28. kolo
22.03.2015 21:00 CET
2 : 1
(1:1)

Reportáž

Barcelona porazila Real a těší se z čtyřbodového náskoku

Nedělní El Clásico patřilo Barceloně, která tak oplatila Realu porážku z posledního vzájemného souboje. Bílý balet ale ukázal svou sílu a zejména v první půli domácím dělal hodně starostí. Skóre otevřel hlavou Mathieu, ještě do poločasu ale vyrovnal Ronaldo. O výhře Blaugranas rozhodl nedlouho po změně stran Luis Suárez, jehož branka posunula Barcu do čtyřbodového trháku na čele La Ligy.

Očekávaný mač začala lépe Barcelona, zejména Iniesta se velmi činil v ofenzivní linii domácích a po jeho průniku už ve 3. minutě pálil Rakitič těsně mimo. Na druhé straně zase válel Benzema, jeho střela na bránu v 8. minutě ale postrádala přesnost. Hrálo se v obrovském tempu a hra se přelévala z jedné strany na druhou. Ve 12. minutě se po ose Marcelo-Benzema-Ronaldo otřáslo dokonce břevno Bravovy svatyně!

Od té doby Real získal pevnou půdu pod nohama a byl stále více nebezpečný. Barceloně se zanedlouho ale také podařila skvělá akce a dokonce s gólovým zakončením. V 19. minutě zahrával standardní situaci Messi a na jeho centr si skvěle naběhl Jérémy Mathieu, který přesnou hlavičkou nedal Casillasovi šanci - 1:0! Barcelona stále útočila a v 31. minutě po rohovém kopu domácích přihrával Suárez do vyložené šance Neymarovi, brazilský talent ale zradilo zpracování.

Hned z protiútoku udeřili Los Blancos. Gólovou šanci založil Modrič, ve vápně Barcy posunul Benzema míč patičkou na Ronalda a portugalský kanonýr ve skluzu uklidil míč za záda bezmocného Brava - 1:1! Iniciativu poté naplno převzal Real, ale dlouho si nedokázal vypracovat vyloženou střeleckou příležitost. Až ve 40. minutě, když Bale dokonce dostal balón do sítě. Hlavou přihrávající Ronaldo však stál v ofsajdu a branka nemohla být uznána. Sám Ronaldo pak ve 43. minutě vyslal parádní ránu na Bravovu svatyni z poza vápna, domácí brankář ale míč konečky prstů vyškrábl nad břevno! Poslední příležitost proměnit převahu Realu na konci první půle do gólové podoby měl Bale, ale po Benzemově sklepnutí ve vápně nemířil přesně.

Vyprodaný Camp Nou sledoval i po přestávce skvělé představení. Bílý balet si do druhé půle přinesl momentum z povedeného prvního poločasu a byl stále nebezpečný. Ve 49. minutě předvedli výstavní narážečku ve vápně domácích Benzema s Ronaldem, ale střelu francouzského útočníka vychytal výborným zákrokem Bravo. Vedení si však krátce potom vzali Blaugranas zpět. Alves vyslal z vlastní poloviny milimetrový pas na unikajícího Suáreze, jenž se vytasil s exkluzivním zpracováním a ještě lepší střelou na vzdálenější tyč - 2:1! Suárez si připsal premiérový gól v El Clásicu.

Real se hnal znova za vyrovnáním, jenže Barcelonští hráli ve velké pohodě a zkušeně si hlídali náskok. Hra se rozkouskovala vinou četných faulů a přerušení. Mezi 61. a 71. minutou rozdal sudí Mateu hned čtyři žluté karty a to ještě jednu možná odpustil Carvajalovi, který zastavil na hranici pravidel unikajícího Neymara. Čas hrál do karet domácím, kteří využívali stoupající nervozity v řadách Madridských. Dobrý průnik předvedl v 67. minutě Neymar, ale pálil nad, a o šest minut později minul jen o decimetry Casillasovu bránu Messi.

V 78. minutě měl na noze vyrovnání Benzema, s jehož tečovanou střelou si ale Bravo s vypětím všech sil poradil. Koncovku zápasu však měla celkově pod kontrolou Barcelona a Real se jen těžko dostával k ohrožení branky svého soupeře. Naopak Blaugranas byli stále nebezpeční a Suárezově ráně na zadní tyč v 84. minutě mnoho nescházelo. V 86. minutě pak mohl vedení Katalánců ještě potvrdit Alba, jemuž ale znemožnil kvalitní zakončení dobrým výběhem Casillas, který o pouhou minutu později vychytal i Messiho. Dlouho očekávaná fotbalová bitva tak skončila vítězstvím Barcelony 2:1. Real ale rozhodně nepředvedl špatný výkon a byl mnohokrát krůček od úspěchu. Na čele La Ligy si nicméně Blaugranas i tak vytvořili pohodlný čtyřbodový náskok a pomalu se jim otevírá cesta k titulu.

Autor: Miroslav Ondrejka

Komentáře (1795)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele