19. kolo
11.01.2014 20:00 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

Atlético Madrid - FC Barcelona 0:0

Nejvíce očekávaný zápas sobotního programu mezi Atléticem Madrid a Barcelonou nakonec skončil bezbrankovou remízou, a tedy zachováním současné situace na čele tabulky. Pomyslným vítězem tak může být madridský Real, který dostal jedinečnou příležitost se na vedoucí duo znovu blíže dotáhnout.

Projednou jsme mohli být svědky zápasu v boji o titul, který neprovázel název El Clásico. I tak v něm však Real namočený byl, alespoň jako divák, který si na po finálním hvizdu mohl mnout ruce. Nedělní výhra nad Espanyolem by znamenala v polovině ligy 47 bodů a jen tříbodovou ztrátu na čelo. Přestože utkání na stadionu Vicenteho Calderóna nabídlo pomálu brankových příležitostí, šlo o velmi zajímavou podívanou, hranou v hektickém tempu, kde se dva odlišné herní styly tvrdě střetly a navzájem vymazaly. Pouhé dvě střely na bránu na každé straně mluví samy za sebe.

Překvapení přichystala Barcelona hned do základní sestavy, v níž chyběli jak Neymar, tak již uzdravený Lionel Messi. Zatímco šetření argentinské superstar po osmitýdenní absenci dávalo smysl, pozdní nasazení Neymara už méně. Brazilský reprezentant totiž (podobně jako na druhé straně fantastický Arda Turan) nabízí svému celku něco trochu jiného do herního stylu, a právě moment překvapení, geniality, mohl být jediný tím, který zápas zvrátí. Nestalo se tak, Barcelona si tedy může přivlastnit titul zimních králů. Kdo však bude panovat Španělsku na konci sezony, zůstává stále plně otevřené.

Diego Simeone mohl být s nasazením svých svěřenců spokojen i tentokrát. "Atleti" dřeli do úmoru od začátku do konce, a to jako bez jediné hráčské výjimky. Místo hlubokého bloku vystřelili domácí dopředu s vysokým pressingem, který zvláště pociťoval Sergio Busquets. Bylo to však po ztrátě Xaviho, kdy se Arda Turan poprvé ve třetí minutě vyřítil vpřed přes nebohého Jordiho Albu a nebezpečně posílal míč do ohně před Valdésovu branku. Po bleskovém nástupu se tempo hry ale přece jen uklidnilo. Barcelona nabrala jistotu na míči a snad i s vidinou silné lavičky spíše opatrně sveřepou obranu domácích oťukávala.

Do mezihry bez pořádného zakončení vletěla jako zjevení dalekonosná rána Piquého, s níž měl brankář Courtois více práce, než by se na první pohled zdálo nutné. Na druhé straně se čas od času objevil náznak rychlého protiútoku, barcelonští však vždy včas zasáhli a na finální fázi ani jednou pořádně nedošlo, na čemž znovu nese velkou zásluhu pozorný Piqué. Možné probuzení ofenzivních choutek nabídlo střídání hostů hned v poločase, když okopávaného Iniestu nahradil Lionel Messi. Tomu netrvalo příliš dlouho, než se dostal k zakončení, hlavou však mířil nepřesně.

Odpovědět se Messimu pokusil jeho nový vážný kandidát v tabulce ligových střelců, Diego Costa. Brazilský šutér se španělským pasem byl po většinu zápasu stejně jako celý tým ofenzivně nevýrazný a zodpovědně i spolu s Davidem Villou bránili barcelonské útoky zuby nehty, jen jedinkrát se ocitl ve slibné příležitosti. Znovu u toho byl Arda Turan, jenž na půlce vydoloval zpod Busquetse míč a okamžitě s ním pelášil dopředu. Jeho pobídka Costovi nemohla být lepší, avšak i tak ještě míči stála v cestě pozorná obrana hostů, a tak výsledná rána stejně jako Messiho hlavička jen zaplavala vedle tyče.

Přestože utkání nenabídlo příliš zajímavých příležitostí, fanoušci Atlética byli po celou dobu v jednom ohni. Každá ztráta Barcelony byla oslavena mohutnou salvou jásotu, každý tvrdší zákrok jakbysmet, každý náznak protiútoku zvedal lidi ze sedaček. S představením Neymara se hra konečně trochu otevřela, byť to nakonec na góly nestačilo. Costa po centru Felipeho v těžké pozici hlavičkoval mimo, Turanův volej zpoza šestnáctky nebyl dostatečně důrazný, aby překonal pozorného Valdése. V samotném nastavení ještě mohl nadějnou akci dotáhnout do konce právě Neymar, ale zradila jej jinak výtečná práce s míčem v těsném prostoru. Konec zápasu přinesl ovace tribun a možná i trochu oddechnutí, vždyť remíza s katalánským gigantem je pořád velký počin a Diego Simeone může být po dnešku na své hráče patřičně hrdý.

Autor: Martin Kantor / theguardian.com

Komentáře (30)

Přidat komentář
smazaný uživatel

2:5

Reagovat
smazaný uživatel

5:5

Reagovat
vanGomm

Tip X.

Reagovat
smazaný uživatel

2:2

Reagovat
smazaný uživatel

1:3

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

Moc důležitý zápas, výhra by nám hodně pomohla, myslím,ale že i bod by byl dobrý. Atleti mají neskutečně silné mužstvo, fyzicky zdatní , Koke snad odbojuje za tři , Gabi za tři odfauluje a Costa za tři střílí.

Věřme! Visca el Barca!!

Reagovat
Robík

2:3

Reagovat
smazaný uživatel

Bude to Neymarov zápas.

Reagovat
smazaný uživatel

3:2

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
Kepy_FCB

Reagovat
klvana

3:3, Koke, Costa, Godín; Alexis, Fabregas, Messi

Reagovat
boryland

0:1......Leo....

Reagovat
smazaný uživatel

2 2:3

Reagovat
smazaný uživatel

mate tam prehodene tie predpokladane zostavy

Reagovat
Diego2

2:3 kousek od infarktu otocene v 85 a 92 min

Reagovat
smazaný uživatel

Barca Barca Barca!! Musí Atletico je hodně nebezpečné ale toto prostě musí být za 3

Reagovat
vanGomm

Asi myslíš za 2,protože tipy jsou 1,X a 2.Také bych řekl,že Atl.Madrid asi doma zaznamená první ztrátu.Barcelona zatím remizovala pouze jednou a hraje první s druhým,takže mě tam podle všech indicií vychází X,protože ani jeden nebude chtít tento ostře sledovaný duel prohrát.Moudřejší budem samozřejmě až po zápase.Během zápasu můžou nastat málo předpokládané situace,jako npř. dvě červené v zápase Juventus-AS Roma a pak jdou všechny předzápasové prognózy tzv.do kytek.V devíti se totiž remíza uhrává dost těžko a natož výhra.

Reagovat
smazaný uživatel

První dva zápasy v superpoháru byly naše nejtěžší zápasy tuhle sezonu. Dnes to nebude jiné, Atlético má ohromnou sílu, ale věřím ve faktor hladového Messiho.

2:1 pro Barcu

Reagovat
smazaný uživatel

2:2

Reagovat
Lamskej#RMCF

EF aby netipoval v prospěch Barcelony .....AAtleti rozhodně neprohrají ....remízka by byla pěkná...škoda že mám fyzický odpor ke sledování zápasů těch hereček , jinak bych se díval

Reagovat
Lamskej#RMCF

jsem zvědav kolik penalt bude kopat ta chátra

Reagovat
smazaný uživatel

kdyby 3, já se ti tak vysměju...Budeš mi u (_._), první místo v tabulce a hlavně prachy z výhry...Pak se jen budu dlouho vyhejbat diskuzi na EF, protože tu budou patoky sraček, ikdyby ty penalty všechny byly víc než jasný.

Reagovat
smazaný uživatel

můj tip je 1:3...Athletico má formu, jasně a v superpoháru spolu hráli vyrovnanoupartii, ačkoliv koncem už Athleticu docházely síly, při tak aktivním způsobu napadání..Jenže Barca má v tudle chvíli všechny ofenzivní hráče ve formě a navíc...navíc vrátivší se Messi s ohromnou chutí (o jeho umu žádná, ten on neztratí ani kdyby byl půl roku out - ťuky, ťuk do stolu), takže vše hraje pro Barcu, krom domácího hřiště, ale i to si myslim nebude problém a myslím si že to bude výhra jednoznačná, oproti očekávání většiny s vyrovnaností....Prostě motivovaná Barcelona má ohromnou sílu, echt s extramotivovanym Messim.

Reagovat
vacek1977

Oba dají gól. Řekl bych, že moc pěkná sázka s dobrým kurzem. www.frozenbetting.com

Reagovat
smazaný uživatel

Barcelona bude mít problém, proti dobře organizovánemu a bránicímu Atléticu, remíza.

Reagovat
smazaný uživatel

..věřím ve výhru, messi je sice nerozehranej, ale pořád to je messi a neymar hraje prostě skvěle. tip 2:3 ..ale hlavní je prostě neprohrát

Reagovat
smazaný uživatel

to byl teda tragickej zapas, spis to vypadalo na pratelacek nez na boj o prvni misto...

Reagovat
edejv

dlouho jsem se takhle u zápasu Barcy nenudil

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele