13. kolo
29.11.2010 21:00 CET
5 : 0
(2:0)

Reportáž

Barcelona rozdrtila Real na prach

Dlouho očekávané derby mezi Barcelonou a Realem se stalo jasnou záležitostí domácích, kteří dvěma dvojúdery knokautovali vedoucí Real Madrid. Ostudný "bůr" dovršil náhradník Jeffren. Oba rivalové si vymění pozice v tabulce, Barcelona navíc zasadila svému sokovi tvrdý psychický úder.

José Mourinho poprvé prohrál ve funkci trenéra Realu. Hostům ujel vlak o několik stanic v úvodu prvního poločasu, kdy se v rozmezí osmi minut trefili Xavi a Pedro. Totéž zopakovali v roli nahravače Messi a v roli střelce Villa, kteří zvýšili náskok Barcelony na čtyři góly. Domácí pak svůj náskok v pohodě udrželi a třešničkou na dortu byl gól mladíka Jeffrena.

Domácí Barcelona nastoupila v hustém dešti v očekávané sestavě, ze základní sestavy Realu vypadl pro zdravotní potíže Higuaín, kterého nahradil Benzema. Zápas začal aktivitou domácích, ve 3. minutě dával střílený centr do vápna Cristiano Ronaldo. Poté v 6. minutě po závaru po rohu Xaviho a centru-střele Messiho se míč odrazil od tyče. Následná rána Alvese šla mimo.

Pak ovšem už v 10. minutě Nou Camp jásal, protože Iniesta našel přes tečujícího Marcela Xaviho, který přehodil Casillase - 1:0. Hosté reagovali brejkem, zakončeném střelou Di Maríi, kterou Valdés vyrazil. Další brejk odkopl sice nebezpečně, ale účinně do zámezí Abidal. Z následného rohu hlavičkoval nad Ramos.

Další vyložená šance domácích znovu skončila gólem. V 18. minutě se probil zleva přes Ramose David Villa, prostřelil Casillase a míč dorazil do sítě Pedro Rodríguez. Hosté opět příliš nezareagovali, po přímém kopu Xabiho střílel po signálu vedle Benzema.

Barcelona pak zahrozila nebezpečným centrem Pedra, který odkopl na roh Ramos. Obrovskou šanci Pedra překazil ve 25. minutě včasným vyběhnutím Casillas. Zápas posléze trochu ztratil na tempu, rozruch přinesla jen rozmíška mezi Ronaldem a Iniestou, kvůli strčení do Guardioly, který nechtěl vrátit včas míč.

Další příležitost přinesl přímý kop Cristiana Ronalda, který skončil tečovaný v rohu. Pak se dostal ve vápně do střetu Ronaldo s Valdésem, nicméně se obešel bez potrestání. Ve 41. minutě se dostal na druhé straně ke střele Messi, ale ta šla mimo. Poté malý Argentinec vystihl přihrávku Ramose, ale zastavil ho čistě Pepe.

Minutu před koncem první půle střílel z dálky Ronaldo, ale Valdés jeho pokus lapil. To byla poslední šance úvodního dějství, jež vyšlo mnohem lépe domácím.

Druhá půle začala šancí domácích, po průniku a zblokované střele Messiho zachránil před střelou Villy Real zákrokem Ramos. V 52. minutě Messi vysunul pěkně Xaviho, kterému ukopl míč Khedira a Xavi poslal míč jen do boční sítě.

Z další šance se už domácí už trefili, Messi vysunul v 54. minutě tentokrát Villu, ten se prosmýkl kolem Pepeho a překonal Casillase. O další dvě minuty se situace se stejným výsledkem a hereckým obsazením opakovala. Real byl na ručník. Pak se pokusil o oblouček přes polovinu hřiště Busquets, ale těsně minul.

Barcelona držela míč a Real se nemohl dostat nejen do útoku, ale ani přes půli soupeře. Po dlouhé době měl šanci vystřídavší Krkič, ale nedostal se ke střele. Vzápětí stejný hráč vyprášil Casillasovi rukavice. Příležitost Messiho překazil Arbeloa. Náznak šance měl Real v 82. minutě, ale Di María nacentroval mimo.

V nastavení ještě zkompletoval po pěkné akci Krkiče nepopulární "bůr" Jeffren. Na úplný závěr byl ještě vyloučen Ramos, který ztratil nervy a nakopl Messiho. Byla to smutná tečka za ostudným výkonem Realu, který přepustil první místo v tabulce Barceloně.

Autor: Jaroslav Smrž / marca.es

Komentáře (2521)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele