základní skupiny - skupina E, 3. kolo
20.10.2016 21:05 CET
1 : 2
(0:1)

Reportáž

Plzeň nezvládla zápas s Astrou a komplikuje si situaci v boji o postup

Plzeňští prohráli v Evropské lize doma s Astrou Giurgiu 1:2 a zkomplikovali si boj o postup ze skupiny E. Po třech kolech jsou s pouhými dvěma body poslední a nutně potřebují za dva týdny vyhrát odvetu v Rumunsku.

České kluby dnes tedy výhodu domácího prostředí nevyužily, po Liberci na vlastním stadionu padla také Plzeň. Družině Romana Pivarníka dnes dělal problém především Denis Alibec, který se přičinil o oba góly. Snížení Tomáše Hořavy po penaltové dorážce přišlo pozdě a Astra si tak připisuje první body do tabulky, zatímco Plzeň stále čeká na premiérové vítězství. Někdejší útočník Interu Milán Alibec dal o sobě poprvé výrazně vědět již po deseti minutách hry. Využil parádní průnikové přihrávky a uháněl sám na Matúše Kozáčika, ten ho ale dokázal vychytat. Plzeň odpověděla šancí Radima Řezníka, jemuž střeleckou pozici připravil Michael Ďuriš, pravý obránce Viktorie však neměl správně seřízená mířidla.

Další tutovku spálil v 18. minutě Ďurišův kolega z útoku Marek Bakoš. Milan Petržela se na pravém křídle dokázal dobře uvolnit, odcentroval a zkušený Bakoš byl na zadní tyči trochu překvapen, že k němu balón propadl a hrudí poslal míč vedle odkryté branky. Na opačné straně se znovu zastřeloval Denis Alibec, na Kozáčika se tentokrát řítil z úhlu, jenomže i on těsně minul.

Po následném závaru v šestnáctce Astry a pumelici Ergyse Kaceho se těžiště hry přesunulo na opačný konec hřiště, David Limberský chyboval v rozehrávce, daroval míč Boubacaru Mansalymu, Budescu pak vyslal do sprintu Alibeca, ten si pohodlně odstavil bránícího Hejdu a ranou na přední tyč překonal Kozáčika.

Utkání pokračovalo ve stejném duchu i po přestávce, Plzeň více držela míč, šance měl ale spíše soupeř. Navíc Viktoria v defenzivě kupila individuální chyby, nerozehraný Jan Baránek podobně jako předtím Limberský vybídl k přečíslení Alibeca, jehož přihrávku napříč šestnáctkou si do vlastní sítě za záda zkoprnělého Kozáčika srazil Tomáš Hořava.

Hosté se poté znovu soustředili převážně na bránění a bez větších problémů kontrolovali svůj náskok. Pět minut před koncem ovšem hlavní sudí Jeskov z Ruska daroval Plzni jedinečnou příležitost na zdramatizování stavu, když odpískal nesmyslnou penaltu po pádu Tomáše Poznara v šestnáctce. Nařízený pokutový kop Tomáš Hořava sice neproměnil, brankář Lung ale naštěstí balón vyrazil zpět k nohám odchovance Sigmy Olomouc a ten už se napodruhé nemýlil.

Český mistr se pak krátce nadechl k jakémusi náporu, Silviu Lungovi nadělala největší potíže rána Jana Kovaříka. Na víc se už však červenomodří nezmohli, a tak všechny body míří do Rumunska.

Autor: Michal Kovalčík

Komentáře (381)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele