základní skupiny - skupina K, 2. kolo
29.09.2016 19:00 CET
3 : 1
(2:0)

Reportáž

Sparta probuzená novým trenérem smetla Inter a vyhrála 3:1

Sparťané porazili ve druhém kole základní skupiny Evropské ligy na Letné Inter Milán 3:1. O výhře rozhodli autor dvou gólů Václav Kadlec a Mario Holek, kteří pro dosavadního asistenta a kouče dorostu Davida Holoubka zařídili vítěznou premiéru mezi dospělými. Za Inter snížil v 71. minutě Rodrigo Palacio, hosté navíc v závěru přišli o vyloučeného Andreu Ranocchiu.

Teprve šestatřicetiletý Holoubek, který nahradil v pondělí odvolaného Zdeňka Ščasného, sáhl k několika překvapivým změnám v sestavě. Do základu se po delší pauze vrátil Aleš Čermák s Danielem Holzerem a na lavičce byli hned tři dorostenci. Ani mezi náhradníky opět nebyl záložník Tomáš Rosický. S kapitánskou páskou vyběhl na hřiště opět Dočkal, od první minuty se pažitu objevili také Mazuch nebo Holek.

Inter Milán potřeboval napravit úvodní blamáž a duel se Spartou pro něj byl jako stvořený. Možná ale čekal menší odpor, protože trenér de Boer nenasadil největší esa. Jen lavička zbyla na střelce Maura Icardiho, do hry se dostali Gnoukouri, Miangue, Ranocchia nebo Palacio. Přesto Nerazzurri očekávali spravenou chuť a tři body na kontě. Jenže už od začátku dávala Sparta jasně najevo, že výhru chce ona.

Václav Kadlec vystihl nepřesnou rozehrávku Murilla, ale nakonec ji nepotrestal. Balon totiž namířil jen do brankáře Samira Handanoviće. Více štěstí či umu měl ale o pár minut později, když Dočkalovu nahrávku nedůrazně blokoval Felipe Melo a balon vlastně ještě přistrčil unikajícímu Kadlecovi. Ten se nemýlil a zkušeně prostřelil brankáře Handanoviće!

Inter byl v šoku, tohle opravdu nečekal. Žádná velká změna v jeho přístupu ke sparťanských hráčům ale nenastala. Je pravda, že domácí jim nic neusnadnili a naopak slavnějšího soka neustále napadali. Na Banegův centr si na opačné straně naskočil obránce Andrea Ranocchia, jenže hlavou poslal balon těsně vedle.

Domácí byli mnohem aktivnější a udeřili z dalšího volného přímého kopu. Martin Frýdek vysunul pozorného Václava Kadlece, jemuž obránci Interu nevěnovali příliš mnoho pozornosti. Než se k němu stačili vrátit, byl Kadlec již v pokutovém území a znovu prostřelil brankáře Handanoviće - 2:0 pro domácí barvy.

Je pravda, že pak Inter trochu přitvrdil a začal více kombinovat, ale efektivita byla na straně domácích. Sparta si budovala tlak a deset minut před koncem první půle málem vsítila další branku. Na skvělý pas od Michala Kadlece si naskočil jeho ofenzivně laděný jmenovec, jenže těsně před ním se vytáhl stoper Jeison Murillo a balon poslal na roh. První poločas pak uzavřela Sáčkova nepřesná střela nad.

Asi jen málokdo by tou dobou chtěl být v kabině Interu Milán, protože trenér de Boer se umí ozvat pořádně od plic. A bylo to potřeba, protože Inter pokračoval v matném výkonu. Sparta naopak hrála efektivně a jednoduše, což se jí vyplácelo. A nastoupila v podobném duchu i do druhého poločasu. Holzer se prohnal po levém křídle a prudkým pasem napříč pokutovým územím vyzval k zakončení Karavajeva, jenže ten trefil jen boční síť!

Další povedený pas od Kadlece byl tentokrát adresován Holzerovi, jenže ten netrefil balon podle svých představ. Kdekdo možná čekal, že se Inter probere a do druhého poločasu to bude jiný celek. To ale Sparta nedopustila a naopak sama útočila. Václav Kadlec po parádním pasu od Michala Kadlece spěchal na bránu Interu a balon dloubl, jenže nakonec zamířil těsně nad břevno!

Až po hodině hry se musel ukázat také brankář Koubek, kterého střelou z úhlu zkoušel Rodrigo Palacio. Zkušený Argentinec se prosadil až minutu poté, co se na hřišti objevila i ofenzivní zbraň Interu numero uno, Mauro Icardi. Mazuchovi se totiž nepovedla rozehrávka, balon se od Edera dostal rychle k Palaciovi a ten už si věděl rady - Inter korigoval na 2:1.

Jenže poslední slovo měla přeci jen Sparta. Domácí využili zaváhání chyby, kterou spáchal faulující Ranocchia. A protože už jednu žlutou měl, musel pod sprchy. Hned poté se tribuny začaly opět otřásat, protože Dočkalův pas vrátil před bránu Mazuch a Mario Holek upravil na konečných 3:1! Sparta zaskočila slavný Inter a bere tři body.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (1173)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele