31. kolo
10.04.2005 19:00 CET
4 : 2
(3:1)

Reportáž

Real Madrid - FC Barcelona 4:2

Real Madrid zvítězil nad Barcelonou a dokázal, že to ještě myslí se ziskem titulu vážně. Fanoušci u TV obrazovek i na Santiago Bernabeu viděli špičkový a dramatický zápas, který byl vrcholem letošního ročníku Primera División a možná i celé fotbalové sezony. Ze zisku tří bodů se radoval šťastnější domácí celek.

Real se představil v ofenzivní sestavě, když se do základu dostali tři útočníci Raúl, Ronaldo i Owen, místo tak v záloze nezbylo na Figa, dále chyběli i Guti se Samuelem. Argentinského stopera nahradil Pavón. Barce se stihl uzdravit Puyol, připraven byl i Ronaldinho, a tak jedinou ztrátou byla karetní suspendace Deka, místo něhož hrál Iniesta.

Fotbal s totálním nasazením se hrál od první minuty, centrovaný míč se pokusil dostat za Valdésova záda Raúl, ale pomohl si v souboji rukou. Na madridské ikoně byla vidět obrovská touha poprat se o místo v kádru Realu i pro příští rok. Při hlavičce na půlce hřiště se srazil čelem s Puyolem, roztrhl si obočí a musel být ošetřen za postranní čarou. I v 10 lidech se Merengues hnali dopředu, centrovaný míč proletěl pokutovým územím hostí, Gio jej při odkopu netrefil a k míči se tak dostal Ronaldo. Všiml si na zadní tyč nabíhajícího Zidaneho, poslal mu přesný pas a jelikož se ze Zidanem nevrátil Belletti, měl Francouz snadnou pozici a poslal Real hlavou do vedení. Při dopadu na trávník se srazil s tyčkou, ale mohl pokračovat ve hře.

Na druhé straně se pěkně uvolnil Márquez, ale vypálil těsně vedle, hlavičku stejného hráče po trestném kopu Xaviho Casillas kryl. Zastřeloval se Eto'o, ale obrana stihla včas jeho pokus zblokovat. Mnohem nebezpečnější jsou ale domácí, zblokována je však i rána Roberto Carlose při přiťuknutí Ronalda. Pak už ale dává Real druhý gól. Ronaldo je faulován, dobrý trestný kop posílá do vápna Beckham, na zadní tyči jsou zcela volní Zidane s Ronaldem, hlavičkuje Brazilec a do poloodkryté branky zvyšuje na dvoubrankový rozdíl. Při bránění se opět někde zapoměl Belletti, Xavi leží po prohraném souboji na zemi. Barca vypadá, že je ještě myšlenkami v šatně, Giuly se snad za 20 minut vůbec nedostal k míči.

Prapor hostí pozvedl mimořádně motivovaný Eto'o, který po zbytek první půle řádil jako utržený ze řetězu, ze stoperské dvojice Helguera + Pavón si dělal trhací kalendář. A brzy zařídil i snížení. Obešel Pavóna, narazil si s Xavim, jehož nechal hrát Helguera, prohnal se i okolo Roberto Carlose a doťukl podél Casillase míč do branky.

Útoky se střídaly na obou stranách, i když Barca jich měla víc a byly nebezpečnější. Eto'o těsně minul Giův centr, dělovkou nad pálil zdálky Gravesen. Giuly prolomil ofsajdovou past, prodral se okolo Roberto Carlose, ale branku netrefil. Po Xaviho centru uklidil míč před číhajícím Ronaldinhem Salgado, po perfektní Ronaldinhově akci střílel nad Giuly. Kouč Realu Luxemburgo se zřejmě zhlédl v Mourinhovské taktice a i jeho tým byl velmi efektivní. Ronaldo potáhl míč, Beckham jej přenesl na druhou stranu, tam přesprintoval Roberto Carlos Xaviho, přihrál míč nabíhajícímu Raúlovi, který poslal i přes teč gólmana Valdése míč do sítě. Opět přišel úder po levé straně Realu, kde chyběl Belletti.

Raúl musel být znovu ošetřen, neboť mu stále krvácelo obočí, s několikadenním strništěm a náplastí nad levým okem připomínal spíše profesionálního zabijáka, než fotbalistu. Barca útočila, Gio trefil v dobré pozici jen Casillase, Eto'o se snažil prodriblovat do šance, ale byl včas faulován.

Do druhé půle vstoupila Barca náporem, po Eto'ově pasu střílel opět jen do Casillase Guily, kouč Rijkaard na lavičce jen nevěřícně kroutil hlavou, co všechno dnes může malý francouz spálit. Na kraji pokutového území se pokusil zmást a zesměšnit Zidaneho Ronaldinho, ale ten se ze svého obranného postavení vylákat nenechal. O drzý průnik kolem Ronaldinha se pokusil Salgado, ale sudí ho chybně zastavil pro údajné zpracování rukou.

Barca tlačila, Real byl nebezpečný z brejkových situací. Ronaldo se pokusil vysunout do sóla Raúla, ale ten jeho úmyslu neporozuměl, Beckhamův trestný kop Valdés snadno chytil. Nejnebezpečnější z barcelonských byl Eto'o, Real ho často zastavoval jen za cenu faulů. Byl to Real a spolupráce dvou angličanů, která zařídila čtvrtý gól Merengues. Beckham poslal milimetrový pas Owenovi, ten šel sám na Valdése a prostřelil ho. Real vedl 4:1.

Na hřiště šel za Giulyho Maxi López, po pěkné kombinaci hostí však minul míč na šestnáctce Eto'o. O snížení se postaral Ronaldinho. Maxi byl na kraji vápna faulován Roberto Carlosem a Ronaldinho nádherně zakroutil trestný kop kolem ve zdi nadskakujícího Ronalda do sítě. Casillas byl bezmocný. Slibně se rozvíjející Ronaldinhovu akci nešťastně zastavil překážející rozhodčí, další ranou pro hosty bylo zranění Eto'a, který při běhu špatně došlápl a nahradit ho musel Damia.

Real dřel, aby si výhru udržel, nebývale bojovný byl Ronaldo, který se při bránění vracel poctivě i na vlastní půlku. Maxi López byl přidržen, další trestný kop však Ronaldinho zamířil do zdi. Real prostřídával, postupně přišli za Owena Figo, za Raúla Solari a Zidaneho Celades. Ronaldovu střelu Valdés kryl, zdálky napřáhl Beckham a jen těsně minul branku. Na druhé straně se přes Salgada prodral do šance Ronaldinho, ale Casillas skvěle zachránil. Poslední šanci úchvatného zápasu, který měl skvělé tempo až do konečného hvizdu, měl hlavičkující Márquez, ale Casillas byl pozorný.

Autor: Radek Nosil

Komentáře (322)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele