semifinále - odvety
03.05.2018 21:05 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Atlético k ničemu Arsenal nepustilo a je ve finále Evropské ligy

Přestože londýnský Arsenal potřeboval v semifinálové odvetě Evropské ligy s Atlétikem Madrid k postupu alespoň jednou skórovat, za celý zápas v Madridu si připsal všehovšudy jen jednu jedinou střelu. Důvodem k tomu byla precizní defenziva Atlétika, podporovaná výtečným ofenzivním duem Griezmann-Costa, které se postaralo o jediný gól zápasu a účast ve finále.

Už tak nelehkou situaci Arsenalu poznamenalo ještě více brzké zranění Laurenta Koscielného, jenž se bez cizího zavinění sesul s bolestivou grimasou na trávník a v kritickém ohrožení je kromě zbytku klubové sezony také jeho účast na letním mistrovství světa. Ještě před osobní tragédií kapitána Arsenalu se Atlético dostalo do první velké šance zápasu, kterou si svým typicky agresivním stylem vypracoval Diego Costa, avšak tváří v tvář vyběhnuvšímu Ospinovi vypálil z úhlu nepřesně.

Po matném vstupu do utkání ovšem hosté přitlačili soupeře k vlastní šestnáctce a trpělivou kombinací hledali skulinky v obranném valu Atlética. V několika případech k tomu již bylo blízko, ale jak Monreal, tak Lacazette v klíčové chvíli průnikovou přihrávku ideálně nezpracovali a Jan Oblak tak vůbec nemusel zasahovat. V závěru poločasu ale znovu zabralo i Atlético. Pohotové pokusy Griezmanna s Kokem se ještě neujaly, avšak v nastavení Griezmann našel volného Diega Costu, který prchl Bellerínovi a napodruhé již vyzrál i na padajícího Ospinu.

Pro Arsenal se ani s inkasovaným gólem nic neměnilo, neboť k udržení naděje na postup potřeboval tak jako tak skórovat. Krátce po změně stran se v nadějné pozici ocitl Aaron Ramsey, ale v obklopení houštiny těl hráčů Atlética již nestihl řádně zakončit. Domácí defenziva zkrátka fungovala bez výjimek na výbornou a všechny nebezpečné situace před Oblakem pozorně likvidovala. Slovinský gólman tak musel poprvé zasahovat až po hodině hry proti dalekonosné ráně Xhaky, kterou bez větších potíží vytěsnil do bezpečí.

Když už se zdálo, že se hosté dostávají k výraznější převaze, Atlético stejně jako v závěru první půle přepnulo na vyšší výkonnostní stupeň a smrtící duo Griezmann-Costa znovu úřadovalo. Tentokrát si oba jmenovaní vyměnili role, kdy výtečná práce Costy vynesla Griezmannovi skvělou příležitost k zakončení, kterou až na poslední chvíli stihla obrana Arsenalu zablokovat.

Ani s přibývajícími minutami se již Arsenalu nedařilo soupeře zatlačit, natož si vytvořit brankovou příležitost, a tak Atlético se souhrnným skóre 2:1 postupuje do finále Evropské ligy, zatímco Arséne Wenger se ve své poslední sezoně v londýnském klubu rozlučkové trofeje nedočká.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (801)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele