15. kolo
08.12.2007 22:00 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Bílý balet dobyl baskickou katedrálu

Střela Van Nistelrooye zajistila tři body Realu Madrid proti Athletiku Bilbao v 15. kole španělské ligy. Ve vypjaté atmosféře tradičního zápasu Primera División podržel několikrát Real brankář Iker Casillas. Triumf na hřišti Athletiku zajistil Bílému baletu vedení i do dalšího kola.

Oproti očekávaným sestavám učinili oba trenéři těsně před zápasem několik změn. Domácí kouč Joaquín Caparrós místo Orbaize poslal do hry Martíneze a místo Del Horna Koikiliho. Iraola hrál na pravém kraji zálohy a na pravém beku se místo něj objevil Ustaritz.

V dresu hostí byla největším překvapením absence Gutiho, kterého trenér Schuster patrně šetřil na důležitý zápas Ligy mistrů proti Laziu. Středová osa tak měla podobu Diarra – Baptista – Sneijder. Místo Marcela hrál od začátku odchovanec Miguel Torres.

Domácí hnaní naplněným stadionem "La Catedral" začali v tempu hned od začátku. V 6. minutě hlavičkoval mimo Llorente a v 8. minutě se naskytla Bilbau další velká příležitost, když Cannavaro podcenil malou domů, nabil Iraolovi, kterému ovšem zmenšil střelecký úhel Casillas a střelu vyrazil nohama. Na druhé straně se poté osmělili dvakrát Robinho a jednou Raúl ovšem bez kýženého efektu.

Domácí měli problém s přechodem mezi obranou a zálohou, přesto si tvořili dále příležitosti, nebezpečím pro obranu hostí byl zejména aktivní Iraola, kterého nestíhal pokrývat nervózní Torres. Na druhé straně se dařilo tvořit Baptistovi, který navíc svou robustností platil na tvrdou hru "lvů" z Athleticu, na rozdíl od Sneijdera, který až na zahrávání standardek opět příliš nepřesvědčil.

Ve 22. minutě pálil zdálky mimo Sergio Ramos, domácí odpověděli po dvou minutách střelou Davida Lópeze z přímého kopu, kterou zneškodnil Casillas. Madridský brankář se poté zaskvěl proti prudké hlavičce Llorenteho a zneškodnil i pohotovou střelu Yesteho po rohu Bilbaa. Ve 37. minutě se radoval po hlavičce Sergio Ramos, který usměrnil do sítě trestný kop Sneijdera, ovšem zdvižený praporek pomezního učinil jeho oslavám přítrž.

Ke konci poločasu odešel zraněný Ustaritz, místo něj nastoupil Orbaiz, který vytvořil záložní dvojblok s Javi Martínezem a Iraola se posunul na pravý kraj obrany. Zápas hraný v dobrém tempu skončil po prvním poločase bez gólů.

Druhou polovinu utkání začali lépe hosté z Madridu a jejich snaha se zanedlouho zúročila. V 55. minutě našel Raúl Van Nistelrooye, který prudkou ranou zpoza šestnáctky překvapil brankáře Aranzubiu – 1:0!. Utkání poté přitvrdilo, Orbaiz a Amorebieta dostali žluté karty, zatímco na druhé straně nebyl potrestán faul střelce gólu Van Nistelrooye na kapitána Etxeberriu.

V 68. minutě mohl Real své vedení potvrdit. Po akci Sneijdera uvolnil Raúl patičkou Van Nistelrooye, který si poradil s Aranzubiou, ale na poslední chvíli zabránil míči v cestě do sítě Koikili. Další obrovskou šanci rozhodnout definitivně zápas měl na kopačkách čtyři minuty nato Robinho. Po dvou koloběžkách a kličce Aitoru Ociovi zabránila míči v cestě do sítě tyč.

Pak mohl vyrovnat Athletic, ale Casillas vyškrábl střelu mladíka Llorenteho na roh. V 78. minutě pro změnu pálil těsně vedle pravé šibenice z trestného kopu Baptista. To už vystřídal Sneijdera Gago a svého krajana poté následoval na lavičku i kulhající Van Nistelrooy. Na závěrečné minuty nastoupil místo Robinha Robben, předvedl však pouze jedinou akci. Závěrečný tlak Athleticu už vyrovnání nepřinesl. Konec utkání byl ozdoben nepěkným incidentem, když jeden z předmětů neustále vrhaných příznivci domácích trefil Ikera Casillase, naštěstí však bez následků.

Real Madrid udržel svou tradici a nad Bilbaem už po čtvrté vyhrál, upevnil tak svou pozici lídra a bude čekat na případné klopýtnutí svých pronásledovatelů. Domácí Bilbao po statečném výkonu zůstává zatím na 12. místě.

Autor: Jaroslav Smrž / as.com, marca.es

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Baskové ze San Mamés mají vcelku velkou šanci na body, a nejen proto, že venku Real nehraje zase tak dobře. Doufám, že ze nezklamou a oberou Real o body. Tip 2:1

Reagovat
smazaný uživatel

Pro mě jasná dvojka!!!

Reagovat
Pharrell

jj,0:(Raul,Robinho)

Reagovat
Pharrell

0:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele