16. kolo
10.12.2011 22:00 CET
1 : 3
(1:1)

Reportáž

El Clásico ovládla Barcelona, v Madridu vyhrála 3:1

El Clásico ovládla Barcelona! Ta sice už po dvaceti vteřinách prohrávalo po gólu Benzemy, ovšem skóre zápasu dokonale otočili Alexis, Xavi a Fábregas. Barca byla lepší, zvítězila zaslouženě a dostala se na první místo ligové tabulky.

Oba týmy nastoupily v nejsilnějších možných sestavách. A nutno říct, že i hodně ofenzivních, Real nakonec upustil od plánované hry na tři defenzivní záložníky a poslal do boje klasickou útočnou jedenáctku. U Barcelony tato taktika asi nikoho nepřekvapí, přesto nasazení ve formě hrajících Fábregase a Alexise působilo sympatickým dojmem.

Výkop obstarali hosté z Barcelony, okamžitě však byli zatlačeni k vlastní šestnáctce, a tak museli k rozehrávce využít i gólmana Valdése. Ten však vyrobil neuvěřitelnou hrubku, když namazal míč na nohu Di Marii, Özilova tečovaná rána se dostala k úplně volnému Benzemovi, který zblízka nezaváhal. A to běžela teprve dvaadvacátá vteřina!

V šesté minutě vyrobil na druhé straně chybu i Ramos, Messi ho obral o balón, prošel až do šestnáctky, jeho umístěnou střelu však Casillas fantasticky vytáhl na roh. Jedenáctá minuta přinesla Di Mariův skvělý centr a hlavičku Benzemy, Valdés ale tentokrát zasáhl jistě. Hodně starostí mu naopak přidělala rána Ronalda, hostující brankář musel vyrážet jeho dělovku.

Barca mohla vyrovnat po faulu na Fábregase, ke kterému došlo nějakých dvacet metrů od branky Realu. Pálil Xavi, ovšem Casillas dokázal míč vyrazit. Alexisova hlavička skončila mimo, na druhé straně pak pálil Di Maria, ovšem Valdése jeho nepříliš umístěná střela nepřekvapila.

V pětadvacáté minutě předvedl Real nádhernou akci po levé straně, Marcelo dlouhým pasem našel rozběhnutého Benzemu, který ještě pod sebou hledal Ronalda, tomu ale rána vůbec nesedla. Po půlhodině hry bylo vyrovnáno. Fantastickou práci odvedl Messi, který změnil vlažně se rozvíjející akci na rychlý kontr, geniální přihrávkou našel Alexise, jehož prudká křižná rána nedala Casillasovi šanci zasáhnout.

V závěru poločasu se na hřišti přiostřilo, po Messiho faulu se zaplněný stadion Santiaga Bernabéu dokonce dožadoval udělení druhé žluté karty pro argentinského šikulu, rozhodčí však situaci posoudil dobře a Barca tak pokračovala v jedenácti. Po prvních pětačtyřiceti minutách tak hrál Real s Barcelonou nerozhodně, přestože byl o něco nebezpečnějším týmem.

Pět minut po přestávce dostal dvakrát šanci ohrozit branku Valdése ze standardní situace Ronaldo, poprvé však trefil zeď, podruhé už sice musel hostující gólman zasahovat, ovšem problémy neměl. V padesáté třetí minutě Blaugranas otočili skóre zápasu a dostali se do vedení. Do odraženého míče se opřel Xavi, balón nešťastně tečoval Marcelo a Casillas už na něj nedosáhl, od tyče se kulatý nesmysl odrazil do sítě.

Barca byla po přestávce lepší, Messi si zopakoval bezchybnou kombinaci s Alexisem, ten byl ale tentokrát v ostrém úhlu, a tak jeho pokus Casillas vykryl. Poté pálil z volného přímého kopu Messi, jenže bránu těsně netrefil. V šedesáté páté minutě po delší době zahrozil také Real, ovšem hned z toho byla obrovská příležitost. Střídající Kaká skvělým centrem našel přesně hlavu Ronalda, jenž se snažil střílet do protipohybu Valdése, jenže netrefil branku.

A už o několik sekund později to bylo 1:3. Po pravé straně utekl Dani Alves, přesným centrem našel nabíhajícího Fábregase a ten hlavou skóroval. Real se nevzdal, Benzema stříleným centrem vyzýval k teči Higuaina, ten ale před odkrytou brankou nedosáhl. Šest minut před koncem normální hrací doby přešli domácí do rychlého protiútoku, míč potáhl Higuain a rozdal ho doleva na Kaká, jeho pokud Valdés se štěstím vyrazil.

A hned z protiútoku měla obrovskou šanci také Barca, Messi uvolnil Iniestu, Casillas však podržel naděje Realu při životě. Jenže Bílý balet působil odevzdaným dojmem, na jeho výkonu byla značně patrná frustrace z výsledku. Blaugranas mohli přidat i další branky, několikrát se až do pokutového území soupeře dostal fantastický Iniesta, ale další gól už nepadl.

Barcelona tak ovládla první letošní El Clásico, vyhrála na Santiago Bernabéu 3:1 a dostala se o skóre před Real. Ten má sice k dispozici zápas k dobru, ovšem výhoda je teď na straně katalánského klubu. Utkání zároveň zodpovědělo na otázku, kdo je momentálně nejlepším fotbalistou planety, Messi Ronalda jasně zastínil.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (2184)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele