacátém El Clásicu v řadě.

Tribuny stadionu Santiaga Bérnabeua tak nakrátko zcela oněměly a vzduchem se po úvodní desetiminutovce nesly pouze oslavné chorály barcelonských fanoušků. Barcelona byla v tu chvíli jasně na koni, což jen podtrhl Andrés Iniesta krásným křižným pasem na Roberta, jenž posléze připravil střeleckou pozici Ivanu Rakitićovi. Chorvatský záložník však stejně jako Neymar divoce Navasovu bránu přepálil. Aktivní Sergi Roberto pak pokoušel štěstí z hloubi šestnáctky Realu sám, avšak rovněž svou ránu pod tlakem neukočíroval.

Pouze pětadvacet minut vydržel na trávníku Javier Mascherano, jenž vinou zraněného třísla musel přepustit své místo střídajícímu Mathieuovi. Real si hned záhy vypracoval první střeleckou příležitost, když agresivním napadáním vybojoval míč vysoko na polovině Barcelony, jenže James Rodríguez si střelou zpoza pokutového území na Brava nepřišel. Pak ovšem znovu na míči dominovali hosté.

Šest minut před koncem první půle se pak barcelonští podruhé dočkali gólové radosti. Přihrávku Iniesty převzal na samé hraně ofsajdu Neymar a pohodlně prostřelil bezmocného Navase. Do šaten tak Real odcházel za pískotu tribun a barcelonské dominance za mizerného stavu 2:0. A to přitom mohlo být pro Real ještě hůř, kdyby Suárez s Rakitićem dokázali před odkrytou brankou propálit bloky bránících hráčů Realu.

Hned v sedmačtyřicáté minutě mohl vrátit Real do hry parádním únikem Marcelo, jenže svou ránu nakonec poslal jen do boční sítě. Hned minutu nato pro změnu napřáhl z dvaceti metrů Rodríguez a Bravo měl co dělat, aby jeho jedovku vyrazil na roh. Barcelona tak dostala patřičné varování, že ani s dvougólovým náskokem ještě vyhráno nemá. K navýšení na 3:0 tak měl záhy blízko Neymar ranou z přímého kopu, avšak Navas jeho pokus přes zeď dokázal vytlačit nad břevno.

Co se však nepovedlo Neymarovi, to minutu nato dokázal Andrés Iniesta. Kapitán Barcelony si narazil s Neymarem, jenž mu na hraně pokutového území patičkou připravil ideální palebnou pozici, kterou Iniesta přetavil v krásnou střelu z prvního doteku, na niž neměl Navas sebemenší nárok. Počáteční snaha Realu tak přišla vniveč a navíc Suárez v pětapadesáté minutě málem zvýšil na 4:0 z další dobré šance.

Zatímco Rafael Benítez zareagoval na hrozící domácí debakl nasazením Isca na úkor Jamese Rodrígueze, barcelonští se rozhodli vytasit svůj ofenzivní trumf. Místo Ivana Rakitiće totiž na trávník naskočil uzdravivší se Lionel Messi... Byl to však Real, který se znovu ujal ofenzivních snah v honbě za nepravděpodobným zvratem. Jak střídající Carvajal, tak hlavičkující Varane však se svými pokusy neuspěli a Barcelona tak dostala znovu prostor bavit své cestující fanoušky držením míče, kdy každou úspěšnou přihrávku okořenilo z tribun oslavné "Olé!".

Nejblíže ze všech šancí Realu měl ke snížení Cristiano Ronaldo z rychlého protiútoku, který skvěle založilo duo Isco - Bale. Portugalská megastar však tváří v tvář vyběhnuvšímu Bravovi nezvládla míč dostatečně zvednout a gólman Barcelony tak i z tohoto souboje vzešel vítězně. Na opačné straně se pár minut nato řítil znovu sám na Navase Suárez, ale z úhlu již tentokrát neuspěl, neboť Sergio Ramos míč směřující do brány dokázal včas zastavit.

Ve čtyřiasedmdesáté minutě to už ale Suárez dokázal. Obrana Realu znovu propadla a uruguayský střelec měl moře času na to, aby tentokrát na Navase suverénně vyzrál. Ke cti Realu slouží, že se stále snažil s čím dál horším výsledkem alespoň něco udělat, jenže Benzemův hlavičkový pokus přinesl jen další kvalitní zákrok Claudia Brava. Šest minut před koncem však Iscovi ruply nervy a španělský reprezentant se musel z trávníku předčasně poroučet za nesportovní nakopnutí unikajícího Neymara, které mu přineslo zaslouženou červenou kartu.

Oslabený Real tak již v samotném závěru musel jen odolávat dalším útokům nenasytné Barcelony. Na kulatých 5:0 přesto málem upravil skóre střídající Munir El Haddadi hned ve dvou vyložených šancích, jenže v obou případech minul. Před vyprazdňujícími se tribunami ještě mohl alespoň korigovat debakl Cristiano Ronaldo, jenže Claudio Bravo byl v sobotní večer jednoduše nepřekonatelný. První El Clásico sezony 2015/16 tak skončilo drtivým vítězstvím Barcelony, která vyplenila Madrid v poměru 4:0.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1956)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele