18. kolo
11.01.2015 21:00 CET
3 : 1
(2:0)

Reportáž

FC Barcelona - Atlético Madrid 3:1

Krize v Katalánsku ještě možná není úplně zažehnána, ovšem minimálně protentokrát se ji alespoň zdárně povedlo zastavit. Barcelona totiž díky brankám ústředního tria Messi, Neymar, Suárez přestřílela Atlético Madrid 3:1 a nad obhájcem ligového titulu zaznamenala svou vůbec první výhru za dobu delší než celý jeden kalendářní rok.

Barcelonský kouč Luis Enrique se zmínil, že jediným způsobem, jak nastalý tlak okolo katalánského giganta zmírnit, je vyhrávat. Klubový prezident Josep María Bartomeu pro změnu svolal předčasné volby z důvodu "uvolnění napětí". Díky kvalitnímu výkonu v nedělní večer ke zlepšení situace přispěli i samotní hráči. Hned v jedenácté minutě se natěšené tribuny Camp Nou dočkaly první gólové radosti. Messi po kombinaci s Danim Alvesem předložil míč Luisi Suárezovi, jenž jej sice nezvládl zkrotit, ovšem tím zároveň připravil palebnou pozici pro Neymara. Brazilský kouzelník s ledovým klidem trefil míč na zadní tyč mimo Moyův dosah.

Ani rychle nabyté vedení Barcelonu neodradilo od dalších ofenzivních kousků, ba naopak. První půle byla ze strany domácích přímo prosycená povedenými akcemi, plnými rychlosti a zaujetí, jaké například jejich minulé ligové kolo na půdě Realu Sociedad poněkud postrádalo. Po jedné obzvláště krásně vypracované akci znovu skrze Messiho se Suárezem však Neymar jako klasický třetí do party v zakončení selhal a na zadní tyči poslal míč hlavou mimo.

Barcelonské to však dlouho mrzet nemohlo. Své druhé ligové branky v novém působišti se totiž dočkal Luis Suárez, jemuž znovu asistoval výtečný Messi, byť opakované záběry ukazovaly, že si dost možná při zpracování míče pomohl i rukou. Navzdory protestům hostí se však mohli Luis Enrique i celou lavičkou a desetitisíci příznivců bouřlivě radovat z klíčového navýšení náskoku ještě do poločasu. Dost možná šlo o nejlepší pětačtyřicetiminutovku Barcelony v celé letošní sezoně.

Po změně stran to však již ze strany domácích nebylo tak slavné. Svým dílem k tomu opět přispěl Lionel Messi, jakkoli šlo o ryze nešťastný moment. V pokutovém území Barcelony totiž v souboji s argentinskou superhvězdou upadl krajní bek Gámez, jehož Messi do té doby z pravé strany hřiště nemilosrdně terorizoval, a k ohromnému překvapení barcelonských následoval hvizd rozhodčího, oznamující pokutový kop. Za ohlušujícího pískotu se k jeho zahrání postavil Mario Mandžukić a bez okolků proměnil. Drama pokračovalo.

Na trávník se v tu chvíli dostal Fernando Torres. Forma španělského útočníka možná v posledních letech poněkud povadla, ovšem jeho kariérní statistika osmi vstřelených gólů do barcelonské sítě mohla leckoho znervóznit a Torresovi samotnému naopak vlít sebevědomí do žil. Domácí byli v této fázi zápasu pod jistým tlakem, ale finální fáze Atlétika pravidelně zamrzávala na nedostatečně kvalitním zakončení.

Ve chvíli, kdy mohl leckdo očekávat velký závěrečný tlak hostí, však přišel zásah na straně druhé. Své trefy se totiž dočkal Lionel Messi, když těžil z odraženého míče po kombinaci s Rakitićem. Celý stadion se tak otřásal skandovaným "Messi! Messi! Messi!" a na jakékoli možné rozpory mezi miláčkem tribun a jeho trenérem si v tu chvíli nikdo nevzpomněl. Barcelona zvítězila 3:1, odrazila tak soupeřův atak na druhé místo a naopak sama s vydobytým náskokem vyvíjí znovu tlak na vedoucí Real Madrid.

Autor: Martin Kantor / theguardian.com

Komentáře (22)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Kurz na Atlety

Reagovat
smazaný uživatel

Nechápu, proč je tak podceňují. Poslední 2 zápasy tu neprohráli a myslím, že neprohrají ani teď tip 1:1 Vivan los colchoneros!

Reagovat
smazaný uživatel

Mozna kvuli toho ze hraji ve stredu pohar s Realem a ocekava se urcita unava hracu.

Reagovat
smazaný uživatel

asi sis nevšiml, že Simeone proti Realu většinu hráčů šetřil

Reagovat
smazaný uživatel

asi sis nevsiml kdy jsem to napsal

Reagovat
smazaný uživatel

Vyhra Atletica, ten kurz... :D Stupid bookmakers

Reagovat
dextroza_m

2:0, doma umíme

Reagovat
smazaný uživatel

Přání 4:3 Tip : 1:1

Reagovat
smazaný uživatel

remiza

Reagovat
smazaný uživatel

barca 2:0

Reagovat
smazaný uživatel

3:2

Reagovat
smazaný uživatel

Tip - 2:1 Messi ,Neymar - Mandžukič

Reagovat
boryland

2:0.....Leo 2.......

Reagovat
smazaný uživatel

jasnej kříž.... doufám

Reagovat
roberos

Kdy konečně se začnou pískat Barce penalty ( 18 zápas v lize a Barca má jen jednu ) nepískají se jasné pentle a naopak Realu i ty co nejsou. Mělo by se to řešit v české lize Plzeň kopat vsezóně 15 penalt ( jako Real) a Sparta 2 ( jako Barca) tak Křetínský nepújde skabelou ale rovnou s kufry dúkazú !!!

Reagovat
N.Gin

Zajimalo by me kde porad beres tech 15 penalt v sezone

Reagovat
smazaný uživatel

Hodně solidní a dospělý výkon od Barçy, náš přední trojlístek Neymar, Suarez, Messi má potenciál byt velmi produktivní. Neymar dneska skvělý technicky (až na tu hlavičku) a na Messim je vidět, že namísto geiálního podivína dospěl do pozice, kdy víc komunikuje na hřiští, brání a celkově tvoří hru i z hlubších pozic. Je zpět ve formě, rychlý, produktivní.

Čekám, že tento rok bude spiše přechodný na stabilizaci sestavy, trenéra a výkonů, takže ani nečekám žádné trofeje, prostě se to musí podstoupít, spíše mám strách z Rakitice, který se mi hrubě nelíbí a bylo by ideální kdyby namísto Suareze býval přišel lepší playmaker..

Jinak skvělý i pro nezaujatého diváka zápas, plný kontrů i šarvátek.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak počkej Suarez byl dneska perfektní a nejen, že dal gol, výborně přihrával do šancí. Je vidět, že se do toho dostává. Rakitič dnes to samí, výborný výkon ! byl dobrý na balonu a hlavně jeho černá práce Nejlepší výkon za poslední 2 roky !

Reagovat
smazaný uživatel

Rakitic mne naopak prekvapil, snazil se tvorit a prislo mi, ze do cele hry Barcy zapadal. Suareze se taky bojim ale po vcerejsku mu zacinam trochu verit. I Neymar se docela dlouho sehraval a zvykal si na novy styl hry. Jinak v podstate souhlasim, tento rok asi bez trofeje.

Reagovat
roberos

Rakitič zkazil dost přihrávek díky němu ztrácíme často míč.

Reagovat
smazaný uživatel

Rakitic hral napadite a nechal na tom hristi vsechno,stejne jako ostatni uzasny vykon. Kdybychom s takovou chuti a peclivosti hrali kazdy zapas tak dame treble

Reagovat
smazaný uživatel

Je dobře že Barcelona je v pohodě a míří za titulem.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele