12. kolo
19.11.2005 20:00 CET
0 : 3
(0:1)

Reportáž

Real Madrid - FC Barcelona 0:3

El Clásico a sobota 19.11. Tento pojem a datum nemohly uniknout jedinému příznivci fotbalu. Utkání Realu Madrid a Barcelony přilákalo na stadion Santiaga Bernabeua více než osmdesát tisíc diváků a další milióny k televizním obrazovkám. Shlédnout ty největší hvězdy Primera División se totiž nenabízí každý den.

Katalánský celek si nekompromisně přijel do Madridu pro tři body a svým výkonem usadil i madridské publikum. Hvězdy Barcy nastupovaly do svatého stánku Bílého baletu s jasným cílem zvítězit a dosáhnout tak první příčky v lize. Svůj cíl si do puntíku splnily a pusinkám udělily fotbalovou lekci.

Do základní sestavy Realu se po delší době sice vrátili Ronaldo, Zidane a Baptista, ale dobré formě týmu z Katalánska prostě čelit nedokázali. V každém momentě zápasu modročervení dávali najevo své kvality a svého soupeře jednoduše přehrávali, a to i přesto, že nenastoupili v nejsilnější sestavě. Museli se obejít bez Marka van Bommela, Maxiho i Ezquerry.

Rijkaard překvapil tím, že na místo Giulyho nasadil do základní jedenáctky Messiho. Mladíček trenérovu důvěru nezklamal a před Casillasovou brankou si hezky pohrával.

Real Madrid začal aktivněji. Hned v úvodu se první k míči dostal Beckham, snažil se najít Robinha, ale blíže k míči měl brankář Valdés. Ve druhé minutě pak Robinho upadl po souboji s Puyolem v pokutovém území, faul však odpískán nebyl. Krátce nato dostal přihrávku od Zidaneho Roberto Carlos, jeho snahy však zmařil ofsajd.

Další minuty utkání se pak odehrávaly zcela v režii hostí. Ve 4. minutě se poprvé a ne naposled dostal k míči Ronaldinho. Jeho střela pravačkou pohrozila před domácí obranou a naznačila, že Iker Casillas se ve své brance ještě hezky zapotí. Za dvě minuty se pak z trestného kopu snažil překonat Casillase opět Ronaldinho, jeho střela však do sítě nezamířila a další pokus o dorážku byl zneškodněn Ramosem. Po deseti minutách měl na kopačce obrovskou šanci kamerunský útočník Eto'o, byl však zřejmě překvapen náhlou volností, že neskóroval. Jeho střela pravačkou těsně minula bránu.

Za další dvě minuty přišla opět hrozba v podobě postavy Ronaldinha. Jeho střela však přesná nebyla a za záda Casillase nedorazila. O minutu později se snažil Pablo García najít Raúla a poskytnout mu tak možnost, aby si nadělil dárek v podobě gólu za svá čerstvě narozená dvojčata, ten byl však v ofsajdu. Ve 14. minutě se madridskou obranu pokusil překonat Messi, ale narazil na Helgueru. Ovšem už o minutu později se Eto'o nemýlil a po přihrávce Messiho do sítě Casillase míč dopravil - 0:1.

Ve 25. minutě Ronaldinho nahrál Decovi, ten však místo přihrávky lépe postavenému spoluhráči poslal míč na bránu a jeho střela skončila mimo. Po půlhodině hry mohl zvýšit vedení hostů Messi, jeho střelu však Casillas perfektním zákrokem zneškodnil a podržel tak svůj pomalu se utápějící tým. Ani poslední minuty prvního poločasu se neodehrávaly v režii domácího celku. Naopak Barcelona se ocitla v dalších šancích, které mohly změnit dosavadní skóre. Nejprve neuspěli Xavi a Messi, pak ani Eto'o, jehož střela pravačkou skončila v Casillasových rukavicích.

Do druhého poločasu sice Bílý balet nastupoval pouze s jednobrankovou ztrátou, ovšem také s vědomím, že soupeř je daleko nebezpečnější. Barcelona hned na úvod opět ukázala své kvality a touhu zvýšit své vedení. Real Madrid v čele s kapitánem Raúlem se snažil vymyslet nějakou kloudnější akci, která by zvrátila pro ně dosud nepříznivý vývoj utkání, ale marně. Navíc v 58. minutě musel Raúl kvůli poranění levého kolena opustit trávník a přenechat tak kapitánskou pásku Gutimu.

Jen o minutu později přišla další rána pro domácí celek. Parádičku, která zvedla ze sedadel celý stadión, předvedl Ronaldinho a Casillas se jen zmohl na nechápavé kroucení hlavou, kde že byla obrana Realu. Tento gól sice pro Bílý balet znamenal vzpruhu, ale pokusy Baptisty, Ronalda i Michela Salgada vyšly naprázdno. V 78. minutě završil pohádkový příběh Barcelony opět Ronaldinho a svou krásnou individuální akcí zvýšil vedení na 3:0. Dokázal tak, proč si právoplatně zaslouží Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy.

Barcelona si odváží do Katalánska zaslouženě tři body a Realu Madrid můžou zbýt jen oči pro pláč. Bílý balet vyhrát chtěl, ale jen chtít k výhře nestačí.

Autor: Věra Bednarčíková

Komentáře (481)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele