26. kolo
10.03.2007 22:00 CET
3 : 3
(2:2)

Reportáž

REMÍZOVÉ GALAPŘEDSTAVENÍ NA NOU CAMPU

Šest gólů, spoustu šancí, emoce, žluté karty, jednu červenou... To všechno a ještě mnohem víc přineslo 154. El Clasico. Hostitelem očekávaného zápasu byl tentokráte barcelonský Nou Camp...

Frank Rijkaard ještě jednou vsadil na rozestavení 3-4-3 a tento tah se mu hrubě nevyplatil. Již v páté minutě srazil Thuram centr z levé strany jenom k nabíhajícímu Van Nistelrooyovi a ten z první mířil přesně - 0:1.

Blaugranas nepodlehli panice, rychlý gól je nedeprimoval a brzy se dočkali vyrovnání. V 10. minutě sice ještě Casillas kryl velkou šanci Eto'oa, o minutu později však už byl bezmocný. Nádhernou přihrávku za obranu narýsoval Deco a Messi s velkým přehledem poprvé, a ne naposledy, srovnal skóre.

Úchvatná podívaná ale teprve začínala. Ve 12. minutě po souboji s Oleguerem padl v pokutovém úzamí Guti a rozhodčí Mallenco nekompromisně ukázal na penaltový puntík. Ruud van Nistelrooy proměnil předchozí dva pokutové kopy a nemýlil se ani dotřetice. Nizozemský útočník poslal Valdese na opačnou stranu a Real znovu vedl - 1:2. V sobotu večer krajní obránce Oleguer navíc vyfasoval žlutou kartu, která se pro další průběh zápasu ukázala být klíčovou.

V první půli se hrálo podle barcelonských not. V 18. minutě si po akci Messiho s Ronaldinhem zopakovali souboj tváří v tvář Eto'o a Casillas. Hostující brankář z něho opět vyšel vítězně. V 19. minutě hlavičkoval nepřesně Ronaldinho, ve 27. pak Eto'o po přihrávce Ronaldinha zakončil hodně nedůrazně.

Barcelona byla pánem na hřišti a zasloužené odměny za svou aktivitu se dočkala ve 28. minutě. Ronaldinho našel v pokutovém území Eto'oa a po trochu šťastné narážečce s kamerunským útočníkem se ocitl sám před Casillasem. Brankář Realu Madrid sice jejich vzájemný souboj vyhrál, odražený míč se však dostal k Messimu a ten ho nekompromisně poslal pod břevno - 2:2.

Ve 32. minutě argentinský útočník odmítl hattrick, když sám před Casillasem rozvlnil jenom boční síť. Real byl pod tlakem a alespoň částečně mu ulevil Higuain, který střílel těsně vedle. Nešťastníkem prvního poločasu byl Eto'o, který ve 39. minutě po dalším pasu od Ronaldinha místo míče poslal směrem do prázdné svatyně bránícího Salgada.

45. minuta a klíčový okamžik pro vývoj druhého poločasu. Oleguer na polovině hřiště přišel pozdě do souboje s jedním z fotbalistů Realu, z čehož rezultoval faul a žlutá karta. Domácí obránce již jednu měl a do kabin tak odešel o několik desítek dříve, než ostatní protagonisté hodně vyhecovaného zápasu, v němž rozhodčí Mallenco udělil "jenom" deset žlutých a jednu červenou kartu...

Trenér Frank Rijkaard o poločasové přestávce reagoval na vyloučení Oleguera a místo smolaře Eto'oa poslal na hřiště Sylvinha. Ten se postavil na post levého obránce a Barca přešla na rozestavení 4-3-2.

Ve 48. minutě se po útočném výletu Sergia Ramose mohl sám na Valdese řítit Higuain, avšak míč mu při zpracování odskočil od kopaček. Jinak se úvod druhé půle nesl v trochu poklidném tempu a ani jeden z týmů se směrem dopředu nijak nezlačil. Až v 65. minutě podal neúspěšnou žádost do klubu tříbrankových Van Nistelrooy. Bývalý kanonýr šel sám na Valdese, jenomže domácí gólman jeho pokus o lob přečetl a jednou rukou zmařil obrovskou příležitost. V následujících minutách pak Valdes Van Nistelrooye vychytal ještě dvakrát.

Barcelona byla směrem dopředu bezzubá, v obraně navíc vznikala velká okénka. O jejich zavření se měl postavit Belletti, který v 71. minutě nahradil na place Deka. Ovšem než se brazilský obránce stihl rozkoukat, Real potřetí udeřil. V 73. minutě poslal míč do šestnáctky Guti a Sergio Ramos i s přispěním břevna znovu strhl vedení na stranu "Bílého baletu" - 2:3.

Barcelona nehodila flintu do žita a snažila se o třetí vyrovnání. V 75. minutě pálil nepřesně Iniesta, o čtyři minuty později se proti Marquezově pumelici vytáhl Casillas, který pak v 83. minutě naposledy ukopl míč před dotírajícím Ronaldinhem.

Zápas pomalu spěl do vítězného konce pro klub z hlavního města Španělska, ale chyba lávky. V první minutě nastavení našel Ronaldinho Messiho, ten si proklestil cestu až do pokutového území a přesnou střelou na zadní tyč skompletoval svůj hattrick a Barceloně zajistil alespoň bod.

Autor: Tomáš Pavlík

Komentáře (706)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele